Situaţia de la Londra, în urma acordului pentru Brexit, convenit cu UE, este în atenţia presei internaţionale. Premierul Theresa May s-a luptat pentru supravieţuirea acordului şi pentru propria supravieţuire politică, fiind confruntată cu cereri de demisie şi cu revolta unor miniştri demisionari, detaliază The Guardian. Apelurile pentru un vot de neîncredere la adresa guvernului May pun sub semnul îndoielii acordul pentru Brexit, crede EUObserver. Însă premierul britanic a declarat că respingerea acordului ar însemna o reluare de la zero a procesului Brexit, adaugă The Independent. Şeful UE, Donald Tusk, spune că blocul comunitar este pregătit chiar şi pentru o anulare a Brexit, dacă guvernul May ar cădea, notează The Daily Mail. „Un cabinet divizat, un partid divizat şi o naţiune divizată”, titrează The Guardian, în timp ce The Telegraph crede că abia acum „Vor veni zile grele”. „Victorie la Londra, haos la Bruxelles”, exclamă The Irish Times, referindu-se la acord, iar ziarul danez Berlingske subliniază că „Britanicii încep să priceapă că UE nu este un fel de bufet cu autoservire”. „May impune acordul său pentru Brexit echipei sale”, titrează Le Figaro, dar „Pentru cât timp”, întreabă The Scotsman. Le Monde apreciază demersul premierului britanic ca pe „un pas decisiv” şi „un succes”, iar Der Spiegel crede că şefa guvernului britanic a reuşit să evite un eşec. Die Zeit, Die Welt şi Bild se concentrează pe ceea ce numesc „un succes al cabinetului”, iar Süddeutsche Zeitung face referire la înlăturarea unui „obstacol important”. Însă mediile financiare britanice au intrat în trepidaţii, iar lira sterlină a scăzut brusc, tulburând pieţele europene, odată cu lanţul de demisii din guvernul May, care aruncă o umbră asupra acordului, notează Financial Times. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii UE se vor reuni pe 25 noiembrie, pentru a oficializa acordul privind Brexit, iar textul va trebui aprobat la unison, explică The Telegraph. Un procent de 54% dintre alegători ar susţine rămânerea Regatului Unit în UE, faţă de 46% care ar vota ieşirea, dacă s-ar organiza un nou referendum, sugerează un sondaj YouGov, realizat după publicarea acordului convenit cu Bruxelles-ul, informează The Independent. Totodată, 59% au susţinut nevoia unui nou referendum, acesta fiind însă exclus de Theresa May, adaugă The Evening Standard.
Dosarul Europei Apărării a revenit în actualitate, după alegerea lui Donald Trump, constată Le Figaro. Un Fond European de Apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a Uniunii, iar Parisul şi Berlinul s-au angajat recent să construiască împreună un avion de luptă şi un tanc european, aminteşte ziarul francez. Sfidându-l pe Donald Trump, Angela Merkel a declarat că o armată a UE ar fi o extensie pozitivă a alianţei NATO conduse de SUA, susţinând apelul lui Emmanuel Macron pentru acest demers, titrează Bloomberg. La rândul său, liderul de la Élysée i-a precizat şefului Casei Albe că Franţa este un aliat istoric al SUA, nu un stat vasal, după ce preşedintele american l-a atacat într-o serie de postări pe Tweeter, care arată o deteriorare a relaţiilor bilaterale.
Statele Unite sunt confruntate cu o criză militară şi nu ar fi exclus să piardă un război contra Chinei sau Rusiei, avertizează un raport al Congresului american, notează Defense News. Deşi bugetul Pentagonului depăşeşte 700 de miliarde de dolari în acest an, adică mai mult decât alocă Rusia şi China împreună apărării lor, autorii raportului opinează că suma este insuficientă pentru a atinge obiectivele strategiei de apărare a administraţiei Trump, explică ziarul american.
În acelaşi timp, Donald Trump susţine că unii alegători democraţi ar fi votat ilegal, de mai multe ori, folosindu-se de deghizări, consemnează Newsweek, citând un interviu acordat de liderul SUA publicaţiei The Daily Caller. Nu există dovezi ale unei fraude electotrale în SUA, iar acuzaţiile preşedintelui legate de alegeri nu sunt noi, precizează USA Today. La rândul său, Huffington Post notează că utilizatorii de Twitter iau în derâdere această recentă teorie a conspiraţiei lansată de Trump, postând caricaturi şi comentarii ironice.(Cristina Zaharia)/czaharia/sdm2