Negociatorii celor 27 de state ce vor rămâne în Uniunea Europeană după Brexit nu au reuşit, astăzi, să ajungă la un acord asupra situaţiei Gibraltarului, Spania fiind cea care se opune. Lipsa acestui acord pune sub semnul întrebării documentele privind retragerea Marii Britanii, convenită de Londra şi Bruxelles şi care ar urma să fie aprobată duminică la reuniunea specială a şefilor de stat şi de guvern europeni. Madridul vrea un angajament scris din partea Marii Britanii referitor la relaţiile Spaniei cu această colonie britanică. Corespondentul nostru la Madrid, Annamaria Damian are mai multe detalii despre poziţia guvernului spaniol:
Reporter: Madridul speră ca negocierile pentru includerea unei prevederi referitoare la Gibraltar să aibă succes până duminică. În caz contrar, premierul Pedro Sanches este pregătit să voteze împotriva acordului Brexit, deoarece textul promis şi negociat anterior a fost schimbat. Este vorba despre situaţia Gibraltarului în relaţiile bilaterale ale Spaniei cu Marea Britanie. Guvernul lui Pedro Sanchez solicită să se includă o precizare clară, astfel încât în orice chestiune legată de Gibraltar, Spania să fie consultată. Această precizare – a menţionat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului Spaniol nu apare nici în acordul de retragere al Marii Britanii din UE şi nici în declaraţia politică.
Din Cuba, unde se află într-o vizită oficială, şeful executivului socialist de la Madrid a criticat că un acord fără aprobarea celor 27 nu este un acord politic. În cursul săptămânii, Madridul a obţinut din partea Gibraltarului un acord preliminar referitor la majorarea preţului la tutun, pentru combaterea traficului spre Spania, la situaţia celor aproximativ 10 mii de spanioli care trec graniţa zilnic pentru a ajunge în Gibraltar la muncă şi, între altele, la problema firmelor care, deşi au activitate economică în Spania, se instalează în colonia britanică, beneficiind de avantajele oferite de un paradis fiscal.
Realizator: Gibraltarul, teritoriu britanic începând din 1713, urmează să părăsească UE, alături de Marea Britanie, în martie anul viitor, deşi 96% din populaţia sa a votat la referendumul din iunie 2016 pentru rămânerea în interiorul Uniunii./lcoman/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 noiembrie