Partidul de guvernământ Smer (Direcţia) este marele perdant al alegerilor locale care au avut loc sâmbătă în Slovacia. Mai mulţi candidaţi independenţi au reuşit să obţină fotoliul de primar, iar partidele minorităţii maghiare şi-au consolidat poziţia.
Pentru a șaptea oară se organizează alegeri locale în istoria Slovaciei, iar conform rezultatelor – încă neoficiale – (după numărarea a 99,98% din voturi) la alegeri au participat 48,67% dintre cetăţenii cu drept de vot, scrie ediţia electronică a ziarului de limba maghiară Felvidék din Slovacia. Potrivit publicaţiei amintite, de această dată participarea la alegeri a fost cu doar 0,3 procente mai bună decât în urmă cu patru ani. Caracteristica generală a acestor alegeri a fost creşterea încrederii cetăţenilor în candidaţii independenţi şi scăderea dramatică a partidului de guvernământ Smer, care a pierdut 30% din funcţiile de primari şi consilieri locali. Totodată cele două partide care reprezintă minoritatea maghiară – Partidul Comunităţii Maghiare (MKP) şi Most-Híd (Pod în limba slovacă şi maghiară) – au reuşit să-și întărească prezenţa în cadrul autorităţilor locale. Astfel în 42% dintre localităţi, primăriile vor fi conduse de către primari independenţi. Aceasta înseamnă o creştere de 5% faţă de rezultatul alegerilor de acum patru ani. În ceea ce priveşte consilierii locali, şi aici vor fi mai mulţi independenţi decât la alegerile precedente, însă procentul lor este mai mic decât în cazul primarilor (35%). Dintre cele opt oraşe reşedinţe de judeţ, în cinci au câştigat candidaţi independenţi, iar în două oraşe au câștigat candidaţi ai partidelor extraparlamentare. Unul dintre aceştia este noul primar general al Bratislavei, Matúš Vallo, membru al unui partid creştin democrat pro-european. Cu toate acestea, cele mai multe mandate de primar au fost obţinute partidul de guvernământ Smer şi anume 592 de mandate, dar acest rezultat reprezintă o scădere semnificativă faţă de cele 847 de mandate câte are în prezent. Tot Smer deține cele mai multe mandate de consilieri locali (3689). Pe locul al doilea se situează partidul de orientare naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). Acesta a obţinut 160 de mandate de primar. Pe locul al treilea este Partidul Creştin Democrat (extraparlamentar) cu 157 de mandate. Surprinzător este faptul că locurile patru şi cinci sunt ocupate de partide reprezentanţi ai minorităţii maghiare, Most-Híd şi MKP cu 127, respectiv 115 mandate de primar scrie portalul de ştiri de limba maghiară din Slovacia, Bumm.sk. De menţionat că Most-Híd se află în coaliţie de guvernare cu Smer. Potrivit opiniei analiştilor de la portalul maghiar 444.hu rezultatul bun obţinut de partidele maghiare se poate explica prin faptul că voturile maghiarilor s-au concentrat la partidele ungureşti, în vreme ce voturile slovacilor s-au dispersat între candidaţi independenţi şi partide slovace. Tot ei scriu însă că numărul mare al independenţilor înseamnă că slovacii și-au pierdut încrederea în partide politice. Pe de altă parte însă, nu se ştie cât de eficiente vor fi acele consilii locale în care nimeni nu deține majoritatea şi în consecinţă nu se pot lua decizii importante.
Rezultatul slab obţinut de Smer poate să fie o consecinţă a scandalului care a zguduit Slovacia în luna februarie a acestui an, când jurnalistul Ian Kuciac şi logodnica acestuia Martina Kušnirova au fost împuşcaţi. Kuciak a fost jurnalist de investigaţie şi lucra la un articol în care dezvăluia un caz de corupţie în care ar fi fost implicaţi politicieni slovaci şi o serie de firme străine. În urma acestui scandal, premierul carismatic şi preşedintele Smer, Robert Fico a fost nevoit să demisioneze, iar noul prim-ministru Peter Pellegrini nu a reuşit să stăpânească diferitele grupări ale partidului. Rezultatul alegerilor locale a arătat că eşichierul politic din Slovacia este foarte fragmentat. Forţa politică, cu o majoritate relativă Smer, este în scădere, dar locul lăsat de acesta nu este ocupat partidele de opoziţie, ci de politicieni independenţi care însă nu au o reţea structurată la nivel naţional, fiecare fiind legat de propria sa circumscripţie electorală. Astfel, cu doar un an şi jumătate înaintea alegerilor generale, un astfel de peisaj politic favorizează apariţia unui lider puternic, autoritar, cu accente naţionaliste şi populiste.
Székely Ervin