„NATO şi Rusia desfăşoară exerciţii militare în aceeaşi zonă din apropierea Norvegiei”, titrează Associated Press, în timp ce cotidianul britanic Express detaliază că tensiunile dintre Rusia şi Occident au ajuns într-un nou punct critic, după ce Vladimir Putin a dispus efectuarea unor teste cu rachete ca răspuns la amplele exerciţii ale NATO, aflate în plină desfăşurare în zona Norvegiei. „Nu este o situaţie de Război Rece”, notează National Post din Canada, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a arătat încrezător că atât alianţa occidentală, cât şi Rusia „vor acţiona profesionist”, subliniind că manevrele aliaţilor nord-atlantici au rolul „strict de a preveni, şi nu de a provoca”. De altfel, „în spiritul transparenţei, NATO şi Rusia se informează reciproc cu privire la exerciţiile importante pe care le desfăşoară”, se arată în comunicatul dat publicităţii joi seara la Bruxelles, după consiliul NATO-Rusia. „Rămânem pregătiţi să continuăm dialogul cu Rusia”, dar ca „Alianţă suntem de asemenea hotărâţi să luăm măsuri efective pentru a continua să asigurăm securitatea tuturor aliaţilor”, se mai arată în comunicatul NATO. La Libre Belgique observă că Rusia a făcut o obsesie din apropierea Alianţei Nord-Atlantice de graniţele sale, considerând ca e vorba de o „încercuire a Rusiei”. „Când se simte ofensată, Rusia își etalează puterea militară”, comentează ziarul belgian, atenţionând că „în vecinătatea sa, Kremlinul nu va renunța la ceea ce consideră a fi dreptul său de a-și apăra interesele de securitate”.
Între timp, Vladimir Putin declară că Rusia „doreşte dezvoltarea relaţiilor cu Chişinăul”, notează agenţia Tass, pe marginea unei noi vizite a preşedintelui moldovean, Igor Dodon, la Moscova. „Rusia acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor ruso-moldoveneşti şi consideră Republica Moldova drept unul din partenerii săi prioritari în spaţiul CSI”, a subliniat Putin, citat de Ria Novosti. La rândul său, Igor Dodon s-a arătat convins că nimic nu va împiedica dezvoltarea relaţiilor „de prietenie, frăţeşti şi strategice” dintre Republica Moldova şi Rusia, susţinând că „poziţia conducerii moldovene şi a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova este aspiraţia de a dezvolta parteneriatul cu Rusia”, scrie tot Ria Novosti. Kommersant remarcă însă că din ianuarie 2017 și până în prezent, Dodon și Putin au avut șase întrevederi bilaterale, dar niciuna nu s-a încheiat cu semnarea vreunui document oficial.
Pe plan european, Austria a anunţat că nu va semna acordul ONU pentru migraţie, potrivit EuObserver. Deşi acordul nu implică obligaţii, oficialii austrieci au invocat temeri legate de pierderea suveranităţii în deciziile referitoare la migraţie, notează The Time. Observând că Viena calcă pe urmele Ungariei şi ale SUA, The Independent comentează că de la instalarea în funcţie în decembrie anul trecut, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a implementat o serie de politici care au limitat beneficiile pentru noii imigranţi.
La nivelul UE, în luna septembrie a fost înregistrată cea mică rată a şomajului din anul 2000 încoace, notează EuObserver. Tot publicaţia de la Bruxelles mai remarcă şi insinuările făcute de ministrul britanic al muncii, cum că în cazul neajungerii la un acord cu privire la Brexit, drepturile angajaţilor UE în Marea Britanie ar putea fi puse sub întrebării. The Times observă că oricum lucrătorii europeni întorc spatele Regatului Unit, mai ales pentru locurile de muncă în construcţii şi în sănătate. Dezinteresul este manifestat în primul rând de lucrătorii irlandezi, urmaţi de polonezi şi de români, detaliază The Times.
În final, Corriere della Sera îşi invită cititorii să lase Ibiza şi să vină cu toţii în România, „noua destinaţie a turismului low cost”. „Prețuri super-ieftine, o bucătărie excelentă și o viață socială cum nu găsești nici în insulele Baleare sau în Mykonos, de la excursii la castelele din Transilvania până la senzaționala mină de sare din Turda unde cobori 14 etaje cu un lift panoramic, România te uimește cu frumusețile sale”, scrie o jurnalistă italiană, care şi-a sărbătorit ziua de naştere în România. „Când mi-am anunțat prietenii, rudele și colegii că intenționam să suflu în cele 38 de lumânări în România, prima reacţie pe care am primit-o din partea lor a fost o privire nedumerită, îngrijorată sau, în cele mai bune cazuri, compătimitoare. Întrebarea plină de îngrijorare a tuturor suna mai mult sau mai puțin astfel: „Ce te duci să faci acolo?” Și totuși – cu tot respectul față de anxietățile și prejudecățile prietenilor mei – pot spune cu siguranță că a fost cea mai frumoasă zi de naștere a vieții mele!”, conchide jurnalista de la Corriere della Sera./cciulu
Carolina Ciulu