120 de copii, lideri de opinie ai românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanți ai mediului asociativ și ai mai multor categorii socio-profesionale au venit pentru două zile în România, regiunea Olteniei, într-o excursie tematică, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a desfăşurat în perioada 17-18 noiembrie 2018 proiectul „Drumeț în țara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc”. Proiectul vizează tinerii români/vlahi din Timocul sârbesc, şi are drept scop facilitarea cunoașterii istoriei naționale, geografiei, arhitecturii și artelor vizuale românești de către tinerii etnici români, în vederea recuperării memoriei istorice și a conștientizării apartenenței la neamul românesc.
Delegaţia timoceană a fost întâmpinată la Muzeul de Artă din Craiova de reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, consilierii Larisa Răducan şi Viorel Marin, precum şi de reprezentanţii Lions Club Craiova, Daniela Ion şi Iulian Diaconescu. Preşedintele Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, domnul Zaviza Zurz, a mulţumit celor două instituţii care au contribuit foarte mult la realizarea acestui proiect şi organizatorilor, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Muzeul de Artă al Craiovei a impresionat vizitatorii atât prin arhitectura clădirii, cât şi prin colecţiile de icoane şi grafică românească, colecţia impresionantă de pictură (tablouri de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Constantin Lecca) sau prin cele şapte sculpturi de Constantin Brâncuşi expuse aici.
Muzeul Olteniei, prin sectia de Istorie şi Arheologie, a reprezentat o reală lecţie de istorie a neamului românesc pentru micuţii timoceni, aflaţi pentru prima dată în Ţara Mamă.
Au fost vizitate Catedrala Mitropolitană şi Mânăstirea Sf Gheorghe ( numită şi „Mănăstirea de la vie” pentru că este construită pe domeniul viilor Mitropoliei Olteniei), unde preotul Grigore Sandu a întâmpinat oaspeţii cu un mesaj călduros de bun venit.
Duminică, la Târgu-Jiu, au admirat în prima parte a zilei sculpturile lui Constantin Brancuşi expuse în parcul oraşului ( Masa Tăcerii, Poarta sărutului, Coloana Infinitului), după-amiază urmând vizita la Mânăstirea Tismana şi Mânăstirea Sfânta Ana din Orşova.
„Am venit cu ocazia Centenarului cu un grup de copii şi tineri români din Valea Timocului, prin sprijinul Insitutului ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de la Bucureşti. Am ajuns în excursie la Craiova, Târgu Jiu. Am fost la muzee, acum ne aflăm la Mânăstirea Tismana, unde Sfântul Nicodim e cunoscut în rândurile noastre pentru că şi în Valea Timocului a construit mânăstiri pe vremuri. Mă bucur că aceşti copii şi tinerii, unii de prima data sunt în Ţara Mamă, în România, au putut să vadă şi partea cultural-spirituală a noastră , a românilor, dar şi lucruri frumoase care se află în Romania de azi.” – Zaviza Zurz, preşedintele Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”
„Drumeț în Țara mea. Excursii tematice pentru tinerii români din Timoc” se încadrează în Planul de activități pentru anul 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni – Program strategic – Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018
RADOR (19 noiembrie)