Corul Filarmonicii „George Enescu” se pregăteşte de un nou concert, marti, 16 octombrie ora 19, în Sala mare a Ateneul Român. Ca de fiecare dată, programul este ales cu grijă, propunând capodopere semnate Johann Sebastian Bach și Johannes Brahms.
„Deschidem noua stagiune a Corul Filarmonicii „George Enescu” printr-o formulă inedită: Corul va fi divizat, un grup va cânta Bach, celălat, Brahms. Stilistic, am încercat să recuperăm toate detaliile interpretărilor de epocă. Reamintim că, în 2015, în cadrul festivalului Internațional George Enescu am prezentat integrala motetelor lui Bach, cu acompaniament de orgă. Revenim asupra partiturilor pe care le propunem acum în versiunea a cappella”, ne-a declarat maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul corului și directorul general adjunct al Filarmonicii.
Corul Filarmonicii „George Enescu” reprezintă, de șapte decenii, al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene. În 1950, când a fost înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări. Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale și, cel puțin cantitativ, a deținut supremația chiar și în perioada apariției marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea.
Odata cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată – în oratorii, misse, motete, concerte a capella – ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane.
Sinteză: Mariana Drăgoi