Îngrijorările stârnite de „taxa pe lăcomie”
declanşează cea mai mare scădere a bursei din 2009 încoace
Bursa României s-a confruntat cu una din cele mai mari pierderi de până acum, după ce guvernul a anunţat că are un plan prin care va aduna 10 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) sau 1% din PIB, parţial prin noi taxe impuse băncilor, majoritatea aflate în proprietate străină.
Proiectul pachetului de reformă, calificat drept o „taxă a lăcomiei” va include de asemenea şi noi taxe pentru companiile de energie şi telecomunicaţii, care vor trebui să plătească 3% din cifra lor de afaceri începând de anul viitor, a spus ministrul de finanţe Eugen Teodorovici.
În discursul său, dl Teodorovici a mai spus că va încerca să impună un plafon pentru preţul gazelor naturale de 68 de lei/MWh, de la 1 ianuarie până în 28 februarie 2022. El a adăugat că guvernul ar putea aborda controversatele reforme ale pensiei.
Dl Teodorovici a spus că planul va genera 3,6 miliarde de lei anul viitor.
Indicele Bursei de la Bucureşti a pierdut 11,9% şi era pe cale să aibă cea mai proastă zi din 2009 încoace, conform datelor Refinitiv. Această scădere este a doua cea mai serioasă înregistrată de la sfârşitul anilor 1990.
În venit fix, randamentul obligaţiunilor de referinţă ale guvernului României pe 10 ani a crescut cu 26,6 puncte de bază, ajungând la 5,031%, cea mai mare creştere înregistrată din martie 2017, conform datelor Bloomberg. Randamentele cresc atunci când preţurile scad.
Companiile energetice Romgaz şi OMV Petrom au înregistrat pierderi de mai mult de cinci procente fiecare.
Anunţul survine după ce Liviu Dragnea, care conduce Partidul Social Democrat de guvernământ, a lansat o şarjă împotriva băncilor internaţionale, duminică, spunând că „sistemul bancar nu susţine economia”.
Dl Dragnea, care nu poate fi premier din cauza unei condamnări penale dar care controlează guvernul, a promovat o serie de creşteri de salarii şi pensii despre care analiştii au spus că vor fi nesustenabile.
„Guvernul a ajuns în fine în poziţia în care nu mai poate ascunde consecinţele politicilor sale populiste”, a spus Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană, care a calificat noile măsuri drept un „pachet otrăvitor”.
Dl Glăvan a avertizat că măsura propusă, de reducere a părţii primite de fondurile de pensii de la 2,5% la 1%, ar putea „falimenta” fondurile de pensii private.
Articol de Valerie Hopkins din Budapesta
Traducerea: Adriana Buzoianu
https://www.ft.com/content/3333c73e-0382-11e9-9d01-cd4d49afbbe3
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) – 19 decembrie