Începe o nouă săptămână parlamentară. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, iniţiat de Guvern, care prevede recalcularea tuturor pensiilor potrivit unei noi formule, este de aşteptat să intre în discuţia comisiilor de specialitate ale Senatului. La Camera Deputaţilor, va fi dezbătută mâine, moţiunea simplă iniţiată de PNL şi USR împotriva ministrului justiţiei Tudorel Toader, iar miercuri va fi votată. Iulia Gherman are mai multe informaţii.
Reporter: Iulia Gherman – Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei ar trebui să formuleze, săptămâna aceasta, un raport asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 92, care modifică şi completează anumite acte normative în acest domeniu. Documentul este înregistrat la Camera Deputaţilor în calitate de prin for legislativ sesizat, iar comisia are termen până miercuri pentru redactarea raportului. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, săptămâna trecută, după consultările de la Cotroceni, că este necesară obţinerea unui consens din partea grupurilor parlamentare cu privire la legile justiţiei.
Călin Popescu-Tăriceanu: Această discuţie poate fi făcută şi tranşată pe baza votului majorităţii sau să încercăm să găsim un consens la nivelul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament şi eu cred că este o soluţie mai bună. Dacă vrem să calmăm spiritele şi să închidem această discuţie, care are reverberaţii inclusiv în străinătate, aceasta ar fi o soluţie cred că dezirabilă din punctul nostru de vedere.
Reporter: Mâine, la Camera Deputaţilor, este programată dezbaterea moţiunii simple iniţiată de PNL şi USR împotriva ministrului justiţiei Tudorel Toader, pe care semnatarii îl acuză, între altele, de ignorarea rapoartelor organismelor internaţionale şi de politizarea actului de justiţie. Votul asupra moţiunii este programat miercuri. Tot la Camera Deputaţilor va intra în dezbaterea Comisiei juridice propunerea legislativă iniţiată de liderii Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, care vizează declasificarea hotărârii CSAT cu privire la combaterea corupţiei. La votul din Senat asupra documentului, opoziţia s-a exprimat împotrivă, precizând că se încearcă ştergerea unor infracţiuni săvârşite de actori politici.
George Dircă, senator USR: Discutăm în această lege despre principiul transparentizării. În realitate, se oferă acces la informaţii clasificate preşedintelui Comisiei comune de control a SRI, care este un om numit politic şi care, atenţie!, va decide pe persoană fizică dacă face public documentul respectiv sau dacă îl păstrează pentru uzul intern al partidului din care face parte.
Reporter: Şi proiectul Guvernului privind sistemul public de pensii este foarte posibil să intre, săptămâna aceasta, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, după ce a fost aprobată dezbaterea în procedură de urgenţă a documentului legislativ./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 octombrie)