În pofida faptului că nu-i este permisă instalarea de rachete cu rază de acţiune scurtă sau medie, Rusia nu respectă această interdicţie – afirmă miniştri de externe a ţărilor NATO. În aceste condiţii Statele Unite ameninţă cu ieşirea din Convenţie.
La reuniunea care a început ieri la Bruxelles a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, participanţii au căzut de acord că Rusia încalcă prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) – scrie site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg a declarat că au ajuns la concluzia că în mod cert Rusia şi-a dezvoltat şi instalat un nou sistem de rachete, care încalcă flagrant convenţia care de 30 de ani asigură securitatea lumii – notează Reuters.
În declaraţia adoptată de miniştri de externe, aceștia au somat Rusia să revină complet şi controlabil la prevederile tratatului. Aliaţii şi-au exprimat ataşamentul lor faţă de păstrarea unui sistem eficient de control al înarmării – a declarat Stoltenberg. Acesta a mai precizat că Statele Unite şi ceilalţi aliaţi au încercat în zadar să coopereze cu partea rusă, dar nu au primit răspuns la întrebările privind noul program de rachete. În loc de răspuns, Rusia a continuat producerea şi instalarea rachetelor interzise de tratat. Încălcarea Tratatului INF subminează securitatea aliaţilor. „Sunt rachete în imediata vecinătate a Europei. Situaţia în care Statele Unite respectă convenţia, iar Rusia o încalcă, nu poate fi menţinută” a spus Stoltenberg. NATO își va continua politica de descurajare a înarmării şi de apărare globală, iar pentru a fi credibilă şi eficientă se va consulta în mod regulat cu Rusia. „Nu dorim o nouă cursă a înarmării, nu dorim un nou război rece. Aliaţii vor lucra în continuare pentru a crea o relaţie mai bună cu Rusia” – a subliniat secretarul general.
Rusia dispune de 60 de zile pentru a reveni la cooperare, în caz contrar Statele Unite vor denunţa acordul – a declarat ministrul de externe american, Mike Pompeo – citat de BBC. „Sperăm că vor schimba direcţia, dar până acum nimic nu indică o asemenea atitudine” – a adăugat oficialul american. Preşedintele american, Donald Trump a anunţat pentru prima dată în 20 octombrie că Statele Unite doreşte să denunţe tratatul INF. În numele Rusiei a vorbit despre acest subiect purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Aceasta a declarat doar că „Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, şi partea americană ştie clar acest lucru.”
Pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO a mai figurat discutarea situaţiei conflictului ruso-ucrainean, precum şi intenţia statului Bosnia-Herţegovina de integrare în organizaţia de apărare nord-atlantică.
În ceea ce priveşte primul subiect miniştri de externe s-au întâlnit cu omologii din Georgia și Ucraina într-o reuniune dedicată situaţiei de securitate de la Marea Neagră, ceasta fiind cea de-a doua reuniune în acest format din anul 2018, după cea la cel mai înalt nivel care a avut loc la Summit-ul din luna iulie 2018. Discuțiile s-au concentrat asupra modalităților optime de consolidare a interacțiunii cu cei doi parteneri în vederea asigurării securității în regiune, având în vedere importanța zonei Mării Negre pentru ansamblul securității euro-atlantice. În condiţiile recentei utilizării de către Rusia a forţei militare împotriva Ucrainei, a avut loc un schimb de opinii cu privire la tensiunile din apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci, fiind transmis un mesaj ferm privind necesitatea detensionării situaţiei şi a respectării dreptului internaţional. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, a reiterat angajamentul şi sprijinul faţă de cele două state partenere, susținând decizia NATO de continuare a unei angajări substanțiale în planul dialogului politic şi al cooperării practice cu Georgia și Ucraina. – menţionează comunicatul de presă al MAE citat mai sus.
În ceea ce priveşte eforturile Georgiei, Bosniei şi Herţegovinei precum şi ale altor ţări din Balcanii de Vest de a se integra în NATO, miniştri de externe au evaluat progresele făcute de aceste ţări şi au hotărât că vor continua să acorde asistenţă pentru ţările care aderă la principiile comune ale NATO.
Székely Ervin, Rador