Fundația Michael Schmidt lansează campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc” dedicată Centenarului, care își propune să sublinieze rolul minorității germane în dezvoltarea României moderne.
Pentru a sublinia rolul etnicilor germani și contribuția acestora la dezvoltarea României, principala componentă a campaniei o reprezintă 10 scurtmetraje, în cadrul cărora 10 etnici germani își spun povestea.
Fie că au rămas în România, s-au întors după câțiva ani petrecuți în afara țării sau își desfășoară activitatea pe plan internațional, cei 10 etnici germani sunt profund legați de locurile natale și contribuie într-un fel sau altul ca țara noastră să se dezvolte sau să fie mai bine promovată în întreaga lume.
Fundația Michael Schmidt contribuie de câțiva ani buni la conservarea patrimoniului săsesc și la promovarea culturii săsești în rândul unui public cât mai larg. Campania de față reprezintă o continuare firească a demersurilor noastre, iar dorința noastră este de a promova contribuția etnicilor germani în dezvoltarea primului secol românesc. Bineînțeles, ne dorim ca inițiativa noastră să reprezinte o sursă de inspirație pentru alte minorități, dar și pentru generațiile viitoare, a declarat Michael Schmidt, preşedinte al Fundației Michael Schmidt.
Cei 10 etnici germani ale căror povești au fost spuse prin intermediul scurtmetrajelor sunt:
- Anita Hartig, soprană la Opera de Stat din Viena;
- Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu;
- Antonia Binder, artist independent în domeniile teatru, literatură și dans;
- Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane;
- Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și membru fondator al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German;
- Klaus Birthler, arhitect;
- Eginald Schlattner, scriitor de limbă germană și preot evanghelic la Roșia din județul Sibiu;
- Werner Braun, inginer electronist, președinte al Clubului Economic al Oamenilor de Afaceri Germani din Brașov, co-iniţiator al „Şcolii profesionale germane Kronstadt“;
- Paul Binder, președinte al Forumului German de Tineret din Braşov;
- Konrad Gündisch, istoric.
Fiecare dintre cei 10 au nominalizat alți 9 membri ai comunității etnicilor germani din ultimii 100 ani, pentru a ajunge la final la cifra simbolică de 100: 100 de etnici germani care au contribuit, fiecare în felul său, la dezvoltarea României.
Cele 10 scurtmetraje din cadrul campaniei Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc vor putea fi urmărite atât pe pagina de Facebook a fundației, www.facebook.com/FundatiaMichaelSchmidt, cât și pe site-ul dedicat www.fundatia-michael-schmit.ro/100etnicigermani, unde vor exista și alte categorii interesante precum un concurs de eseuri dedicat tinerilor.
Obiectivul campaniei inițiate de Fundația Michael Schmidt este acela de a reaminti istoria noastră comună, și totodată, de a oferi inspirație pentru un viitor caracterizat de acceptare și toleranță față de alte culturi, care își pot aduce în continuare contribuția la dezvoltarea României.
Despre Fundația Michael Schmidt
Fundația Michael Schmidt, înființată în 2010, are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: festivalul Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment local dedicat promovării zonei săsești din Transilvania; bursele Deutsch hat Klasse pentru viitoare cadre didactice în clase cu predare în limba germană; materiale didactice pentru clasele cu predare în limba germană; restaurarea orgii bisericii din Criț; finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp; reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus; editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană; parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
RADOR – 2 noiembrie