Poluarea este unul dintre principalii generatori de boli respiratorii, atrag atenţia medicii. Intersecţiile, unde apar blocaje de trafic, sunt unele dintre zonele în care suntem cei mai expuşi.
Reporter: Marilena Frâncu – Poluarea este al doilea element generator de boli respiratorii, după tabagism. Însă acest fenomen îmbracă foarte multe aspecte în România, spune prof. dr. Florin Mihălţan, şeful Clinicii de pneumologie din cadrul Institutului „Marius Nasta”.
Florin Mihălţan: Poluarea industrială este alcătuită din factori sumativi: particule, pulberi, emanaţii ale coşurilor fabricilor, sunt industrii poluante puternice, cum este industria de ciment, industria carboniferă, industria siderurgică, iar al doilea factor îl reprezintă gazele toxice. Aici, bioxidul de sulf, nitrogen, dioxidul şi, nu în ultimul rând, particulele Diesel din combustia automobilelor care sunt competitive cu toţi ceilalţi factori poluanţi din punctul de vedere al efectelor nocive.
Reporter: În intersecţiile aglomerate, gradul poluării prin particulele Diesel este la cote foarte înalte.
Florin Mihălţan: Toţi cei care sunt în preajma unor intersecţii aglomerate, cu circuite laborioase, cu multe stopuri, sunt cu expunere maximă şi această expunere se realizează în principal prin particulele Diesel, iar acest lucru explică de ce în multe ţări deja au început nişte măsuri nepopulare de reducere a vânzărilor de maşini Diesel, de restricţionare a lor în centrele oraşelor de a circula şi de realizarea unor contramăsuri care pot să stopeze acest fenomen, începând de la perdelele de vegetaţie, până la maşinile hibrid, maşini electrice care să înlocuiască acest tip de consum Diesel./csimion/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie)