Pe măsură ce se apropie data prevăzută pentru decuplarea Marii Britanii de garnitura Uniunii Europene, se intensifică tensiunile şi schimburile de replici dure atât în interiorul Marii Britanii, cât şi între Londra şi Bruxelles, în pofida promisiunilor premierului britanic privind un acord echitabil şi cuprinzător. În Marea Britanie sunt tot mai multe voci care critică acordul promis de Theresa May şi cer renegocierea acestuia sau, mergând şi mai departe, organizarea unui nou referendum pe tema Brexit. Primarul Londrei „avertizează Uniunea Europeană că laburiştii vor fi siliţi să respingă planul lui May vizând Brexitul”, titrează The Guardian. „Primarul Sadiq Khan, care cu ocazia demonstraţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când aproape 700.000 de oameni au protestat în centrul Londrei, s-a alăturat celor care cer un al doilea referendum, se va întâlni cu negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, în cursul zilei de vineri. În opinia primarului, un acord „în stil canadian” va crea bariere comerciale din cauza retragerii Regatului Unit de pe piaţa unică, ceea ce va afecta sectorul serviciilor financiare din City, centrul de afaceri al Londrei”, comentează The Guardian. Financial Times opinează însă că proiectul Brexit va învinge până la urmă dacă nu va exista o „eventuală sinucidere politică a conservatorilor”: „Combinaţia laburistă de slăbiciune şi radicalism este principalul motiv pentru a crede că doamna May îşi va trage guvernul şi partidul până la linia de sosire şi va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană până la sfârşitul lui martie. Dacă nu se întâmplă aşa, va fi din cauza că lupta internă din Partidul Conservator s-a transformat într-o adevărată sinucidere politică”, scrie Financial Times.
Lăsând deoparte disensiunile dintre adepţii şi opozanţii Brexit, presa internaţională urmăreşte schimbul de replici tot mai tăios dintre Washington şi Moscova în urma afirmaţiei preşedintelui Donald Trump că îşi va retrage ţara din tratatul nuclear cu Rusia. După ce a ameninţat cu retragerea, preşedintele Trump a plusat spunând că SUA îşi vor dezvolta arsenalul nuclear „până când lumea devine raţională”, având în minte pe lângă Rusia, şi China, comentează The Daily Mail. „Încordând muşchii militari şi economici ai Statelor Unite, Trump a spus că ‘Până acum, noi avem mai mulţi bani decât oricine altcineva'”, aminteşte publicaţia britanică. De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că acordul nuclear pe care SUA se pregătesc să îl părăsească „îşi are defectele sale” însă decizia americanilor de a se retrage în mod unilateral „fără să propună o înlocuire este periculoasă”, scrie Reuters. Subiectul se află de altfel şi pe agenda discuţiilor din cadrul vizitei la Moscova pe care a început-o consilierul preşedintelui Trump pe probleme de securitate naţională, John Bolton. Vizita acestuia are loc pe fondul avertismentului Moscovei că va fi nevoită să răspundă în mod similar pentru a restabili echilibrul militar dacă SUA se retrag din tratat şi încep să dezvolte noi rachete, arată The Daily Mail. Pe fondul acestor dispute militare dintre SUA şi Rusia, Norvegia se pregăteşte să găzduiască, începând de mâine, cele mai ample manevre NATO de la încheierea Războiului Rece. La aplicaţiile care vor avea loc la aproximativ 1.000 de kilometri de teritoriul rusesc vor participa 50.000 de militari, cu aparatură şi vehicule, din cele 29 de ţări membre NATO, plus statele partenere Finlanda şi Suedia, aminteşte The Wall Street Journal. Însă publicaţia remarcă faptul că dacă la nivel terestru, europenii au putut observa scurgerea convoaielor spre Norvegia, vestul „suferă de o lipsă de vizibilitate pe mare”, „o ignoranţă generală a problemelor maritime şi navale”. „În timp ce riscul unor confruntări navale rămâne ridicat”, The Wall Street Journal atrage atenţia că „au trecut zeci de ani de când o ţară vestică a fost implicată într-o luptă navală în largul mării”. „Mulţi nu ştiu ce se întâmplă în Marea Baltică”, avertizează publicaţia americană şi aminteşte că „În aprilie, forţele navale ruse şi chineze au organizat un amplu exerciţiu. O parte, care a implicat testarea lansării de rachete, a avut loc în zona exclusivă economică a Letoniei iar Suedia a trebuie să restricţioneze traficul aerian civil”.
Din actualitatea economică europeană, presa internaţională reţine faptul că Bruxelles-ul a respins proiectul de buget avansat de Italia, în urma unor lungi dispute cu Roma. Într-o decizie fără precedent în zona Euro, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei, măsură care va forţa guvernul populist de la Roma să pună frână planurilor de cheltuieli sau se va confrunta cu sancţiuni de la Bruxelles, notează Financial Times.
Din presa de limbă turcă reţinem faptul că alianţa de guvernare de la Ankara dă semne de slăbiciune, în urma anunţului făcut de Partidul Mişcarea Naţionalistă, principalul partener al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în parlament, că nu va susţine formaţiunea acestuia la alegerile locale din 2019. Ziarul Cumhuriyet scrie că liderul Partidului Mişcarea Naţionalistă a criticat un proiect de lege susţinut de Recep Tayyip Erdoğan privind graţierea, arătând că nu au fost luate în calcul anumite amendamente depuse. Şi tot din Turcia, Habertürk reia o serie de declaraţii ale preşedintelui Erdoğan, care susţine că uciderea ziaristului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul a fost premeditată şi a cerut Riadului ca ancheta să fie coordonată de Ankara, crima având loc pe teritoriul turcesc. În timp ce şeful CIA, Gina Haspel, se află în Turcia pentru a discuta subiectul cu autorităţile turceşti, Sky News a transmis că anchetatorii ar fi găsit bucăţi din corpul ziaristului ucis. Iar ziarul turc Milliyet anunţă că a fost găsită într-o parcare din Istanbul şi maşina cu plăcuţe de înmatriculare oficiale aparţinând consulului general saudit, vehicul pe care anchetatorii îl căutau de mai multe zile. /fmatei
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR