Ungaria respinge şi Pachetul global ONU privind refugiaţii, deoarece este periculos şi poate duce la declanşarea unor noi fluxuri de migraţie – a declarat vineri, Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, la conferinţa de presă din Budapesta. Ministrul a subliniat că ONU a pregătit, în paralel cu Pachetul global privind imigraţia, un “frate”: Pachetul global privind refugiaţii, în care este vorba despre faptul că cine nu poate fi introdus pe poarta principală cu Pachetul privind imigraţia, acela va fi introdus pe “uşa din dos”, cu Pachetul privind refugiaţii.
Deşi acest pachet se referă la refugiaţi, în ultima perioadă au existat mai multe dezbateri internaţionale despre cum s-ar putea declara refugiaţi persoanele care au sosit ca imigranţi – a explicat ministrul. Péter Szijjártó a precizat că au avut numeroase dezbateri cu birocraţii ONU despre cine pot fi declaraţi refugiaţi. Ştim că aici, în Europa, nu ne confruntăm cu o criză de refugiaţi, ci cu o criză a imigraţiei ilegale – a subliniat domnia sa. Există aspiraţii internaţionale foarte serioase în privinţa declarării imigranţilor ilegali ca refugiaţi, pentru a fi aduşi în Europa sau în America de Nord printr-un pachet global de refugiaţi, şi nu este o coincidenţă faptul că Statele Unite resping nu numai Pachetul global privind imigraţia, ci şi Pachetul global privind refugiaţii – a adăugat ministrul.
Potrivit afirmaţiei acestuia, în dreptul internaţional problemele legate de refugiaţi sunt deja acoperite de mai multe legi internaţionale, acestea sunt suficiente, nu este necesar ca, prin acest nou pachet, să treacă peste capul statelor membre ONU, forţându-le să accepte imigranţii ilegali ca refugiaţi. Potrivit ministrului de externe, documentul se referă la redistribuirea sarcinilor, şi acesta a fost “cuvântul magic” atunci când s-a forţat introducerea cotelor obligatorii în UE. Prin urmare, Ungaria a propus ca, în text, să fie introdusă neobligativitatea, însă acest lucru a fost respins, ceea ce este “extrem de limpede” – a spus ministrul. Péter Szijjártó a subliniat că statele membre ale ONU ar trebui să ofere imigranţilor rute şi oportunităţi pentru a putea intra într-o ţară cu scopul de a munci, sau pentru reîntregirea familiei – acesta este elementul “cel mai grăitor” din pachet – şi acest lucru arată că nu este vorba de refugiaţi, ci despre introducerea acelor persoane care nu pot fi incluse în Pachetul privind imigraţia.
Domnia sa a menţionat că procesele de imigraţie ar fi susţinute şi cu intervenţii bazate pe bani lichizi, ceea ce ar însemna răspândirea în continuare a cardurilor de imigranţi, iar impactul cardurilor de imigranţi s-a văzut şi în Balcanii de Vest, în imediata noastră vecinătate. Ministrul a afirmat că, în conformitate cu Pachetul privind refugiaţii, ONU se aşteaptă de la statele membre ca imigranţii să poată călători liberi, fără control pe teritoriul unei ţări, iar reţinerile şi detenţiile ar trebui restrânse. Aceasta este o problemă de securitate la care nu putem ceda, deoarece aceasta este o încercare de a face ca trecerea ilegală a frontierelor să rămână fără consecinţe – a opinat ministrul.
Peter Szijjártó a atras atenţia asupra faptului că în imediata vecinătate a Europei, conform estimărilor conservatoare, trăiesc aproximativ 30 – 35 de milioane de oameni, care datorită situaţiei lor de viaţă pot oricând să se îndrepte spre Europa, iar Pachetul global privind imigraţia şi Pachetul global privind refugiaţii îi încurajează pe aceşti oameni să vină în Europa. Prin urmare, Ungaria, la fel ca şi în cazul Pachetului global privind imigraţia, va respinge şi Pachetul global privind refugiaţii, iar în data de 17 decembrie, Ungaria nu va vota Pachetul global al ONU privind refugiaţii./lendrefy/sdm2
MTI – 8 decembrie