Prima bancă de alimente din Transilvania s-a deschis la Cluj. Este vorba despre un proiect gestionat de o organizaţie neguvernamentală care doreşte să lupte împotriva risipei alimentare.
Banca de alimente este susţinută de companii care deţin supermarketuri şi de asociaţiile de producători. Acestea donează alimente care se apropie de termenul de expirare şi care nu mai pot fi vândute. De asemenea, în banca de alimente sunt depuse şi fructele şi legumele pe care nu le cumpără nimeni din piaţă sau din magazin din cauza aspectului lor. Aceste alimente sunt distribuite, apoi, organizaţiilor de caritate care au progame destinate celor săraci -spune reprezentanta Food Waste Combat, Camelia Gui.
Camelia Gui: Donatorii sunt, cel mai adesea, supermarketuri, hipermarketuri, producători locali reuniţi sub formă de grupări sau cooperative. Chiar şi de la restaurante am vrea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să preluăm mâncarea în surplus şi le ducem la ONG-uri care reprezintă tot felul de persoane aflate în dificultate, cum ar fi copii care provin dinf amilii mai sărace, familii asistate social, vârstnici, persoane cu dizabilităţi.
De asemenea, aceste alimente sunt folosite şi pentru a pregăti cine comunitare. Felurile de mâncare sunt gătite de bucătari celebri, care, şi ei, luptă, astfel, împotriva risipei alimentare. Şi tot pentrua reduce risipa alimentară, reprezentanţii Food Waste Combat organizează ore de educaţie civică în şcoli în care elevii sunt învăţaţi cum să reducă risipa alimentară şi cum să gestioneze problema deşeurilor produse în gospodării./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie