Un proprietar al unui restaurant din Hong Kong a plătit 85.000 de euro pentru o trufă albă rară la o licitaţie desfăşurată duminică, în Italia. Trufa a cântărit 850 de grame, a anunţat duminică presa italană. Licitaţia de trufe din Alba, în Piemont, este considerată cea mai exclusivistă de acest gen şi este realizată în scopuri caritabile.
La licitația anuală desfășurată în regiunea din apropiere de Torino, trufele albe, neobișnuit de mari, au fost vândute la un prețul de 100 de euro pe gram. Purtătorul de cuvânt al evenimentului a declarat presei că anul acesta preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului pieţei, care este de 250 de euro pentru 100 de grame. „Ceea ce explică această ofertă este faptul că vânzarea este în scoprui caritabile şi, de asemenea, raritatea unei trufe de 850 de grame, deoarece cu cât este mai mare trufa, cu atât este mai valoroasă”, a mai spus el.
După un sezon dificil de anul trecut, recolta de trufe din acest an a fost excelentă, atât în ce priveşte cantitatea, cât şi calitatea.
Antonio Degiacomi, şeful Centrului Naţional Italian pentru Studiul Trufelor a spus că, în prezent, o sută de grame de trufe costă 350 de euro. Degiacomi este de părere că ploile şi furtunile din lunile iulie şi august de anul acesta au furnizat multă apă, creând astfel un mediu perfect pentru trufe. Potrivit lui Dagiacomi, trufele sunt caracterizate printr-un parfum intens, care evocă natura, pădurile şi care atrage întâlniri romantice.
De 88 de ani, în fiecare an are loc licitaţia de trufe din Alba. Târgul de trufe continuă încă două luni. Anul acesta, preţul trufelor albe premium este de 3.500 euro pe kilogram. Pentru trufele negre, mai puţin cunoscute, preţul este de 500 de euro pe kilogram. În Italia există aproximativ 200.000 de colectori de trufe, care generează vânzări de 500 de milioane de euro pe an./aionescu
Rador, Ada Ionescu/aionescu
kurier.at, www.tech2.org. www.vir.com.vn