Ambasadorul ucrainean la București, Oleksandr Bankov, consideră că o blocare de către Rusia a accesului Ucrainei la Marea Azov poate duce, în cele din urmă, la închiderea accesului părții ucrainene la Marea Neagră. „Moscova are astfel de planuri și acest lucru se poate constata analizând informațiile despre concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina. Rusia pregătește o ofensivă” – a avertizat diplomatul, la o întâlnire cu presa, organizată la ambasadă. Bankov a precizat că, potrivit informațiilor pe care le dețin structurile abilitate ucrainene și partenere, Rusia planifică să desfășoare o ofensivă împotriva Ucrainei în cursul lunii decembrie.
„Este o perioadă în care lumea își concentrează atenția pe altceva. Vin sărbătorile, concediile. Rusia profită de context, știind că mobilizarea partenerilor pentru o reacție sau un răspuns la o ofensivă este mai dificilă în această perioadă” – a explicat Oleksandr Bankov. Întrebat în ce mod ar putea organiza forțele ruse o ofensivă împotriva Ucrainei, ambasadorul a sugerat că poate fi vorba despre un scenariu similar celui aplicat de Rusia împotriva Georgiei, în 2008, când militarii ruși i-au provocat pe georgieni. Atunci, trupele georgiene au tras în legitimă apărare, reacția respectivă fiind considerată de ruși un pretext, un motiv pentru o intervenție în forță.
Diplomatul a mai atras atenția asupra militarizării Crimeii după anexarea ilegală de către Rusia, menționând că numărul militarilor din peninsulă a ajuns la 44.000, de la 23.000 câți erau înaine ca acest teritoriu ucrainean să fie ocupat de Federația Rusă, în primăvara anului 2014. „Rusia are nevoie de acces terestru către Crimeea, mai ales în condițiile în care aprovizionarea peninsulei este un proces foarte complicat. Ucraina continentală nu mai furnizează apă în Crimeea, regiunea întâmpinând probleme în acest sens inclusiv în domeniul irigațiilor. Iar podul peste strâmtoarea Kerci, construit ilegal de Rusia și pe unde partea rusă furnizează acum apă în Crimeea, a început să aibă probleme de rezistență” – a remarcat Oleksandr Bankov, explicând de ce este important pentru Rusia să aibă acces pe uscat spre peninsula anexată.
În pivința atacului pe care Rusia l-a lansat, pe 25 noiembrie, asupra unor vase militare ucrainene în Marea Azov, diplomatul a atras atenția că „trebuie să fim foarte atenți la termenii cu care operăm”. Potrivit ambasadorului, Moscova afirmă că forțele sale au tras înspre marinarii ucraineni după ce aceștia ar fi „încălcat legislația rusă, intrând în apele teritoriale rusești”, însă, dacă analizăm mai bine situația, observăm că Rusia și-a însușit aceste ape în contextul anexării Crimeii, ceea ce înseamnă că a făcut-o în mod ilegal și împotriva dreptului internațional. Cu toate acestea, ambasadorul menționează că, ținând cont de acordul din 2003 dintre Ucraina și Rusia, care vorbește despre cooperarea în folosirea în comun a Mării Azov și a strâmtorii Kerci, partea ucraineană a notificat în prealabil partea rusă cu privire la faptul că navele sale vor tranzita zona. În acest context, Oleksandr Bankov a amintit că Moscova a răspândit în ultimele zile ideea că Ucraina nu a atenționat Rusia despre mișcarea vaselor respective și că acestea ar fi intrat în apele rusești, cu toate că zona respectivă nu aparține Rusiei. Potrivit ambasadorului, Ucraina nici nu avea de ce să ceară voie Rusiei să intre în propria mare interioară.
Oleksandr Bankov susține că atacul Rusiei asupra vaselor militare ucrainene face parte din planul Moscovei de a tensiona și mai mult situația din regiune. În acest sens, diplomatul ucrainean menționează că Rusia a desfășurat 200 de avioane de război în zona Rostov, la frontiera cu Ucraina. Ținând cont de această amenințare, diplomatul ucrainean a subliniat că pentru țara sa este important sprijinul internațional. „Nu ne mai așteptăm doar la declarații politice de susținere. Apreciem și declarațiile, dar, în situația pe care o avem acum, nu este suficient. Este necesară o prezență militară consolidată în Marea Neagră. Sunt necesare sancțiuni, pentru că, deși Rusia nu recunoaște, acestea produc efecte” – a remarcat ambasadprul Ucrainei la București.
În privința sprijinului României, Oleksandr Bankov a apreciat că partea română este foarte vocală în cadrul NATO atunci când este vorba despre întârirea prezenței militare în zona Mării Negre. „Avem în acest sens sprijinul necondiționat din partea României. Prezența militară în Marea Neagră este în interesul ambelor state” – a menționat Oleksandr Bankov, ambasador al Ucrainei la București.
Amintim că Parlamentul de la Kiev a aprobat, luni, un decret al preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale în regiunile aflate la frontiera cu Rusia, cu teritoriul separatist transnistrean şi în cele care au acces la Marea Neagră şi Marea Azov. Legea marţială, care a intrat în vigoare pe 28 noiembrie, este instituită pe o perioadă de 30 de zile în regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson, Zaporijjia, Luhansk, Doneţk, Sumi, Harkiv, Cernihiv, Vinniţa. Kievul a luat această măsură după ce trei nave ucrainene au fost sechestrate de forțele speciale rusești, într-o acțiune militară soldată cu răniți, în strâmtoarea Kerci, în zona de acces a Mării Azov. Toți cei 24 de marinari ucraineni aflați la bordul navelor au fost capturaţi de Rusia și, ulterior, plasați în arest pentru următoarele două luni. Marinarii ucraineni, dintre care unii grav răniți în atacul din strâmtoarea Kerci, au fost condamnați de „instanțe” din Crimeea aflate sub controlul forțelor de ocupație rusești. Kievul consideră marinarii capturați drept prizonieri de război.
Sergiu Dan, RADOR