Recentele demonstraţii de amploare, de la Londra, organizate împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, au atras atenţia presei internaţionale. O mare de oameni în marş contra Brexit, titrează Courrier International. Circa şapte sute de mii de persoane au luat cu asalt străzile Londrei, pentru a cere un al doilea referendum privind Brexit, detaliază EUObserver. Londra n-a mai asistat la o asemenea manifestaţie de la demonstraţiile împotriva războiului din Irak, din 2003, constată The Observer, şi menţionează că zeci de politicieni de la toate partidele s-au aflat printre participanţi. Însă, în pofida solicitărilor, nu va avea loc un al doilea referendum, au explicat surse de pe Downing Street, pentru The Observer. Spectrul unor noi alegeri planează asupra premierului Theresa May, iar absenţa unor progrese în negocieri la summit-ul european din decembrie ar spori riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, ceea ce ar însemna legături juridice, de securitate şi economice cu UE întrerupte peste noapte, avertizează La Libre Belgique.
Statele Unite se vor retrage dintr-un important tratat nuclear cu Rusia, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat preşedintele Donald Trump, scrie Stars and Stripes. Este cea mai gravă criză în domeniul controlului armelor nucleare, după cea din anii ’80, titrează The Guardian. NATO consideră Rusia ca fiind răspunzătoare pentru decizia SUA de retragere din Tratatul INF, scrie Tass, iar Ministerul rus de Externe apreciază retragerea unilaterală a SUA din Tratat ca fiind un „şantaj” şi „un pas foarte periculos”, care arată că Washingtonul visează la o lume unipolară, adaugă Ria Novosti. Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a denunţat „lipsa de înţelepciune” a lui Donald Trump în luarea acestei decizii, care, consideră el, „va distruge toate eforturile depuse pentru obţinerea dezarmării nucleare”, citează Interfax. Potrivit cotidianului The New York Times, o retragere americană din Tratat s-ar baza, parţial, pe dorinţa de a permite SUA să contracareze armamentul din zona Pacificului dezvoltat de China, care nu este semnatară a Tratatului. Dimpotrivă, apreciază revista Time, SUA nu ar avea nimic de câştigat din această decizie, însă riscul real ar cădea asupra aliaţilor lor europeni, deoarece ar fi înlăturate constrângerile legate de producţia şi desfăşurarea de rachete ruseşti. Provocările Occidentului, perspectiva unui al treilea război mondial şi apropierea Chinei de Rusia au fost între temele abordate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o declaraţie pentru RT France, Paris Match şi Le Figaro. Tensiunile dintre Rusia şi Vest sunt la cote maxime, a spus Lavrov, iar climatul politic toxic din capitalele europene şi de la Washington face ca repararea relaţiilor să fie extrem de dificilă, a adăugat el, îndemnând comunitatea internaţională să aleagă dialogul, în schimbul presiunilor, citează Le Figaro. Rusia va recurge la arsenalul său nuclear doar ca răspuns la un atac, a asigurat preşedintele rus Vladimir Putin, la un forum al forţelor de ordine, de la Soci, reţine Interfax. Noi imagini din satelit sugerează o posibilă consolidare militară în enclava baltică strategică a Rusiei, Kaliningrad, dezvăluie postul american CNN. Fără a comenta imaginile difuzate de CNN, amiralul James Foggo, comandantul Forţelor Navale ale SUA din Europa, a declarat că NATO nu va renunţa la operaţiunile sale în regiune şi a amintit că Rusia are o zonă de graniţă comună cu Norvegia, unde puşcaşii marini ai SUA vor participa, în curând, la exerciţiul major al NATO, Trident Juncture. Valoarea strategică în creştere a Mării Baltice, ca posibil teatru al unui conflict militar între Rusia şi NATO, determină Finlanda să ia noi măsuri de modernizare a forţelor sale navale, pentru a-şi întări prezenţa în zonă şi a-şi proteja graniţa cu Rusia, anunţă Defense News. Consolidarera capacităţii navale a Finlandei la Marea Baltică se derulează în cadrul unui program în valoare de 1,5 miliarde de dolari, detaliază Defense News.
UE şi China au finalizat un nou exerciţiu militar combinat, în Golful Aden, într-o coordonare fără precedent între forţele navale ale celor două părţi, cu o specială semnificaţie geopolitică, informează The Diplomat. În actualul context global, semnificaţia exerciţiului militar de evacuare medicală, din Golful Aden, ar trebui văzută, explică The Diplomat, ca o atestare a intenţiei Beijingului de a-şi susţine prezenţa militară în mările îndepărtate şi ca o cale de testare a apelor, pentru mai multă acţiune în şi în vecinătatea Europei. (Cristina Zaharia)/czaharia