Delegaţi din circa două sute de ţări sunt prezenţi la Katowice, Polonia, pentru o importantă conferinţă ONU privind schimbările climatice, consemnează presa internaţională. Principalul obiectiv este de a conveni asupra unui ghid de reducere a încălzirii globale, în vederea aplicării Acordului de la Paris, din 2015, explică Courrier International. Lumea nu merge deloc în direcţia bună pentru limitarea efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Le Soir. „Deşi suntem martorii unui impact climatic care provoacă haos în întreaga lume, nu acţionăm destul de repede, schimbările climatice sunt mai rapide decât noi”, a deplâns Guterres şi a subliniat „responsabilitatea colectivă de a ajuta comunităţile şi ţările cele mai vulnerabile la impactul dereglărilor climatice”, reţine Le Soir. În consecinţă, Banca Mondială şi-a anunţat intenţia de a aloca circa 200 de miliarde de dolari pentru finanţarea de acţiuni împotriva schimbărilor climatice, între 2021- 2025. În acelaşi timp, peste 70 de mii de persoane au manifestat la Bruxelles pentru a solicita implementarea urgentă a unor politici climatice la nivelul recomandărilor comunităţii ştiinţifice, scrie La Libre Belgique, într-un comentariu intitulat „Arşiţă în Belgia, furie în Franţa”. La Paris, guvernul francez s-a lansat într-o cursă contra cronometru pentru a soluţiona cea mai gravă criză a ultimilor ani, numită a „vestelor galbene”, o revoltă împotriva politicilor fiscale şi sociale ale preşedintelui Emmanuel Macron, notează Le Monde. Aproape în întreaga ţară, grupuri mari de liceeni s-au solidarizat cu „vestele galbene” şi s-au pronunţat şi împotriva reformelor din Educaţie, detaliază ziarul francez. În plus, la Paris, ambulanţierii au manifestat contra reformei transporturilor sanitare, adaugă Le Monde. „Capitala franceză a devenit o zonă de război”, titrează The Times, iar El Pais îl consideră pe liderul francez „un preşedinte copleşit”. Newsweek constată că protestele s-au transformat într-o amplă mişcare antiguvernamentală, care ameninţă mandatul lui Macron şi riscă să împingă Franţa pe marginea prăpastiei. Există o paralelă între ceea ce se întâmplă în Franţa şi în aproape toate ţările dezvoltate, inclusiv Canada, constată The Globe and Mail. „Lumea este galbenă”, titrează Le Devoir, opinând că francezii împărtăşesc această exasperare cu societăţi din întreaga lume, de la Nord la Sud, care se confruntă cu provocări precum încălzirea globală, precaritatea veniturilor şi pierderea credibilităţii democraţiilor liberale, pe fondul accentuărilor inegalităţilor. Lumea democratică a putut simţi dogoarea de la Paris, titrează The Washington Post. Cea mai mare parte a restului lumii democratice se confruntă sau se va confrunta cu acelaşi tip de provocări, iar dacă instituţiile şi liderii nu vor găsi căi de a le gestiona, atunci democraţia s-ar putea să nu supravieţuiască în secolul 21, atenţionează ziarul american.
Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre ale NATO, care începe astăzi, pare să fie dominată de criza ruso-ucraineană, pe marginea incidentului din Marea Azov, notează The Wall Street Journal. Înainte de reuniunea NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a făcut din nou apel la Rusia pentru eliberarera navelor militare ucrainene capturate în Strâmtoarea Kerci, menţionează The Wall Street Journal. La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat o convocare parţială a rezerviştilor la antrenamente, pentru consolidarea capacităţilor de apărare, pe fondul tensiunilor cu Rusia, informează Stars and Stripes. Însă preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că „războiul va continua” în estul rebel al Ucrainei, atâta timp cât autorităţile ucrainene actuale „vor rămâne la putere”, reţine La Libre Belgique.
SUA şi China au ajuns la un armistiţiu de 90 de zile, în războiul lor comercial, titrează Time. Convenit între preşedintele Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, acordul reprezintă un moment foarte important în relaţiile dintre cele două ţări, opinează Bloomberg. Pieţele globale au reacţionat pozitiv la anunţul compromisului sino-american, ramarcă Financial Times. În acelaşi timp, preşedintele Trump a anunţat că va prezenta Congresului o cerere pentru închiderea actualului acord NAFTA, scrie Time. Acest demers va lăsa Congresului un răgaz de şase luni pentru ratificarea noului pact comercial regional, semnat vineri de SUA, Canada şi Mexic.
Cristina Zaharia