Evoluţia unor ţări pe scena lumii, fie ea mai discretă sau mai la vedere, nu scapă atenţiei jurnaliştilor străini, ea fiind reflectată cu acurateţe în presa internaţională.
Un eveniment din regiunea Mării Negre a atras atenţia din cauză că protegoniştii lui sunt printre cei mai controversaţi. Cotidianul turc „Hürriyet” relatează că, „la Istanbul, a avut oc o ceremonie cu ocazia finalizării unltimului segment maritim al gazoductului Turkish Stream, iar la eveniment au asistat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin”. „Am ajuns în ultima fază a acestui proiect istoric din punctul de vedere al relaţiilor cu prietenii noştri ruşi”, a declarat preşedintele Erdoğan, citat de acelaşi ziar. Şi tot din „Hürriyet”, mai aflăm că „preşedintele Putin a dorit să îi prezinte omologului turc profundele sale mulţumiri pentru voinţa politică şi curajul de care a dat dovadă”. Referindu-se la acelaşi eveniment, ziarul american „The Washington Post” nu uită să menţioneze că, „în ultimii doi ani, relaţiile Turciei cu Rusia s-au reîncălzit după ce preşedintele Erdoğan şi-a cerut scuze pentru doborârea, în 2016, a unui avion militar rusesc în apropierea frontierei cu Siria”. Un alt ziar turc, „Sabah”, are însă o dilemă: „Trump a început să-l laude pe Erdoğan, subliniind că este un prieten drag pentru că l-a predat Statelor Unite pe pastorul Brunson, dar SUA pot să se şi opună extrădării imamului Fetullah Gülen şi apoi, ce se va întâmpla cu Turcia în privinţa sistemului rus de apărare antiaeriană S-400?”
Mai la vest însă, în Europa, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă să provoace dispute şi îndoieli. Din Belgia, ziarul „Le Soir” titrează: „Cei 27 de miniştri ai afacerilor europene aprobă proiectul de acord cu privire la Brexit”, după care precizează că, „în mod logic, miniştrii au susţinut îndelung acest proiect de acord, care ar trebui aprobat duminica viitoare cu ocazia unui summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din UE”. Şi totuşi, potrivit tabloidului britanic „The Sun”, negociatorul-şef din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, ar fi declarat că „Marea Britanie ar putea rămâne blocată în UE până în anul 2022”. În prestigiosul „The Times”, premierul Theresa May promite că „acordul său va soluţiona problema migraţiei fără să afecteze locurile de muncă”. Dar tot „The Times” ajunge la concluzia că „lipsa unui acord pe tema Brexitului nu ar fi atât de rea pe cât afirmă alarmiştii”. În francezul „Le Monde” însă, fostul premier britanic Tony Blair spune: „Am un mesaj de transmis diriguitorilor europeni: să nu credeţi că acest ‘acord’ pe tema Brexitului va ţine. El este nociv pentru ambele părţi. Pregătiţi-vă pentru orice eventualitate. Chiar şi pentru eventualitatea unui nou referendum”.
Dar preocupările legate de Brexit nu fac ca evenimentele din România să fie trecute cu vederea. Chiar dacă recenta ‘aventură’ din Tulcea a unui fals tablou de Picasso face deliciul unor ziare precum spaniolul „El País” sau elveţianul „Berner Zeitung”, situaţia politică din România este cea care îngrijorează. Iată în acest sens comentariul prestigiosului ziar britanic „Financial Times”: „Drumul descendent” al României „implică riscuri”. Românii „vor cu disperare ca România să devină o societate prosperă, bine guvernată şi fără corupţie. Aceste speranţe, născute în timpul revoluţiei din 1989 şi rămase vii de atunci, nu trebuie să moară”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR