- 5 ianuarie – Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) a organizat, la Hotel Intercontinental din Bucureşti, cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor AFAN. În cadrul festivităţii au fost premiaţi cei mai merituoşi oameni de fotbal din 2017. Colegul nostru de la Radio România Actualităţi, Robert Şişcă, a fost desemnat de sindicatul fotbaliştilor cel mai bun crainic de radio în anul 2017.
Sursa: https://www.facebook.com/sisca.robert1
- 12 ianuarie – George Petean (Ghitza Petean), unul dintre cei mai cunoscuţi baritoni români ai momentului pe scena muzicală internaţională, a interpretat Rigoletto de Verdi, la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio şi de Corul Academic Radio.
În distribuţia operei în concert au urcat pe scenă soprana Luiza Fatyol, în rolul Gildei, tenorul Cosmin Ifrim, în rolul Ducelui de Mantua, mezzosoprana Maria-Cristina Damian, în rolul Maddalena, basul Petre Burcă, în rolul Sparafucile, soprana Madalina Stan, în rolurile Contessa di Ceprano, Giovanna și Paggio, basul Marius Bolos în rolul Monterone, tenorul Andrei Lazar în rolul Borsa, Florin Simionca în rolul Marullo, bas-baritonul Daniel Pascariu în rolul Contelui di Ceprano şi Cristian Coandă în rolul Un Carceriere (Usciere). La pupitrul dirijoral s-a aflat David Crescenzi, dirijor italian binecunoscut publicului de la Sala Radio pentru excelenta colaborare cu Orchestrele si Corurile Radio.
- 13 ianuarie – La Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat Gala Premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR), ediţia 2017. La Gală, a fost recompensată activitatea deosebită a unor jurnalişti, scriitori, fotografi, universitari, manageri din turism. Ca de obicei, și ediția de anul acesta a galei s-a aflat sub spiritul marelui nostru poet Mihai Eminescu, al zilei lui de naștere, devenită de câțiva ani Zi a Culturii Naționale, și al Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Dintre jurnaliști, Premiul “România rostită cu sufletul” a fost obținut de Simona Lazăr și Romeo Lupu, de la Radio România, iar Premiul “Glasul comunităților românești”, a fost decernat lui Adrian Marchiș, Radio România, corespondent în Maramureș
- 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale la Radio România
- 15 ianuarie – Proiectul Radio România Muzical Ascultă 5 minute de muzică clasică revine în şcolile din România. Elevii din ciclul preuniversitar vor putea asculta şi în a doua parte a anului şcolar 2017-2018 muzica clasică selectată şi comentată de Radio România Muzical, câte două piese pe săptămână şi, de asemenea, să participe la concursul organizat pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute.
Pentru săptămâna 15-21 ianuarie, care se deschide cu Ziua Culturii Naţionale, organizatorii au pregătit două lucrări din repertoriul românesc: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia din Suita Mihai Viteazul de Tiberiu Olah şi madrigalul La mijloc de codru des de Paul Constantinescu pe versuri de Mihai Eminescu. Până la finalul anului şcolar, sunt propuse spre audiţii şi alte lucrări din repertoriul românesc, pentru a marca sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, dar şi interpretări de referinţă semnate de artişti români pentru marile opusuri ale muzicii clasice.
- 16 ianuarie – În sala de spectacole a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, s-a desfăşurat Gala de premiere Radio Fiction Desk – 2017, moment final al proiectului iniţiat de Radio România prin Centrul Cultural Media – Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Partener Instituţional al proiectului, la acestă ediţie, a fost Primăria Municipiului Bucureşti.
Aflat la cea de-a treia ediţie, proiectul s-a bucurat de participarea a patru trupe de actori-elevi de la următoarele licee bucureştene: Colegiul Naţional Ion Neculce, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Şcoala Centrală şi Colegiul Naţional Cantemir Vodă.Piesele radiofonice înregistrate au fost: Bacul nu-i sfârşitul lumii de Filip Columbeanu, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Naţional Ion Neculce – Premiul I, Steaua fără nume, o adaptare după Mihail Sebastian, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai – Premiul al III-lea, Rămăşagul, o adaptare după Vasile Alecsandri, interpretată de elevii-actori de la Şcoala Centrală şi Ciudatul rol al întâmplării, o adaptare după Ion Băieşu, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Naţional Cantemir Vodă – Premiul al II-lea. Invitaţi speciali ai Galei Radio Fiction Desk – 2017 au fost actorii: Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare, Florin Zamfirescu şi Vasile Muraru, iar îndrăgitul cantautor Ovidiu Mihăilescu a adus o notă de bună-dispoziţie.
Sursa: https://www.facebook.com/RadioFictionDesk
- 17 ianuarie – Radio România va transmite în exclusivitate meciurile din Campionatul Naţional de Fotbal Liga 1 Betano. În urma cererii de oferte de la finele anului 2017 privind cesiunea drepturilor de transmisie radio a meciurilor din Campionatul Naţional de Fotbal Liga 1 Betano – sezonul competiţional 2018-2019, Societatea Română de Radiodifuziune a fost singurul operator de servicii de radiodifuziune care a depus, în ianuarie 2018, o ofertă pentru achiziţionarea acestor drepturi.
Evaluând documentaţia depusă de către SRR, Comisia de Analiză constituită la nivelul LPF a constatat că aceasta îndeplineşte toate condiţiile de calificare specificate în anunţul menţionat şi, pe cale de consecinţă, oferta Societăţii Române de Radiodifuziune a fost desemnată câştigătoare.
- 17 ianuarie – Radio România Muzical şi Forumul Cultural Austriac au organizat, la Muzeul Naţional Cotroceni, concertul-eveniment Musical bridges – punţi între trecut şi prezent, punţi între culturi, un concert aflat sub semnul Centenarului României. Pianista Raluca Ştirbăţ şi violoncelistul austriac Rudolf Leopold au interpretat, în premieră, o sonată de Constantin Silvestri a cărei partitură a fost considerată dispărută: Sonata op. 22 nr. 1 pentru violoncel (fagot) şi pian, interpretată o singură dată, la prima audiţie din anul 1941, partitura pierzându-se până în 2017, când a fost regăsită de Raluca Ştirbăţ la Viena, în urma unei minuțioase munci de cercetare
- 17 ianuarie – Orchestra de Cameră Radio a prezentat, la Sala Radio, un concert în care au evoluat tineri instrumentişti români de talent, câştigători ai ultimelor două ediţii ale concursului Drumul spre celebritate.
După nume deja cunoscute, lansate în urma acestui concurs, cum sunt clarinetistul Ioan Radu Greluş, în prezent student la Basel, violoncelistul Ştefan Cazacu, Cvartetul Eufonia din Cluj, violonista Simina Croitoru, Duo Kitharsis, sau flautistul Ştefan Diaconu, student al Academiei Regale din Copenhaga, anul acesta a venit rândul să evolueze pe scena Sălii Radio câştigătorii ultimelor două ediţii ale concursului Drumul spre celebritate: excepţionalul violoncelist Constantin Borodin (laureat în 2016) şi talentata tânără pianistă Eva Garet, cea care a uimit juriul şi spectatorii în anul 2017. Alături de cei doi laureaţi a evoluat şi violonista Mălina Ciobanu, care deţine importante premii la nu mai puţin de 45 de concursuri naţionale şi internaţionale, susţinând peste 100 de recitaluri şi numeroase concerte până la vârsta de doar 18 ani.
La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul Ştefan Novak, în prezent dirijor al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.
- 17 ianuarie – Colegul nostru Cătălin Duță, redactor la București FM, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diploma și medalia Anului comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului
Sursa foto: https://www.facebook.com/bucurestifm
- 18 ianuarie – Audiența săptămânală a Radio Timișoara, în perioada 28 august – 17 decembrie 2017 a fost de 718.000 ascultători, cu 73.500 mai mulți decât în urmă cu un an.
De la statutul de Radio AM cu audiență preponderent rurală de altădată, Radio Timișoara a recâștigat odată cu frecvențele FM publicul urban.
412.800 de ascultători, adică 57,5 % dintre cei care ascultă postul pe parcursul unei săptămâni locuiesc în orașe. Creșterea este evidentă, peste 36%, și la nivelul audienței zilnice urbane, rezultate semnificative înregistrându-se atât la Timișoara, cât și în orașele din județul Hunedoara, pe Valea Jiului. Datele provin din valurile III 2017 (culese între 28 august-17 decembrie), II 2017 și III 2016 ale Studiului de Audienţă Radio realizat de către IMAS – Marketing şi Sondaje SA şi MERCURY RESEARCH S.R.L, primite pentru ultimul val chiar în acestă săptămână
- 23 ianuarie – Comentatorul sportiv Ilie Dobre, de la Radio România Actualităţi, a fost inclus în Hall of Fame (Galeria Gloriilor) de World Record Academy (Academia Recordurilor Mondiale), cea mai mare şi mai prestigioasă organizaţie din lume care certifică recordurile mondiale, cu sediul la Miami (SUA).
Colegul nostru Ilie Dobre este primul român care a stabilit 10 recorduri mondiale omologate de World Record Academy, care i-a acordat şi premiul Omul Anului in Media (2014), pentru promovarea, în media, a sportului, a valorilor morale, a fair-play-ului şi a valorilor sociale în sport.
Printre recordurile mondiale se numără cele de 35 secunde şi 6 zecimi, în transmisiunea unui gol în direct fără respiraţie, 52 de secunde şi 3 zecimi în transmisiunea unui gol în direct fără respiraţie în studio, 1 minut şi 8 secunde cu o singură respiraţie, comentatorul sportiv de radio cu cele mai multe cărţi publicate (45) şi declararea sa drept Cel mai de succes comentator sportiv de radio din lume. O performanţă unică în istoria presei mondiale.
- 23 ianuarie – Un tânăr festival britanic de teatru radiofonic, cu o reputaţie şi vizibilitate în curs de consolidare, a selectat producţia de teatru radiofonic Ping-pong, de Sandu Macrinici, în concursul ediţiei 2018. În perioada 18-23 martie va avea loc a IV-a ediţie a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay, Kent în Marea Britanie.
Radio România s-a calificat în concurs cu piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinci, în viziunea radifonică a regizorului Mihnea Chelaru, ce a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Naţional Radiofonic.
Teatrul Naţional Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediţie, când a obţinut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producţia Numărătoare inversă, scenariul de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican, regia artistică Ion Andrei Puican.
- 24 ianuarie – Radio România Cultural a lansat, într-o zi istorică, campania Centenarul meu. Pe tot parcursul anului, în emisiunile de actualitate ale postului, românii au spus ce înseamnă pentru ei un veac de naţiune română unită.
Dacă până acum la radio au venit istorici, specialişti, antropologi care să vorbească despre cei 100 de ani de la Marea Unire, în acest nou proiect vor vorbi, în fiecare zi, oamenii simpli, de orice vârstă, pregătire şi statut social, despre ce înseamnă pentru ei Centenarul.
Campania Centenarul meu a început cu muzicianul Mircea Baniciu, care a spus că, la 100 de ani de la Unire, „ar trebui să fim mai civilizaţi, mai dezvoltaţi, dacă lucrul acesta ar fi fost posibil şi n-am fi avut anii aceia de comunism care ne-au dat înapoi, ar trebui să fim poate mai uniţi, (…) ar trebui să fim mai bucuroşi că suntem români, (…) şi cred că ar trebui să mai punem osul la treabă”.
- 24 ianuarie – Patru jurnalişti se află printre personalităţile distinse cu Diploma de Excelență, în Republica Moldova, pe anul 2017. Ei sunt: Valentin Țigău – realizator Radio România Internaţional; Liviu Fetter-director,TVR Moldova; Iulia Modiga-redactor-șef, Info-Prut; Ilie Zegrea-Radio Cernăuți. Distincțiile au fost acordate de Asociația “Răsăritul Românesc,” președinte, Vlad Cubreacov
- 26 ianuarie – Bucureşti fm a lansat seria de emisiuni dedicate Anului Centenar. Sub titlul Bucureştii Marii Uniri va fi realizat un serial radiofonic, fiecare episod având câte 30 de minute, după un format original marca Bucureşti fm, ce va fi difuzat pe tot parcursul anului 2018, în ultima seară de vineri a fiecărei luni, de la ora 20:30
- 30 ianuarie – Concursul Reporter şi Blogger European, ediţia 2017, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România s-a încheiat cu desemnarea câştigătorilor. Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a fost gazda ceremoniei de decernare a premiilor. Corespondentul Radio România pentru afaceri externe şi afaceri europene, Carmen Gavrilă a fost desemnată câştigătoare a concursului Reporter şi Blogger European, ediţia 2017, secţiunea radio. Premiul a fost acordat pentru 5 ediţii ale emisiunilor Accente Europene şi Europa încotro realizate de Carmen Gavrilă pe tema viitorului Uniunii Europene. Emisiunea Accente Europene este difuzată în fiecare miercuri la ora 21:00.
31 ianuarie – Teatrul Naţional Radiofonic împreună cu Teatrul Dramaturgilor Români şi Muzeul Naţional al Literaturii Române au organizat, la Teatrul Dramaturgilor Români, audiţia premierei teatrului radiofonic „La vita e bella”, de Radu F. Alexandru, în regia lui Vlad Cristache. În distribuţie: Delia Nartea, Delia Seceleanu, Alexandru Conovaru, Cristian Iacob. La saxofon: Ovidiu Antonescu. Aranjamentul muzical: Cătălin Milea. Asistenţa tehnică: Monica Wilhelm şi Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic ianuarie 2018.
- 1 februarie – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu au vizitat Societatea Română de Radiodifuziune. Georgică Severin, Preşedinte Director General al SRR, le-a prezentat oaspeţilor actul de înfiinţare a Societăţii Române de Radiodifuziune, semnat în 1928 de Regele Ferdinand precum şi proiectele postului public în contextul marcării Centenarului Marii Uniri. Printre subiectele abordate s-au aflat şi cele referitoare la posibile proiecte comune. Majestatea Sa Margareta a anunţat că va organiza la Castelul Peleş o recepţie dedicată Radioului Public, la aniversarea a 90 de ani de radiofonie românească.
Vizita înalţilor oaspeţi a continuat în studioul Radio România Actualităţi şi la Camera Ştirilor, unde le-au fost prezentate mijloacele moderne de prelucrare şi înregistrare a ştirilor. În redacţia Teatrului Radiofonic au fost vizitate studiourile de înregistrare unde li s-au explicat tehnicile moderne de prelucrare a sunetului, dar şi partea istorică a studiourilor vechi, bine conservate, în care încă se lucrează.
Vizita a continuat cu studiourile şi cabinele ultramoderne ale Radio România Muzical şi Sala de concerte Radio.
Majestatea Sa Margareta a pus multe întrebări şi s-a întreţinut cu redactorii şi personalul tehnic, manifestându-şi admiraţia faţă de profesionalismul acestora.
Foto: Alexandru Dolea
- 1 februarie – S-au împlinit 25 de ani (1993) de când la Radioul public a luat fiinţă secţia de istorie orală. Iniţiativa a aparţinut cunoscutului jurnalist Eugen Preda, fost Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, care era preocupat de istoria orală ca metodă de cercetare în domeniul istoriei recente. Era o iniţiativă revoluţionară pentru România, fiind prima formă instituţionalizată de practicare a istoriei orale din ţară. Până astăzi, în 25 de ani, arhiva de istorie orală Radio România a adunat peste 3.700 de înregistrări şi interviuri cu martori care au participat la evenimentele din ultimul secol.
Aceste mărturii complementare şi ilustrative din fapte care compun istoria noastră, trăite şi povestite în mod direct, pot fi ascultate pe posturile companiei noastre şi citite pe site-ul Agenţiei de presă Rador-Radio România la rubrica Istorie orală
Simpozion Cinci ani de istorie orală la Radio, 1998
- 1 februarie – Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a găzduit un eveniment dedicat regizorului Cristian Munteanu, de la moartea căruia s-au împlinit 10 ani. Evocarea Cristian Munteanu a fost urmată de audiţia spectacolului Moartea lui Ivan Ilici, scenariu de Puşa Roth după nuvela lui Lev Nikolaevici Tolstoi, în regia lui Cristian Munteanu, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, februarie 2006. Traducere de Silvia Cucu. În distribuţie: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ştefănescu, Petre Moraru, Ştefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete. Cu participarea preotului Cristian Deheleanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Radu Verdeş. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta. A prezentat Costin Tuchilă
- 2 februarie – Dirijorul Julien Salemkour a condus din nou Orchestra Națională Radio, pentru un program Schoenberg-Wagner. Seara s-a deschis cu lucrarea „Noapte transfigurată”, un opus din perioada postromantică a lui Arnold Schoenberg. Apoi, în partea a doua a serii, actul al doilea al operei Tristan şi Isolda de Richard Wagner. Solişti ai serii au fost: Marius Vlad Budoiu – Tristan, Barbara Krieger – Isolda, Aura Twarowska – Brangäne, Daniel Pannemayer – Marke şi Adrian Dumitru – Melot.
- 6 februarie – Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune şi Doina Gradea, Director General Interimar al Societăţii Române de Televiziune au semnat, la sediul TVR, un acord cadru de colaborare prin care cele două părţi îşi recunosc bilateral şi neechivoc rolul important pe care îl joacă în societate, prin promovarea valorilor naţionale, prin punerea la dispoziţia publicului a unor programe originale din punct de vedere cultural şi accesibile din punct de vedere comunicaţional.
În virtutea acestor considerente, cele două părţi au convenit încheierea unui acord de parteneriat care constituie baza pentru realizarea în cooperare a activităţilor de comunicare şi informare a cetăţenilor români, cu implicaţii la nivel cultural, educaţional şi social.
- 8 februarie – S-a semnat la Bratislava acordul de cooperare între Radio România şi Radio-Televiziunea Slovacă.
Din partea Societăţii Române de Radiodifuziune, acordul a fost semnat de Georgică Severin, Preşedinte Director General, iar din partea slovacă de către Jaroslav Rezník, Director General al Radio-Televiziunii Slovace.
Documentul prevede schimburi de jurnalişti şi dezvoltarea cooperării în domeniul producţiei de programe şi al arhivelor radio.
Un articol special este dedicat sprijinului emisiunii în limba slovacă, realizată şi difuzată de studioul teritorial Radio Timişoara şi adresată minorităţii slovace din România.
Primul acord bilateral între cele două instituţii a fost semnat în 1997 la Timişoara, iar de atunci relaţiile de cooperare au continuat neîntrerupt, materializându-se într-o serie de proiecte deosebite ca anvergură şi impact cultural.
- 9 februarie – Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, protagonist al turneului Flautul fermecat, a revenit la Sala Radio, pentru a concerta alături de Orchestra Naţională Radio. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul Anastasios Symeonidis, în prezent director artistic al Orchestrei Radio din Grecia, un muzician apreciat deopotrivă pe scena artistică grecească şi internaţională.
Seara a debutat cu o lucrare din repertoriul românesc – Amurg de toamnă, de A. Alessandrescu. Va urma Concertul în mi minor pentru flaut şi orchestră de coarde, de S. Mercadante, iar programul se va încheia cu Simfonia nr. 1 în do major, op. 21, de L. van Beethoven
- 11 februarie – Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie), a fost marcată şi în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio. Devenit o tradiţie a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, s-a desfăşurat la Sala Radio.
Spectacolul a fost susţinut de artişti ai muzicii populare ca Ion Drăgan, Olguţa Berbec, Remus Novac, Constantin Lătăreţu, Ionela Stăncioi, Adrian Belu, Florin Pârlan, Viorica Chiurciu, Ilie Caraş, Narcisa Băleanu, Georgiana Aurică, Cătălin Haşa, Alina Ceuca, Bogdan Firu, Alexandra Dan, Ioana Şteţco, Ciprian Poenar, Larisa Piroiu, Marian Medregoniu, Geanina Ioana Gavrilă, Radu Goţa, Adriana Anghel şi Gabriel Lungu.
În rolul lui Dragobete în spectacolul de la Sala Radio s-a aflat actorul Silviu Biriş, însoţit de actriţa Miruna Ionescu.
- 14 februarie – După o evoluţie impresionantă pe scene prestigioase din întreaga lume, violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica au revenit în România pentru a susţine un recital extraordinar la Sala Radio
- 15 februarie – E.S. José Guillermo Ordorica Robles, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite Mexicane în România, s-a aflat în vizită la Radio România, unde a avut o întrevedere cu Georgică Severin, Preşedinte Director General, şi cu alţi reprezentanţi ai conducerii postului public de radio.
În cadrul întâlnirii, au avut loc discuţii privind relaţiile bilaterale în domeniul radiodifuziunii şi relansarea acestora în baza Acordului de Colaborare încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune şi Ministerul Culturii al Statelor Unite Mexicane, prin Radio Educación.
- 16 februarie – Orchestra Naţională Radio a invitat publicul într-o lume a sonorităţilor de basm, cu suita simfonică Şeherezada, de Rimski-Korsakov, lucrare programată în partea a doua a concertului de la Sala Radio. În prima parte, orchestra a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op.104, de A. Dvořák, iar la pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul german Justus Frantz, personalitate proeminentă a muzicii contemporane, apreciat deopotrivă pentru viziunea artistică şi pentru atenţia specială acordată promovării tinerilor muzicieni.
Solistul invitat al primei părţi, care a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră de Dvořák, a fost violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place …?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.
Solist în suita Şeherazada, de Rimski-Korsakov a fost violonistul Adrian Florescu, concertmaestru al Orchestrei Naţionale Radio.
- 19 februarie – Teatrul Naţional Radiofonic a organizat la clubul Ramada-Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, audiţia cu public a spectacolului-document prezentat în premieră – Nicolae Mărgineanu – Un psiholog în temniţele comuniste – scenariu de Cristina Anisescu. Adaptarea radiofonică: Ion Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Dinu Mărgineanu. În distribuţie: Damian Victor Oancea, Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Armand Calotă, Mihai Niculescu, Radu Bânzaru, Constantin Bărbulescu, Julieta Strâmbeanu, Nicolae Mărgineanu, Matei Tiron Micşunescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.
- 20 februarie – A avut loc inaugurarea noului studio de emisie Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Emisia Radio România Muzical se realizează acum dintr-o cabină modernizată și retehnologizată – cabina 23 a Radio RomâniaFoto: Alexandru Dolea
- 21 februarie – Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat tacit un proiect de lege potrivit căruia propunerile care urmează să fie făcute de grupurile parlamentare pentru Consiliile de Administraţie de la SRR şi SRTV cresc de la 8 la 10.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, creşterea numărului de propuneri de la 8 la 10 pentru membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune, înaintate de către grupurile parlamentare are drept scop respectarea configuraţiei politice actuale ale celor două camerei ale Parlamentului, în vederea asigurării participării la procesul decizional al tuturor grupurilor parlamentare.
Membrii CA ai SRR, respectiv ai SRTV, „sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi în şedinţa comună a celor două Camere. Grupurile parlamentare reunite din cele două camere înaintează propuneri pentru 10 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament”, se arată în iniţiativa legislativă.
Proiectul de lege este iniţiat de deputatul PMP Eugen Tomac, iar termenul pentru dezbatere şi vot a fost 12 februarie. Proiectul de lege va pleca la Senat pentru dezbatere şi vot, această cameră fiind for decizional
- 21 februarie – Orchestra de Cameră Radio a adus în prim-plan viola la Sala Radio, avându-l ca invitat pe violistul de origine română Daniel Vagner. Fost membru, în studenţie, al Orchestrei Studenţilor din Ţările de Est, condusă de Sir Yehudi Menuhin, şi format ulterior la Conservatorul Superior de Muzică şi Dans din Paris, Daniel Vagner este în prezent solist în Orchestra Filarmonică a Radio France. La pupitrul dirijoral s-a aflat Lubnan Baalbaki, dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei. A studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a ales România ca destinaţie pentru formarea sa ca dirijor, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 2012 este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.
Seara a debutat cu Uvertura în stil italian în do major de Fr. Schubert, urmată de Andante e Rondo ungarese, op. 35, de Carl Maria von Weber. Următoarea lucrare în program a fost Sonata per la Grand Viola, de N. Paganini, iar seara s-a încheiat cu Simfonia nr. 6 în do major, de Fr. Schubert.
- 23 februarie – Orchestra Naţională Radio a invitat publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote şi a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu acelaşi nume. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul Cristian Oroşanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio. Subintitulată Variaţiuni fantastice pe o temă în caracter cavaleresc, lucrarea este o spumoasă simfonie concertantă pe două voci principale – violoncel şi violă, care personalizează aventurile celor doi protagonişti din cunoscutul roman de Cervantes. Au dat viaţă sonoră acestor două voci violoncelistul Filip Papa şi violistul Daniel Vagner, soliştii invitaţi ai concertului
- 23 februarie – Liderul trupei Carla’s Dreams a fost invitatul lui Razvan Petre şi a lui Laufer Bari, pe 98,3 FM, la BucurestiFM, în matinalul „Bună dimineaţa, Bucureşti!”
- 27 februarie – Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a organizat audiţia cu public a noului spectacol de teatru radiofonic cu povestea lui Ion Creangă Ivan Turbincă, o nouă versiune radiofonică datorată lui Costin Tuchilă (autorul dramatizării) şi regizorului Vasile Manta. Distribuţia: Ivan – Petre Lupu, Dumnezeu – Ion Arcudeanu, Sfântul Petre – Ştefan Velniciuc, Boierul – Mircea Constantinescu, Moartea – Gabriela Popescu, Scaraoschi – George Grigore, Dracul de la poartă – Marius Călugăriţa, Talpa-iadului – Violeta Berbiuc, Dracii – Puiu Mărgescu şi Cristian Simion. Redactor şi producător: Irina Soare. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Monica Wilhelm. Regia muzicală: Patricia Prundea.
- 28 februarie – 4 martie – Târgul Gaudeamus Craiova 2018, organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus şi Radio România Oltenia Craiova, a inaugurat şi în acest an seria celor mai îndrăgite târguri de carte organizate în ţara noastră, reunite în Programul Lectura. Nici zăpada, nici frigul şi nici poleiul nu i-au descurajat pe craiovenii iubitori de carte. Peste 10.000 de vizitatori au venit la întâlnirea cu cel mai important eveniment dedicat cărţii, din această zonă a ţării şi au ajuns la Târgul Gaudeamus Craiova. Timp de cinci zile, foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu a concurat cu succes cu cele mai populare destinaţii pentru cei plecaţi în căutarea unor cadouri speciale.
Preşedintele de onoare al Gaudeamus Craiova 2018 a fost Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova.
Premiile Gaudeamus Craiova 2018, ediţia a 17-a, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 4 martie
- 1 – 31 martie – Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, are loc graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Proiectul aduce în fiecare zi înregistrarea unei lucrări foarte cunoscute, în spaţii aglomerate şi neobişnuite pentru audiţia muzicii clasice, deschizând astfel, către publicul larg, universul acestui tip de artă sonoră, etalon al valorii şi tradiţiei. Unul dintre principalele proiecte educative şi culturale ale corporaţiei publice Radio România, campania Ascultă 5 minute de muzică clasică a pornit în octombrie 2010 şi de atunci se derulează bianual, pe parcursul lunilor martie şi octombrie. Începând cu martie 2018, ambasador al proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică este violonistul Alexandru Tomescu
- 2 martie – Radio România Târgu Mureş a aniversat 60 de ani de la prima emisie. An de an, postul a crescut, remarcându-se prin obiectivitate, echilibru, echidistanţă şi profesionalism, dar şi prin prietenia şi respectul faţă de public. Cu ocazia aniversării au avut loc o serie de evenimente extraordinare. Filarmonica de Stat din Târgu Mureş şi Filarmonica Braşov au dedicat concertele simfonice din 1 martie şi respectiv din 2 martie Studioului Teritorial Radio Târgu Mureş.
Tot pe 2 martie, dar la Târgu Mureş a fost un spectacol de folk Ducu Bertzi & friends Mărţişoare, flori de colţ dedicate Radio Târgu Mureş.
Pe 3 martie, la Palatul Culturii, Radio Târgu Mureş a organizat o gală în limba maghiară dedicată aniversării celor 60 de ani de existenţă. Evenimentul a cuprins mai multe momente muzicale. Au fost prezente tinerele talentele descoperite de post prin proiectul Pe urmele lui Bartok, iar partenerii de la Ansamblul Mureşul, Tiberius Quartet si Corul Filarmonicii au susţinut mini-recitaluri. Actorii de la Teatrul Naţional au fost prezenţi cu un fragment de cabaret, iar formaţia Eztan a susţinut un concert de Jazz, cu mai mulţi invitaţi speciali.
- 4 martie – Proiectul Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România continuă şi în anul 2018. Vasile State, Sergiu Scînteian şi Veronica Iabanji sunt cei trei jurnalişti de la Radio Chişinău prezenţi la Bucureşti, în perioada 4-17 martie, pentru un stagiu de pregătire la Radio România.
Acest program de pregătire profesională, iniţiat de Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România, şi coordonat de Maria Ţoghină, consilier management, îşi propune să familiarizeze jurnaliştii de la Radio Chişinău cu modul de lucru al jurnaliştilor de la Radio România, aceştia urmând să realizeze materiale ce vor fi difuzate în programele Radio Chişinău şi SRR
- 7 martie – Orchestra de Cameră Radio a prezentat un concert Beethoven & Mozart la Sala Radio, sub bagheta unui dirijor a cărui carieră se întinde pe două continente, Europa şi Asia: Ciprian Marinescu.
- 13 martie – Juriul concursului organizat de Bucureşti fm, în parteneriat cu editura Eikon şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a deliberat şi a decis că 34 de lucrări ale adolescenţilor care au participat la concursul „Proza scurtă merită mai mult”, vor apărea în volumul dedicat. Lucrările câştigătoare au convins prin maturitatea compoziţiei, prin stil, originalitate şi, unele, prin subiect. Toţi participanţii au demonstrat că pasiunea pentru scris nu s-a pierdut, dar şi convingerea lor că literatura îi poate reprezenta, îi poate ajuta să se facă mai bine înţeleşi. Cele mai bune 34 de texte vor fi publicate într-un volum, care va fi lansat în luna mai, în cadrul festivalului dedicat adolescenţilor – Jos Pălăria.
- 13 martie – Saxofonistul Nicolas Simion a fost invitatul special al Big Band-ului Radio, într-un nou concert din seria Jazz pe româneşte la Sala Radio! Cu o carieră de peste patru decenii şi cu un palmares impresionant de premii şi colaborări, între care cu WDR Big Band din Germania, Nicolas Simion este deopotrivă saxofonist, compozitor şi şef de formaţie. În concertul de la Sala Radio, ela a evoluat alături de Sorin Romanescu – chitară, Iulian Nicolau – baterie şi de Tibi Menyhart – contrabas. La pupitrul dirijoral s-a aflat Ionel Tudor, iar evenimentul a fost prezentat de Florian Lungu
- 14 martie – La Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio, alături de invitaţii speciali, sopranele Cristina Radu şi Antonela Bârnat, de tenorul Adrian Dumitru şi de basul Iustinian Zetea, au invită publicul, în aşteptarea sărbătorilor pascale, la un concert de piese religioase pentru cor, orgă şi orchestră. La pupitrul dirijoral s-a aflat Ciprian Ţuţu, dirijor al Corului Academic Radio
- 14 – 16 martie – Jurnaliştii Radio România Cultural Adela Greceanu şi Matei Martin au transmis în direct de la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig ediţii speciale ale emisiunilor Timpul prezent şi Revista literară radio. România a fost anul acesta invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, care s-a desfăşurat în perioada 15-18 martie. Leipziger Buchmesse este cel mai vechi şi unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa
- 15 martie – Societatea Română de Radiodifuziune a primit Premiul pentru excelenţă în gestionarea drepturilor de autor şi pentru educarea ascultătorilor. Trofeul a fost acordat la prima ediţie a Galei drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, organizată de Legal Magazin. La secţiunea mass-media, au mai fost premiate Televiziunea Română şi agenţia naţională de presă AGERPRES. Directorul general al Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a subliniat importanţa respectării proprietăţii intelectuale, iar reprezentantul Societăţii Române de Radiodifuzine a menţionat că este cel mai mare plătitor de drepturi de autor din România
- 15 martie – Radio România, cu spectacolele Teatrului Naţional Radiofonic Exploziv de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihnea Chelaru şi Spovedania – scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski, regia artistică Ilinca Stihi, au trecut exigenta selecţie şi intră în lupta pentru trofeele Festivalului Prix Marulic, la secţiunea dramă. Festivalul, cu o tradiţie de 11 ani, este organizat de HRT – Radio Croaţia în colaborare cu European Broadcasting Union (EBU) şi se va desfăşura în perioada 19 – 25 mai.
- 15 martie – Radio România Cluj a sărbătorit 64 de ani de la prima emisie. Momentul aniversar a fost marcat la sediul Radio Cluj prin inaugurarea unei expoziţii de pictură dedicată oraşului de pe Someş, realizată împreună cu Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj. În foaierul Sălii Radio Cluj au fost expuse 12 lucrări semnate de artiştii Eva Dolha, Bokor Ernest şi Ionel Federiga, toate având ca temă oraşul. Este o împletire fericită între audio şi vizual, pentru a ilustra preocuparea jurnaliştilor pentru comunitate şi oraş.
De asemenea, în Casa Radio Cluj au fost invitaţi câţiva dintre prietenii postului, o seamă de personalităţi culturale, nume cunoscute din lumea sportului şi a muzicii. Invitaţi speciali, în studio, au fost baritonul Cristian Bogdan, Mihai Silvăşan – antrenorul echipei de baschet U BT, ultramaratonistul Tibi Uşeriu dar şi formaţiile Luna Amară, Semnal M, Iris, Ad Libitum, Aldo Blaga şi Tzika Sax. Cu toţii şi-au dorit să transmită un mesaj special atât echipei Radio Cluj cât şi ascultătorilor postului.
- 16 martie – Maestrul Valentin Gheorghiu a revenit la Sala Radio, într-un concert de excepție alături de pianista Roxana Gheorghiu și de Orchestra Națională Radio. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul Philip Mann, un nume în plină afirmare pe scena muzicală internațională, după ce a fost dirijor asistent la orchestre prestigioase, ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, la Filarmonica din Viena şi la Filarmonica din Berlin. Programul se va deschide cu două lucrări de Mozart: uvertura la opera Così fan tutte și Concertul nr. 10 în mi bemol major pentru două piane și orchestră. În partea a doua, orchestra a interpretat Simfonia nr. 9 în do major de Fr. Schubert.
Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca un excepţional pianist şi compozitor, colaborând cu nume importante ale vieţii muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, Statele Unite, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania sau Japonia. A fost distins cu numeroase premii obţinute în competiţii internaţionale dedicate pianului. În prezent este membru al juriului în concursurile P. I. Ceaikovski, Van Cliburn, Fr. Chopin, A. Rubinstein, L. van Beethoven, R. Schumann și J. S. Bach.
- 19 martie – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a organizat, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala I. L. Caragiale, audiţia cu public a spectacolelor de teatru-document dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România: Lumină pentru Basarabia şi 27 martie 1918 – Întoarcerea acasă, producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic, prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii. Regia artistică: Petru Hadârcă. Scenariu de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu şi Ion Costin Manoliu. Cu mărturia lui Anton Crihan, deputat în Sfatul Ţării. Versuri de Andrei Ciurunga rostite de Mihai Bica. Interpretare vocală şi improvizaţii muzicale: Nadia Trohin. Muzică originală, interpretare vocală şi instrumentală: Adrian Naidin
- 19 martie – În eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România a premiat excelenţa în cultură, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.
Prezentat de Daniela Ivanov şi Radu Croitoru, realizatori la Radio România Cultural, show-ul, care a avut loc sub sloganul Cultura ne dă speranţă!, a avut multe momente inedite, dar şi emoţionante, precum cel în care publicul din sală a ascultat un mesaj transmis de actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, laureată a premiului Radio România 90, în timp ce pe un ecran circular au rulat fotografii puţin cunoscute ale domniei sale.
Seara s-a încheiat cu un concert al trupei byron.
Au fost acordate şi trei premii speciale: Premiul Centenar a ajuns la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Premiul Excelenţa în Cultură a mers la Filarmonica George Enescu iar Premiul Radio România 90 i-a fost acordat acordat actriţei Tamara Buciuceanu-Botez.
- 20 martie – De Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, la Ateneul Român au fost celebraţi cei mai merituoşi asistenţi sociali din ţară, dar şi personalităţile care s-au remarcat în susţinerea profesiei de asistent social. Laura Sgaverdea, managerul Radio România Reşiţa, s-a numărat pentru a doua oară printre cei trei nominalizaţi la categoria jurnalişti implicaţi în promovarea actelor sociale. În urma nominalizării din 2015 a obţinut Premiul Jurnalistul Anului în Asistenţă Socială, iar în acest an a primit Distincţia de Excelenţă pentru Promovarea Asistenţei Sociale în mass-media.
- 20 – 21 martie – Preşedintele-director general al SRR, Georgică Severin, a fost prezent la simpozionul ABU de la Roma „ABU – RAI Days – Innovation Meets Culture”, co-organizat alături de RAI Italia
- 22 martie – Violonista Cristina Anghelescu şi pianistul Andrei Banciu au concertat împreună pe scena Sălii Radio, într-un recital de sonate de Mozart, Beethoven & Strauss. Prima lucrare în programul recitalului a fost Sonata în mi minor de Mozart, urmată de Sonata nr. 5 în fa major, op. 24 – Sonata primăverii, de Beethoven şi de Sonata în mi bemol major, op. 18, de R. Strauss
- 22 martie – Pe scena Ateneului Român, a avut loc un concert extraordinar dedicat maestrului Dan Grigore la aniversarea a 60 de ani de la debut. Concertul a fost urmat de o sesiune de autografe pe discul „Maestro!”, apărut la Editura Casa Radio. Concertul a avut loc şi pe 23 martie
- 23 martie – Pianistul Horia Mihail a revenit pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, într-un concert sub bagheta dirijorului american Philip Mann. Uvertura Carnaval, op. 92, de A. Dvořák, a deschis programul serii, urmată de Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian şi orchestră, op. 22, de C. Saint-Saëns, şi de lucrarea Tablouri dintr-o expoziţie, de Musorgski-Ravel
- 24 martie – În ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, a împlinit 21 ani de existenţă, violonistul Alexandru Tomescu a cântat la ParkLake Shopping Center din Bucureşti, într-un eveniment din cadrul campaniei Ascultă 5 minute de muzică clasică. Pe scena de la parter, Main Square ParkLake Shopping Center, Alexandru Tomescu a interpretat câteva opusuri celebre, a interacţionat cu publicul şi a oferit autografe pe discurile sale, care au putut fi achiziţionate de la standul Cărtureşti aflat lângă scenă.
- 27 martie – Radio România a lansat, chiar în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, proiectul „Moştenitorii României”, un titlu pe cât de copleşitor, pe atât de generos. Sub acest titlu, în acest an, Radio România va pune la un loc, va difuza şi comunica cele mai bune proiecte editoriale dedicate Centenarului Marii Uniri. Principalele proiecte ale tuturor posturilor Radio România, naţionale, internaţionale şi regionale, dar şi cele ale Agenţiei de Presă Rador, vor fi subsumate aceluiaşi demers. Fiecare material difuzat va fi identificat prin formula Moştenitorii României, un proiect Radio România.
În anul Centenarului Radio România va vorbi despre cei care au creat aceasta ţară şi-i va lăsa să vorbească pe cei care o vor duce mai departe. Pentru că ei sunt Moştenitorii României, un proiect Radio România !
- 27 martie – Radio România Cultural a celebrat Centenarul Unirii Basarabiei cu România, printr-un program special conceput pentru această zi. De la ora 17:00, în direct de la librăria Humanitas-Kretzulescu, pe parcursul a două ore, istoricul şi jurnalistul cultural Dan Manolache, împreună cu invitaţii săi, au vorbit nu doar despre momentul unirii şi împrejurările în care s-a produs, ci au urmărit parcursul istoric al provinciei dintre Prut şi Nistru în ultima sută de ani, au analizat contextul politic actual, dar şi aspiraţiile spre reunificare ale românilor care locuiesc în cele două ţări.
Un moment special a fost duplexul Bucureşti – Chişinău. Ascultătorii au aflat de la Radio Chişinău cum este marcat Centenarul Unirii în Republica Moldova, elemente definitorii ale actului Unirii de la 1918, dar şi detalii despre starea de spirit a locuitorilor de astăzi.
Invitaţii din studioul Radio România Cultural de la librăria Humanitas-Kretzulescu au fost: Istoricul Eugen Tomac, cunoscut militant pentru unirea Basarabiei cu România, Prof. dr. Dumitru Preda, specialist în istoria Primului Război Mondial, Istoricul Dorin Matei, redactorul-şef al revistei Magazin Istoric, în paginile căreia au apărut numeroase articole revelatoare despre momentul 1918, Prof. dr. Cosmin Popa, specialist în istoria Rusiei, URSS şi a Federaţiei Ruse, Lara Stegărescu şi Claudiu-Liviu Onişoară, studenţi din Republica Moldova ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, angajaţi în acţiunile ce vizează împlinirea reunificării.
- 27 martie – Aplicaţia Radio România Timişoara pentru telefoanele inteligente cu sistem de operare Android are, din această zi, o nouă versiune – Centenar. Cu aceasta, pe lângă vechile facilităţi care includ vizualizarea ultimelor ştiri, a postărilor de pe facebook sau a înregistrărilor Video-Live, se pot (re)asculta uşor majoritatea emisiunilor, la orice oră. Mai mult, acestea se pot salva pe telefon pentru a fi audiate ulterior sau se poate derula pe înregistrare pentru a ajunge la fragmentul dorit. În plus, pot fi ascultate acum toate cele 3 programe transmise în eter.
- 27 martie – Analia Selis, alături de ceilalţi membri ai grupului Argentango, violoncelistul Razvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa şi violonistul Rafael Butaru, au oferit publicului o întâlnire cu tangoul argentinian tradiţional, printr-un concert care pune capăt turneului ArgEnTango Tradiţional, derulat în luna martie în 10 oraşe din România şi Germania şi care a ajuns la Sala Radio.
La finalul concertului Editura Casa Radio i-a adus pe membrii ansamblului ArgEnTango alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio unde artiştii au acordat autografe pe CD-ul „ArgEnTango. Piazzolla, o poveste autentică”, apărut la Editura Casa Radio. Albumul cuprinde piese interpretate de muzicieni în cadrul recitalului şi reprezintă ecoul sonor al turneului naţional cu acelaşi nume susţinut de membrii cvintetului în mai multe localităţi din ţară în anul 2016, un „ecou” ce poate reverbera oricând în casa fiecărui meloman.
- 28 martie – Concursul presei la tir, organizat de Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraş-Severin, a fost câștigat de managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea. Pe locul doi s-a clasat Sergiu Taban de la publicația online Reper 24, iar locul al 3-lea a revenit lui Ioan Iliasă de la Prisma.
- 28 martie – Proiectul Itinerar Centenar pentru jurnaliştii români din comunităţile istorice a ajuns la Radio România. Cei 30 de jurnalişti de origine română din comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor ţării au fost invitaţii postului public, participând la un workshop în cadrul instituţiei.
Din partea gazdelor, Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România, Maria Toghina, consilier management şi membru în Consiliul de Administraţie al SRR, Dan Preda, Manager al Radio România Actualităţi şi Eugen Cojocariu, Secretar General al Radio România Internaţional, au susţinut discuţia cu jurnaliştii prezenţi, pe teme privind situaţia presei din comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării şi a mass-media de expresie românească şi oportunităţi de cooperare între mass-media din aceste state şi din România.
Cei 30 de jurnalişti participanţi la proiectul organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au fost foarte interesaţi de Radio România, la o parte din întrebările lor primind răspuns şi în timpul vizitei prin postul public, vizită desfăşurată la finalul workshop-ului.
Sursa foto: https://www.facebook.com/mariatoghina
- 29 martie – Un spectacol inedit a avut loc la Sala Radio Cluj: jocuri populare româneşti, ungureşti şi ţigăneşti
- 29 – 31 martie – “Şcoala Altfel” la Radio România, vizita elevilor de la Complexul Educaţional Lauder Reut, profesor însoţitor Aura Mateescu. Iată câteva imagini din timpul vizitei în Studioul de Teatru “Mihai Zirra”. Gazdă: Renata Rusu, regizor de studio.
Tot în cadrul proiectului „Şcoala Altfel”, alte grupuri de copii au aflat cum sunt realizate emisiunile Radio România Actualităţi şi au vizitat Agenţia de presă RADOR
- 31 martie – Radio Constanţa duce, şi în acest an, copiii din mediul rural, gratuit, la cinematograf graţie unui parteneriat încheiat cu Cinema City Plex Tomis Mall. Astfel, copiii din satul Culmea au vizionat filmul de animaţie 2D „Prinţesa furată”. Campania a debutat în luna iunie 2017 şi de atunci sute de copii din mediul rural au putut veni la cinematograf în mod gratuit. Printre cei trimişi la cinema de Radio Constanţa se numără copiii din: Chirnogeni, Poarta Albă, Palazu, Grădina, Crucea, Băltăgeşti, Castelu, Nisipari, Mereni, Târguşor, Chirnogeni, Adamclisi, Galeşu, Horia şi mulţi alţii.
- 30 martie – Scena Sălii Radio a fost gazda unui concert special, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, concert dedicat de Orchestra Naţională Radio apropiatelor sărbători pascale. În prima parte, orchestra a interpretat Simfonia nr. 4 în do minor – Tragica, de Fr. Schubert, pentru ca partea a doua să aducă în prim-plan lucrarea vocal-simfonică Stabat Mater, de G. Rossini, inspirată de imnul religios catolic din secolul al XIII-lea Stabat Mater Dolorosa, închinat Fecioarei Maria şi suferinţei legate de crucificarea Mântuitorului. Au evoluat, în partea a doua, alături de Orchestra Naţională Radio şi de Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuţu, soprana Rodica Vică, mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, tenorul Adrian Dumitru şi basul Iustinian Zetea.
- 4 aprilie – Dirijoarea daneză Maria Badstue, un nume în plină ascensiune pe scena muzicală europeană, s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio. Invitată recent ca asistentă a celebrului dirijor Esa-Pekka Salonen, Maria Badstue şi-a format un stil dirijoral elegant şi original, sub îndrumarea cunoscutului dirijor şi profesor Jorma Panula şi a dirijat numeroase concerte şi spectacole de operă în ţări europene şi de pe alte continente. În programul serii s-au vor regăsit Simfonia nr. 29 în la major, de Mozart, Concertul în mi bemol major pentru doi corni, orchestră de coarde şi clavecin de G. Ph. Telemann şi Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 – Italiana, de F. Mendelssohn. Cornul a fost instrumentul protagonist al serii, iar soliştii invitaţi au fost Mihai Sîrbu, recunoscut instrumentist, cu numeroase premii şi participări la concerte şi recitaluri în România şi în străinătate, şi Ioan Gabriel Luca, un muzician multipremiat la concursurile de profil, şef de partidă corn la Filarmonica George Enescu din Bucureşti.
- 9 – 15 aprilie – Campania umanitară Muzică pentru viaţă, de la Reşiţa, a devenit deja consacrată. În Anul Centenarului Marii Uniri, cea de-a treia ediţie a campaniei umanitare s-a desfăşurat sub miracolul Săptămânii Luminate, având drept scop ajutorarea copiilor, Moştenitorii României.
În această săptămână, echipa Radio Reşiţa i-a aşteptat pe toţi cei care au trecut prin oraş la Căsuţa de Sticlă din Parcul Tricolorului, pentru a continua scrisoarea de dragoste către lume. Beneficiarii campaniei sunt, anul acesta, copiii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Primăvara din Reşiţa.
Pe întreaga perioadă a campaniei umanitare Muzică pentru viaţă, (9-15 aprilie), în fiecare zi de la ora 18:00, în Parcul Tricolorului, lângă Căsuţa de Sticlă, sau Palatul Primăverii de la Reşiţa, au avut loc concerte de muzică. La finalul campaniei, suma colectată a fost de 101,378 lei.
- 12 aprilie – Începând cu ora 12:00, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a avut loc lansarea celei de-a patra ediţii a Radio Fiction Desk, cu primul workshop al ediţiei, avându-l ca invitat special pe îndrăgitul actor Marius Rizea.
Primul spectacol radiofonic, care va intra în concurs, va fi realizat după piesa de teatru Vreau roua pe picioare, scrisă de elevii: Enceanu Alexandru, Dumitru Ana-Maria şi Saraolu Sabina-Alexandra. Această piesă este interpretată de elevii-actori din cadrul liceului, dar şi de la Clubul Copiilor Sector 6, coordonaţi de profesoarele Luminiţa Celesta Popa Popescu şi Mariana Sinca.
Radio Fiction Desk 2018 este un proiect concurs, realizat de Radio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care îşi propune colaborarea cu trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureştene, pentru a realiza spectacole de teatru radiofonic.
Pe parcursul anului 2018, Radio Fiction Desk va continua cu încă trei trupe de elevi-actori, cele de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr şi Colegiul Naţional Sfântul Sava.
- 12 aprilie – Teatrul Naţional Radiofonic a organizat audiţia cu public în avanpremieră a spectacolului Aniversarea de Olga Delia Mateescu, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Adaptarea radiofonică şi regia artistică a producţiei e semnată de Cezarina Udrescu. Premiera a fost difuzată marţi, 17 aprilie, ora 20:00, la Radio România Cultural.
Apreciată actriţă de teatru şi film Olga Delia Mateescu este autoarea piesei Aniversarea (2009), o monodramă pentru o actriţă în jurul căreia gravitează câteva personaje absente – familia, prietenii, apropiaţii, pe care îi aşteaptă la petrecerea de ziua ei. Piesa e o comedie amară presărată cu observaţii critice la adresa societăţii româneşti, aplicate vieţii bucureştene şi neajunsurilor marelui oraş.
- 14 aprilie – Scena Sălii Radio a găzduit mult aşteptatul concert de primăvară al Corului de Copii Radio, pregătit de dirijorul Voicu Popescu asistat de Răzvan Rădos, într-un spectacol ce a avut ca temă repertoriul de musical adaptat pentru cor de copii. Deoarece toate biletele la acest eveniment au fost epuizate într-un timp foarte scurt, concertul ”The Sound of… Musical” al Corului de Copii Radio a fost programat la cererea publicului şi pentru seara de 21 aprilie, la aceeaşi oră 19.00, la Sala Radio.
- 16 aprilie – La Sala Radio a avut loc cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România, eveniment cu adevărat memorabil. 17 trofee superbe, creaţii originale din cristal cu incrustaţii de argint, purtând semnătura cunoscutului artist plastic Ioan Tămâian, au fost înmânate artiştilor premiaţi, pentru performanţele lor din anul 2017.
Au fost acordate 16 trofee pentru cele mai bune performanţe înregistrate anul trecut în muzica pop, folk, pop-dance şi pop-rock, 25 de artişti de top ai show bizz-ului românesc şi 24 de piese şi albume figurând pe lista nominalizaţilor. Cel de-al 17-lea trofeu a însoţit Premiul de excelenţă, acordat în acest an artistei Dida Drăgan.
Premiile au fost înmânate de invitaţi speciali, interpreţi şi compozitori, personalităţi ale vieţii muzicale, de realizatorii de emisiuni şi manageri de la Radio România, premiul pentru cea mai bună voce feminină fiind oferit de Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România.
- 16 aprilie – O nouă serie de jurnalişti de la Radio Chişinău, Natalia Zaharescu, Victor Pogor şi Ina Guțu, s-a alăturat echipei Radio România, timp de două săptămâni
- 17 aprilie – Începând cu această dată, Radio România Muzical propune săptămânal, o nouă emisiune, care se înscrie printre produsele editoriale Radio România dedicate Centenarului Marii Uniri, în cadrul campaniei “Moștenitorii României”. Emisiunea se intitulează “Muzici tradiționale românești”: pe parcursul a 20 ediții, etnomuzicologul Constantin Secară trece în revistă muzicile tradiționale specifice fiecărei regiuni istorice românești, punând accent pe unitatea în diversitate a folclorului muzical românesc, ca expresie și dovadă a unității de neam, limbă și țară.
Cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, dr. Constantin Secară propune audiții unice, muzici tradiționale românești neatinse de presiunea comercialului sau kitsch, înregistrări care surprind prin originalitatea și inventivitatea lor – un model de lăsat mai departe generației următoare, moștenitorilor României.
- 18 – 22 aprilie – În plin an aniversar, Radio România a organizat cea mai mare sărbătoare a cărţii din Transilvania: Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca, ediţia a 19-a, în incinta unui pavilion mobil amplasat în Piaţa Unirii. Evenimentul este organizat de Radio România (prin echipa Gaudeamus şi Radio România Cluj) şi Romexpo SA. Centenarul României, 90 de ani de Radio România şi aproape două decenii de când Gaudeamus a ajuns la Cluj-Napoca sunt, împreună şi fiecare în parte, motive de sărbătoare pentru toţi clujenii iubitori de carte. În premieră, cu prilejul Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, vizitatorii au avut acces direct la o colecţie de volume având ca temă evenimentele istorice care au culminat cu Marea Unire, prezentată într-un spaţiu dedicat Centenarului.
Peste 28000 de vizitatori au trecut pragul celei de a XIX-a ediţii a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, de la Cluj.
- 23 aprilie – Radio România a primit vizita unui grup de elevi de la Şcoala nr. 150, însoţiţi de doamnele profesoare Paula Pâslaru şi Alina Dima, în cadrul programului “Şcoala Altfel”. Iată câteva imagini din timpul vizitei în Studioul de Teatru “Mihai Zirra”. Gazdă: Renata Rusu, regizor de studio.
- 23 aprilie – Radio România a avut din nou oaspeţi de la Chişinău. A fost vorba despre vizita de studiu a studenţilor anului 2017-2018 ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism din Chişinău, aceştia fiind întâmpinaţi de Maria Ţoghină, membru al CA şi realizator, care le-a prezentat modul de lucru al jurnaliştilor de la Radio România. Vizita la radioul public este parte a unui program de două zile, în cadrul căruia studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism se întâlnesc cu reprezentanţi mass-media din Bucureşti.
- 25 aprilie – Radio România a primit vizita unui grup de Cadre Militare Superioare din Ministerul Apărării Naţionale. Imagini din timpul vizitei în Studioul Teatrului Naţional Radiofonic. Gazdă: Renata Rusu, regizor de studio
- 26 aprilie – Ileana Ţăroi, jurnalistă francofonă şi coordonatoarea Secţiei Franceze a Radio România Internaţional, a fost decorată cu Ordre National du Mérite în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii derulate la ambasada Franţei la Bucureşti. Această înaltă decoraţie a statului francez i-a fost înmânată de către Excelenţa Sa Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, ca recunoaştere a activităţii sale.
„Munca dumneavoastră necontenită în favoarea francofoniei şi a unui jurnalism de calitate pe care o răsplătim astăzi este şi cea a Secţiei Franceze a Radio România Internaţional. Calitatea emisiunilor voastre, varietatea lor şi conţinutul lor bogat şi reînnoit merită să fie cunoscute şi recunoscute”, a declarat ambasadoarea Michèle Ramis.
- 26 aprilie – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România şi hotelul Ramada Bucharest Majestic au organizat, în cadrul hotelului, la sala Academiei, audiţia cu public a spectacolului Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre de Irina Nechit, cu Rodica Mandache în rolul titular, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prezentată în premieră absolută, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. Regia artistică: Petru Hadârcă. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Muzica originală, interpretarea vocală şi instrumentală: Valentin Boghean. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duţu.
- 27 aprilie – Pianistul Saleem Abboud Ashkar a fost capul de afiş al serii, de la Sala Radio. Julien Salemkour, dirijor renumit care revine în fiecare stagiune alături de Orchestra Naţională Radio a prezentat un program simfonic Schumann, care a cuprins Uvertura Manfred op. 115 şi Simfonia nr.1 în si bemol major, op. 38 A primăverii. De-a lungul timpului, Julien Salemkour a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii muzicale precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio din Berlin, iar la Staatsoper Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet.
- 2 mai – Juriul de preselecţie a anunţat producţiile selectate în secţiunea competiţională a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, ediţia a VI-a, organizat de Radio România, la Bucureşti, în perioada 4-9 iunie, un eveniment dedicat Inovaţiei în creaţia radiofonică.
Din cele peste 100 de producţii din întreaga lume înscrise la Grand Prix Nova, la această ediţie vor fi prezentate 57 de producţii din 23 de ţări. Va fi inaugurată, anul acesta, o nouă secţiune dedicată producţiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiţiei în căşti a producţiilor radiofonice, în special în rândul tinerilor. Astfel, festivalul propune producţii de teatru radiofonic şi ars acustica împărţite pe trei secţiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural. Secţiunea drama a reţinut 25 de piese de teatru radiofonic, în forma scurtă regăsim 23 de producţii, iar pentru secţiunea binaural selecţia aliniază 9 producţii. În total, preselecţia cuprinde producţii din 23 de ţări din Europa, America, Asia şi Australia, care îşi vor disputa cele nouă trofee, acordate pentru cele trei secţiuni mai sus amintite. În urma audiţiilor din cele cinci zile de festival un juriu internaţional, format din specialişti ai teatrului radiofonic şi ars acustica, va decide producţiile câştigătoare ce răspund principalului criteriu de judecare, Inovaţia.
- 3 mai – Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.
- 3 mai – Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis, la sediul Ambasadei Franţei din Bucureşti. În cadrul întrevederii, la care a participat şi Directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, ambasadorul Franţei şi-a manifestat deschiderea faţă de intensificarea colaborării cu postul public de radio, prin acordarea de sprijin în privinţa încheierii unui nou acord bilateral între Radio România şi Radio France. Preşedintele Director General al SRR a confirmat sprijinirea proiectelor francofone, în mod special prin intermediul posturilor Radio România Internaţional şi Radio România Cultural.
- 4 mai – Radio România şi Goethe Institut au organizat concertul Game Heroes, la Sala Radio. Orchestra Naţională Radio dirijată de Stefan Geiger a prezentat aranjamente orchestrale noi ale unor tineri compozitori, realizate special pentru unele jocuri clasice. Fanii jocurilor video au avut ocazia să redescopere şi piese celebre ale genului lor preferat, ca de exemplu Angry Birds sau Blushock, în orchestraţii clasice.
În cadrul concertului a avut loc şi un concurs de Game Music, la care au participat trei tineri compozitori români: Bogdan Pintilie, Ionuţ Teodorescu şi Victor Filip. Ei au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Dreams, fiind selectaţi de Goethe Institut în urma unui workshop de game music sub conducerea lui Dominik Schuster (Germania), în noiembrie 2017
- 4/5 mai – Unul dintre cei mai cunoscuţi pictori contemporani din Slovacia, Jozef Chrena, a expus la Timişoara, de ziua Radio Timişoara. Expoziţia, care a însumat peste 20 de lucrări, a fost deschisă începând din 4 mai, la sediul studioului teritorial, de pe strada Pestalozzi numărul 14 A. Jozef Chrena, în vârstă de 70 de ani, are o colecţie de peste 3.700 de lucrări – tablouri, schiţe şi acuarele, pe care le-a expus în toată lumea, dar este pentru prima dată când îşi prezintă operele în România. Expoziţia de la Timişoara a fost deschisă până luni, 7 mai.
Tot în 4 mai, între orele 9:00 şi 13:00, Radio Timişoara şi-a deschis porţile pentru ascultătorii care au dorit să îi cunoască pe cei pe care îi ascultă zilnic, realizatori de emisiuni sau prezentatori de ştiri.
Ziua de 5 mai 1955 rămâne una de referinţă, marcând ieşirea în eter a primei emisiuni a studioului teritorial Radio Timişoara.
- 8 mai – În cadrul Galei premiilor UNITER, desfăşurată la Alba Iulia, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost obţinut de piesa „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, scenariul fiind semnat de Emil Boroghină după Tristele şi Ponticele, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune
- 9 – 13 mai – A avut loc ediţia cu numărul 5 a Târgului Gaudeamus Oradea, găzduită de Piaţa Unirii. Spre bucuria orădenilor iubitori de carte, programul de vizitare din ultima zi a târgului a fost prelungit, datorită numărului foarte mare de vizitatori prezenţi în incintă. Evenimentul, derulat sub semnul Centenarului României, a fost organizat de Radio România, una dintre cele mai longevive instituţii mass-media din România, care în acest an împlineşte 90 de ani, în colaborare cu Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.
Oferta editorială bogată, interesul în creştere al orădenilor şi vremea frumoasă de care ne-am bucurat pe tot parcursul târgului, au transformat Gaudeamus Oradea pentru cinci zile în punctul de atracţie al vieţii culturale şi sociale ale oraşului. Peste 18.000 de vizitatori, 20 de evenimente extrem de atractive, 60 de expozanţi şi o suprafaţă record a standurilor (peste 450 de mp) confirmă, şi la această ediţie, notorietatea şi statutul pe care evenimentul le-a câştigat după numai cinci ediţii. Preşedinte de onoare al acestei ediţii a fost prof. univ. dr. Sorin Şipoş.
- 11 mai – În prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Sala Radio din București a avut loc concertul regal al anului, susținut de Orchestra Națională Radio. Sub bagheta dirijorului Ricardo Casero, concertul a debutat cu Imnul regal, compus de Eduard Hübsch, în varianta orchestrală a lui George Enescu. Acesta a fost urmat de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară și violă de Mozart, având ca solişti pe Erik Schumann, la vioară, şi pe Răzvan Popovici, la violă. În partea a doua a serii a fost interpretată Simfonia fantastică de Hector Berlioz, punctul de atracţie al serii.
Concertul s-a bucurat de un numeros public. Concertul regal este un eveniment anual pregătit de Societatea Națională de Radiodifuziune, cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai.
Foto: http://www.romaniaregala.ro/jurnal/concert-regal-la-sala-radio-11-mai-2018/
- 12 mai – A avut loc în Spania, la Palma, Conferinţa anuală a Co.Pe.A.M. (Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean), cu tema Heritage and Media: Preserving the Future Through Our Past: An Opportunity for Growth and Democracy?, respectiv Adunarea Generală a Co.Pe.A.M. În cadrul adunării generale au fost votaţi noii membri ai Comitetului Director al Co.Pe.A.M., Radio România fiind votată în unanimitate pentru încă un mandat în conducerea acestrui organism. Este a cincea oară consecutiv că Radio România – organism only radio şi singurul din afara spaţiului geografic mediteranean, este votată unanim în conducerea acestui organism internaţional.
Claudio Cappon, secretar general, a mulţumit Radio România pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii unui dialog cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) şi invitarea Co.Pe.A.M. la conferinţa Media 2020, organizată de către Radio România şi ABU în acest an la Astana, Kazakhstan.
- 13 mai – Cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociaţia ziariştilor şi a oamenilor de cultură de limbă română şi Editura Saga a organizat un eveniment de excepţie, dedicat acestui moment aniversar. Directorul ICR Tel Aviv, Martin Solomon, a evocat contribuţia originarilor din România la construirea statului Israel. A fost lansat volumul „Israel la 70 de ani”, în care sunt cuprinse mărturii ale personalităţilor israeliene din România. Colegul nostru Dragoş Ciocîrlan a primit diploma de onoare pentru activitatea jurnalistică în calitate de corespondent în Israel, alături de Lia Koenig, marea doamnă a teatrului israelian, doctor Zvika Herman Bercovici, consul onorific şi medicul personal al premierului israelian, doamna ambasador Colette Avital, fost vicepreşedinte al parlamentului de la Ierusalim, şi doamna Riri Sylvia Manor, unul din cei mai cunoscuţi medici oftalmologi din Israel.
- 15 mai – A avut loc cel de-al doilea work-shop al proiectului „Radio Fiction Desk – 2018”, ce a avut loc la Liceul Teoretic ”Tudor Vladimirescu”, invitat special fiind cunoscutul actor Mircea Constantinescu, alături de echipa de realizatori a proiectului. „Radio Fiction Desk – 2018” este un proiect concurs, realizat de Radio România – prin Teatrul Naţional Radiofonic – în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, aflat acum la cea de-a patra ediţie şi care are drept scop diversificarea manierei de exprimare artistică, a trupelor de elevi-actori din liceele bucureştene, prin realizarea de spectacole de teatru radiofonic.
- 18 mai – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România au organizat, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, audiţia cu public a spectacolului Ovidiu – Exilatul de la Pontul Euxin, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. În cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată la Alba Iulia, această producţie a fost desemnată Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic realizat în 2017. Scenariul, după Tristele şi Ponticele – Emil Boroghină. Traducerea: Teodor Naum. În rolul lui Ovidiu – Emil Boroghină. Dă glas unor gânduri din zilele noastre – Ilinca Tomoroveanu. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.
- 18 mai – La Sala Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, Orchestra Naţională Radio a propus un concert cu un program special, construit în jurul a trei partituri ce au marcat istoria cinematografiei americane: Un american la Paris şi Rhapsody in Blue – cele două compoziţii semnate de George Gershwin şi Ucenicul vrăjitor, ce poartă semnătura compozitorului francez Paul Dukas. Evenimentul a fost unul cu totul deosebit şi datorită invitatului special al serii: tânărul pianist Daniel Petrică Ciobanu
- 18 mai – Workshopul „The challenges of Classical Music Station” – Edward Blakeman, directorul de programe în cadrul postului de muzică clasică BBC Radio 3, s-a aflat la Bucureşti, pentru un schimb de experiență cu echipa editorială Radio România Muzical. Edward Blakeman a vorbit despre organizarea echipei BBC Radio 3 și despre grila variată de programe a postului, punând accentul pe idei de mare importanță și actualitate precum: rolul mediului online și al rețelelor de socializare în apropierea muzicii clasice de publicul larg; efectul benefic al discursului liber, spontan al realizatorilor de emisiuni; idei de combinare a diferitelor genuri muzicale și a diferitelor arte, Radio 3 având în program o rubrică de eseuri pe diferite teme și o emisiune dedicată teatrului; importanța transmiterii în direct, aproape zilnic, a unui număr semnificativ de concerte de pe întreg teritoriul țării. Iar după-amiaza a fost rezervată discuțiilor despre tineri și modurile de atragere a acestora înspre muzica clasică.
- 23 mai – Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, a precizat, la Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, că pentru Anul Centenarului, printre proiectele pe care Radioul public şi le propune, se numără o serie de emisiuni cu caracter istoric şi educativ: Festivalul RadiRo cu o nouă secţiune de jazz sau Târgul Internaţional de carte ‘Gaudeamus’, care va avea ca invitat de onoare România. Cu acest prilej a fost întrebat despre o scrisoare, calificată de parlamentari ca fiind anonimă, la care preşedintele director general al SRR a ţinut să răspundă. El a subliniat că nu este implicat în politica editorială a posturilor societăţii. În legătură cu deplasările, Georgică Severin a precizat că preşedintele director general este cel care are drept de reprezentare în raport cu organismele internaţionale şi toate călătoriile pe care le-a efectuat în Europa au avut loc la clasa economic.
- 24 mai – Două tinere jurnaliste din Republica Moldova, Ana Gherciu (28 ani) şi Ana Sîrbu (27 ani) se alătură, pentru o lună de zile, jurnaliştilor Radio România, în cadrul stagiului oferit câştigătorilor Burselor Europene pentru Jurnalişti, ediţia 2017-2018, în baza Acordului de parteneriat dintre Fundaţia Euromonitor pentru Excelenţă şi Societatea Română de Radiodifuziune.
În cadrul acestui program cele două tinere jurnaliste vor avea ocazia să aprofundeze modul de funcţionare al serviciului public de radio din România şi să se familiarizeze cu tehnicile de realizare a unor programe radiofonice, atât on air, cât şi online.
- 24 mai – Radio România, Teatrul Naţional Radiofonic a obţinut Marele Premiu la secţiunea drama a Festivalului Prix Marulic, 2018, Croaţia, la secţiunea dramă, cu spectacolul “Exploziv” de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Festivalul este organizat de HRT – Radio Croaţia în colaborare cu European Broadcasting Union (EBU), cu o tradiţie de 11 ani.
Spectacolul Exploziv de Elise Wilk, continuă seria succeselor internaţionale de prestigiu, fiind deţinătorul Premiului Asia-Pacific Broadcasting Union 2017 (ABU 2017), la categoria Drama.
- 24 mai – Cartea celor 34 de tineri scriitori liceeni, ”Curse pentru vise”, a fost lansată într-o atmosferă de emoție și entuziasm pe scena Teatrului Excelsior din București. Gazdele lansării au fost Flavia Voinea, manager București FM, Ioana Brușten, realizator BucureștiFM și membru al juriului, și Valentin Ajder, directorul editurii Eikon. Proza scurtă merită mai mult este un proiect al editurii Eikon, București FM și Inspectoratul Școlar al Municipiului București care va continua la următoarea ediție a târgului Gaudeamus al Radio România.
- 28 – 30 mai – În Anul Centenar Radio România Cultural pornește într-o caravană de educație tetrală și muzicală în provinciile istorice ale României: Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Transilvania. Proiectul pilot a avut loc la Şcoala Gimnazială din Mirceşti, județul Iaşi și la Școala Generală din Humulești, județul Neamț.
Programul Orele de educaţie în Caravana Unirii, care include cunoscutele proiecte inițiate cu câţiva ani în urmă de Radio România Cultural, Ora de educaţie teatrală şi Ora de educaţie muzicală, se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal și presupune organizarea unei deplasări lunare în unul sau două judeţe, începând din luna mai 2018, urmând a fi continuat din luna septembrie.
- 1 iunie – Teatrul Naţional Radiofonic şi librăria Cărtureşti Verona au organizat, în mansarda librăriei, audiţia – atelier a spectacolului radiofonic „Viaţa ca o poveste”, de Sînziana Popescu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. În distribuţie Dorina Lazăr, Petre Lupu, Anca Sigartău, Bianca Zurovski, Crenguţa Hariton, Mircea Constantinescu, Adriana Trandafir, Constantin Cojocaru, Ion Pavlescu, Nicolae Pomoje. Redactor: Magda Duţu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia artistică: Mihai Lungeanu.
- 3 – 10 iunie – Radio România Cultural, Radio România Muzical şi Radio România Regional sunt coproducătorii turneului extraordinar „Flautul Fermecat 2018”, care marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care flautistul Ion Bogdan Ştefănescu împreună cu chitaristul Costin Soare a pregătit un repertoriu special, sub tema „Twenty Shades of Music”. Repertoriul a inclus piese de Celso Machado, Bela Bartok, Astor Piazzolla, Miroslav Tadic, la care s-au adaugat piese pentru chitară de Ariel Ramirez şi Jorge Morel, care au fost interpretate de Costin Soare.
- 4 – 9 iunie – Radio România a organizat cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.
Luni 4 iunie, de la ora 12:00, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România (str. General Berthelot nr. 60-64) a avut loc conferinţa de presă și deschiderea oficială a festivalului. Festivalul Grand Prix Nova a aliniat la această ediție 57 de producţii de teatru radiofonic și ars acustica din 23 de ţări în cinci zile de audiţii, organizate în trei secțiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural. A fost inaugurată anul acesta o nouă secţiune dedicată producţiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiţiei în căşti a producţiilor radiofonice.
Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care caută și recompensează inovaţia în mediul auditiv de comunicare. Ediţia din acest an a continuat o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
La 8 iunie, la Palatul Elisabeta a avut loc festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
În deschiderea festivităţii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis prin mesajul citit de actriţa Maria Ploae: „Sincere felicitări tuturor participanţilor cât şi câştigătorilor de astăzi, care şi-au asumat realizarea pieselor de teatru radiofonic la un înalt nivel. Radio România merită felicitări pentru organizarea acestui important festival”.
- 6 iunie – Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul prevede retransmiterea de Radio Cernăuți din cadrul Centrului Media BucPress a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți.
Acordul de parteneriat, primul de acest gen încheiat între SRR și o asociație de presă de limba română din Ucraina, a fost semnat de președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți, Marin Gherman și președintele-director general al Societății Românești de Radiodifuziune, Georgică Severin, alături de ceilalți membri ai conducerii SRR, responsabil de derularea acordului fiind Secretarul General al Radio România Internațional, Eugen Cojocariu.
- 11 iunie – Cu doar câteva zile înainte de sfârșitul anului școlar, Teatrul Naţional Radiofonic și-a premiat micii ascultători scolari de la Blaj, în cadrul unei audiţii atelier care a încheiat cea de a cincea stagiune a proiectului Povești noi pentru voi. Evenimentul, desfășurat la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” a găzduit și o expoziție ce a reunit cele mai frumoase desene ale elevilor de la două prestigioase instituții de învățământ din oraș Școala gimnazială Toma Cocișiu și Colegiul Național Inocentie Micu Clain, coordonatori profesori Adela Corbean și Neli Benchea. Lucrările copiilor au fost evaluate și apreciate de pictorul Aurel Dumitru, unul dintre inițiatorii proiectului. Semnificațiile și importanța evenimentului au fost dezbătute într-un dialog între profesoara Adela Corbean și regizorul Mihai Lungeanu, înregistrat în studioul Radio Blaj.
- 12 iunie – Redacţia Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Radio România Actualităţi pregătesc un proiect inedit: un sitcom în 11 episoade care va aborda începuturile radioului românesc şi ale teatrului radiofonic va fi difuzat din toamnă săptămânal, la RRA, în contextul în care anul acesta se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio. Regizoarea Ilinca Stihi a vorbit în premieră, în emisiunea „Serviciul de noapte” despre acest proiect unic pe piaţa radiofonică din România.
Ilinca Stihi: „Este vorba despre anul 1928, în care totul se descoperea. Se descoperea cinematograful cu toate variantele lui şi se descoperea şi radioul. Ne propunem un ritm alert, ne propunem un stil deschis, frumos, un umor curat şi un moment anivesar aş spune, care să reunească tot ce are mai frumos de oferit teatrul românesc în materie de nume mari ale actorilor.”
- 13 iunie – La Galeriile Radio Cluj a fost vernisată expoziția de pictură „Inocenţa maturităţii” a artistei Iulia Băbaş. Autoarea este absolventă a secţiei de pictură a Universităţii de Nord din Baia Mare şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”. Expoziţia a cuprins imagini legate de copilărie, o reamintire a unei stări, a unui timp afectiv în care ne recunoaştem cu toţii, lucrări pline de sensibilitate și simpatie faţă de evoluţia fiecărui om cu destinul său
- 13 – 17 iunie – Cea de-a zecea ediţie a Târgului Gaudeamus Timişoara – după cinci ani de pauză, organizat de Radio România, s-a desfăşurat în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Pe lângă oferta de carte, a fost organizat standul Centenar România şi a fost inaugurat laboratorul imaginar, prima instalaţie interactivă pentru măsurarea undelor cerebrale şi transformarea acestora în proiecţii vizuale, în funcţie de intensitatea emoţiilor cititorului în momentul lecturii. Totodată, a continuat campania de donaţii de cărţi către bibliotecile din vestul ţării, intitulată „Cărţile se întorc acasă”, precum şi Tombola Gaudeamus.
Nici vremea capricioasă şi nici absenţa târgului în ultimii ani de pe harta evenimentelor culturale ale oraşului nu i-au împiedicat pe timişoreni să ajungă la Gaudeamus, bilanţul final al ediţiei înregistrând peste 10.000 de vizitatori
- 14 iunie – Trompetistul Sebastian Burneci – solist al Big Band-ului Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi şi mai activi muzicieni de jazz din România la ora actuală, a susţinut o seară specială de jazz dedicată celebrului trompetist canadian Maynard Ferguson (1928 – 2006). Prezentat alături de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, evenimentul cu titlul As Loud As It Gets (Cat de tare se poate) a încheiat stagiunea de jazz 2017-2018 de la Sala Radio
- 18 iunie – În fruntea listei laureaţilor Best Radio Programs a New York Festivals 2018, la categoria Drama Best Special, se află Exploziv de Elise Wilk, în regia lui Mihnea Chelaru. Producţia de teatru radiofonic a Radio România, Exploziv, a fost desemnată luni, 18 iunie, câştigătoarea medaliei de aur de către Marele Juriu al Festivalului.
Exploziv primeşte confirmarea pe trei continente. După Grand Prix Maruliç, categoria Drama, în 24 mai 2018 la Hvar (Croaţia) şi Premiul ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), secţiunea Drama, în decembrie 2017 la Chengdu (China), Exploziv este recompensată acum în Statele Unite ale Americii cu locul I, Gold Radio Winner, la categoria Best Drama Special, de către un juriu format din peste 100 de profesionişti ai domeniului.
- 22 iunie – Orchestra Naţională Radio a închis stagiunea de concerte (2017-2018) de la Sala Radio printr-un eveniment special. Sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel – care a colaborat cu artişti celebri precum Plácido Domingo, José Carreras, Anna Netrebko, Renée Fleming, Joyce DiDonato, a avut loc un concert 100% romantic, cu două dintre emoţionantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski – Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră şi Brahms – Simfonia nr. 1. Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski a fost un prilej deosebit de a o aplauda pe Dana Borşan – solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio – pianistă cu o activitate artistică foarte variată ce înseamnă peste 900 de concerte şi recitaluri în ţară, dar şi în Germania, Franţa, Irlanda, Norvegia etc.
- 22 iunie – 8 iulie – Corul de Copii Radio – ansamblul Radio România care de 73 de ani este o adevărată „pepinieră” de talente muzicale și care își poartă renumele în turnee naționale și internaționale – a fost aplaudat, ca invitat special, în trei festivaluri organizate în țară, la Oradea, Timișoara și Iași.
Sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, Corul de Copii Radio a prezentat un program variat, care s-a bucurat de un mare succes de public. Repertoriul de turneu al ansamblului a cuprins creații românești pregătite în contextul Centenarului Marii Uniri, precum Trompetele răsună – Gavriil Musicescu, La Alba Iulia în cetate – Dan Voiculescu, Diptic maramureșean – Constantin Arvinte ș.a., dar și piese extrem de cunoscute din musical-uri celebre ca Mary Poppins, Sunetul Muzicii sau Veronica.
- 22 iunie – Monica Stoica, jurnalist la Secţia Română Radio România Internaţional (RRI), a câştigat unul dintre premiile pentru radio la Gala Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) pentru anul 2017. Monica Stoica a câştigat premiul UZPR pentru rubrica Povestea vorbei, realizată săptămânal la RRI.
Au mai câştigat premii la secţiunea radio Pompilius-Dumitru Onofrei (Radio România Actualități) – pentru Actori mici de România – foileton radiofonic;
Marcel-Iulian Tolcea (Radio Timișoara) – rubrica de limba română; Ioan Vulcan (Antena Satelor) – Itinerar eminescian în Țara Făgărașului”.
- 2 iulie – Începând din această zi, Radio Vacanţa a reînceput distracţia din Vila nr.1 din Mamaia, online – pe www.radiovacanta.ro şi on air, ca program estival al Radio România Constanţa, zilnic, între orele 10:00 şi 18:00, pe frecvenţele 100,1 FM Constanţa şi Mangalia, 90,8 FM Eforie, 93 FM Tulcea şi 106,2 FM Sulina.
- 2 iulie – E.S. Doamna Michèle Ramis, Ambasador al Republicii Franceze în România, a efectuat o vizită la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, la invitaţia Preşedintelui Director General, Georgică Severin.
În cadrul întâlnirii cu Preşedintele Director General şi alţi reprezentanţi ai conducerii au avut loc discuţii privind posibilitatea relansării relaţiilor bilaterale în domeniul radiodifuziunii, prin semnarea unui nou acord de colaborare cu Radio France, în contextul aniversării a 90 de ani de existenţă a postului public de radio din ţara noastră şi a începutului Sezonului cultural România – Franţa.
Michèle Ramis a vizitat Redacţia Informaţii a postului Radio România Actualităţi, Agenţia RADOR, Sala de Concerte Mihail Jora, studiourile de transmisie şi s-a întâlnit cu echipa de jurnalişti ai Secţiei Franceze a RRI.
Foto: Alexandru Dolea
- 3 iulie – Excelenţa Sa Roberto César Hamilton Magaña, ambasadorul Republicii Cuba în România, a vizitat sediul central al Societății Române de Radiodifuziune.
În cadrul întâlnirii cu Preşedintele Director General şi cu alţi reprezentanţi ai conducerii au avut loc discuţii privind colaborarea radiofonică dintre cele două ţări în baza Acordului semnat în septembrie 2015 la Havana între Societatea Română de Radiodifuziune şi Institutul Cubanez de Radio şi Televiziune (ICRT). S-au exprimat aprecieri privind implementarea acestuia, evidenţiindu-se modul susţinut în care se efectuează schimburile de emisiuni, şi s-a discutat despre posibilitatea de a dezvolta suplimentar această relaţie în viitor.
Ambasadorul a vizitat Redacţia Informaţii a postului Radio România Actualităţi, Agenţia de presă RADOR, postul Radio România Internaţional. şi sala de concerte Mihail Jora a Societăţii Române de Radiodifuziune.
- 12 iulie – Ce ne aşteaptă din punctul de vedere al evoluţiei digitale, pe măsură ce ne apropiem de anul 2020? Media digitala se dezvoltă aşa cum s-a estimat până în momentul de faţă? Ce strategii s-au dovedit a fi de succes şi care au eşuat? Acestea au fost temele celei de-a patra ediţii a conferinţei Media 2020, organizată de Radio România şi Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) la Astana, capitala Kazahstanului. Ediţia din acest an a fost găzduită de Kazmedia – postul public de radio şi televiziune din republica aflată în centrul Asiei.
În deschiderea conferinţei, Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România, a menţionat: „Media 2020 şi-a dorit şi efectiv a reuşit să deschidă noi orizonturi pentru comunicarea dintre Asia şi Europa în domeniul difuzorilor radio şi tv… Radio România este unul dintre cele mai vechi posturi publice de radio din Europa, sărbătorind anul acesta 90 de ani de continuitate şi oferind conţinut profesional şi imparţial ascultătorilor noştri”.
Conferinţa s-a bucurat de o largă participare din partea celor mai semnificative organisme media din Europa şi Asia, în acest an posturi din peste 40 de ţări fiind prezente, împreună cu reprezentanţi ai Conducerii ABU şi ai EBU – Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune.
- 14 iulie – Trofeul Festivalului Mamaia Copiilor şi Premiul Radio România la Secțiunea Creaţie l-a câştigat piesa „Dacă aş putea”, compusă de Adrian Ordean şi interpretată de Natalia Moise.
- 16 iulie – Dr. Hassan Falha – Director General în Ministerul Informaţiilor din Liban şi Mohamed Ibrahim – Directorul Radio Liban, au efectuat o vizită la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, la invitaţia Preşedintelui Director General, Georgică Severin.
În cadrul întâlnirii cu Preşedintele Director General şi cu alţi reprezentanţi ai conducerii au avut loc discuţii privind colaborarea radiofonică dintre cele două ţări, atât cea directă cât şi în cadrul organizaţiei COPEAM – the Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators. De asemenea, au fost iniţiate demersurile pentru semnarea unui acord bilateral între Radio România şi Radio Liban.
Cei doi oaspeţi au vizitat Redacţia Informaţii a postului Radio România Actualităţi, Agenţia de presă RADOR şi postul Radio România Internaţional. În cadrul discuţiilor cu Eugen Cojocariu, Secretarul General al Radio România Internaţional, s-a abordat posibilitatea de a dezvolta suplimentar în viitor schimburile de programe în limba arabă.
- 18 iulie – Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România şi Ramada Bucharest Majestic Hotel au organizat, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, audiţia cu public a spectacolului „La început roşu, galben şi albastru, apoi roşu şi la urmă gri” de Cornel Teulea, producţie în premieră absolută, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte.
În distribuţie: Constantin Codrescu, Marina Flueraşu, George Constantinescu, Mircea Băluţă, Mircea Constantinescu, Vlad Rădescu, Valentin Teodosiu, Orodel Olaru, Daniel Tudorică şi Gavriil Pinte. Regia de montaj: Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.
- 25 – 31 iulie – Radio România Muzical a transmis în direct șase spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe au putut fi ascultate și la Radio România Cultural.
Seria de transmisiuni directe a debutat în 25 iulie cu spectacolul Lohengrin, într-o nouă montare regizorală semnată de Yval Sharon ce l-a adus în rolul principal pe tenorul polonez Piotr Beczala, o vedetă a operei contemporane, cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani.
- 9 august – Maestrul Ion Caramitru a venit la Radio România, în studioul „Mihai Zirra” – Teatrul Național Radiofonic, unde a înregistrat poezia „Luceafărul” pentru un viitor audiobook marca Editura Casa Radio, proiect inedit „Luceafărul în bandă desenată”, creația lui Alexandru Ciubotariu, însoțit de un disc audio pe care se vor regăsi trei voci, trei generații, reprezentative pentru rostirea poemului eminescian
- 11 – 15 august – La Mamaia a avut loc ediţia cu numărul 10 a Târgului GAUDEAMUS Litoral, organizat de Radio România Constanţa, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa. Târgul Gaudeamus Litoral, ediția a X-a avut loc într-un pavilion expoziţional amplasat în piațeta Perla din stațiunea Mamaia. În ultima zi a târgului, a avut loc un spectacol extraordinar al Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraş, alături de nume binecunoscute ale repertoriului folcloric: Elena Ionescu Cojocaru, Maria Stângă, Ioan Chirilă, Elena Chirică, Iustina Ispas, Marius Brutaru şi mulți alţii. Spectacolul din Piaţeta Perla s-a desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri şi a 90 de ani de Radio România.
- 17 august – Colocviile revistelor de cultură și științe umaniste, au fost găzduite de Radio Tg Mureș. În aceeaşi zi a avut loc și cea de-a V-a ediție a Galei premiilor literare și filosofice. Specialiștii din domeniu au dezbătut problemele cu care se confruntă în prezent revistele de cultură, de științe umaniste și editurile de profil. De asemenea, au avut loc lecturi publice și expoziții.
În deschiderea evenimentului, managerul Radio Tg Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, a afirmat că Societatea Română de Radiodifuziune și Studioul Teritorial de Radio Tg Mureș, de 90 de ani și respectiv de 60 de ani de când există, promovează cu competență și exigență, în mod constant, valorile limbii române, ale creației autentice culturale, științifice și naționale. Organizatorii i-au acordat o diplomă de excelență managerului Studioului Teritorial Radio Tîrgu Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, pentru deosebita colaborare în cadrul mai multor manifestări culturale.
- 26 august – Radio Vacanţa a primit premiul Galei Turismului de pe Litoralul Românesc 2018, la categoria “radio”, pentru longevitate în promovarea turismului românesc. Cu o tradiție de opt ani, Gala Turismului pentru Litoralul Românesc a premiat excelența în următoarele categorii: hoteluri, agenții de turism, plaje, restaurante și cluburi, evenimente și instituții care s-au remarcat prin merite deosebite în susținerea, dezvoltarea și promovarea segmentului turistic de pe litoralul românesc în anul 2018.
- 29 august – 2 septembrie – Braşovul a găzduit, un al doilea eveniment cultural de prim rang, după „Cerbul de Aur”: Târgul de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. Târgul de carte Gaudeamus Braşov, prima ediţie, a avut loc în Piaţa „Sfântului Ioan” din Centrul Vechi al Braşovului
– Radio România Cultural a organiza vineri, 31 august, de la ora 16:00, de Ziua Limbii Române, în cadrul primei ediții a târgului de carte Gaudeamus Brașov, o dezbatere și un recital poetic desfășurate sub titlul Limba română, limba Unirii
– 30 de participanți, peste 7.500 de vizitatori și zeci de mii de titluri prezente timp de cinci zile în pavilionul Gaudeamus – Radio România, amplasat în Piața Sfântul Ioan din Brașov, reprezintă doar câteva dintre reperele extrem de încurajatoare ale acestei prime ediții.
- 29 august – 2 septembrie – Ediția aniversară a Festivalului Cerbul de Aur, a avut loc, pe o scenă impresionantă de 18 metri înălțime, 250 de tone, echipată cu 500 m2 de ecrane LED. Prima zi a fost dedicată artiştilor români care au intrat în istoria Cerbului de Aur, acompaniaţi de Big Band-ul Radio, dirijat de maestrul Ionel Tudor. Gigliola Cinquetti, Paulo Braganca, Andra și The Humans au susținut recitaluri în prima seară. Recitalurile Galei Festivalului Cerbul de Aur 2018 au fost susținute de Nicole Scherzinger, Eleni Foureira, Edvin Marton, The Motans și Carla’s Dreams. Marele Trofeu ajunge în Albania. Inis Neziri este marea câştigătoare a ediţiei aniversare şi a premiului de 25.000 de euro. Radio România este coproducător artistic al festivalului organizat de TVR.
– La 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, Big Band-ul Radio România a fost din nou pe scena Festivalului, alături de interpreți. În anul 1968, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști care participau la Cerbul de Aur. Jumătate de veac mai târziu, la ediția cu numărul 18 a evenimentului, artiștii care au intrat în concursul internațional de interpretare au fost acompaniați de Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.
- 1 – 23 septembrie – Concursul internațional George Enescu a putut fi ascultat în direct la Radio România Muzical. Concertul de deschidere din 1 septembrie de la Ateneul Român, cele trei finale cu orchestră, precum și cele 6 recitaluri susținute de membri ai juriilor și laureați ai edițiilor precedente au fost transmise live de Radio România Muzical, care continuă astfel colaborarea cu o tradiție de 60 ani care există între concursul George Enescu și corporația publică Radio România. De asemenea, etapele a doua și semifinalele de la cele trei secțiuni ale concursului – violoncel, vioară și pian – au fost înregistrate și retransmise ulterior.
- 8 septembrie – ParkLake, Radio România Muzical, Orchestrele şi Corurile Radio România au organizat un concert special: Orchestra de Cameră Radio, dirijorul Constantin Adrian Grigore şi Irina Sârbu – solistă, au apărut pe scena special instalată în grădina ParkLake.
Muzică clasică şi prelucrări în stil jazz ale unor celebre piese româneşti s-au împletit într-un program accesibil tuturor – de la Mozart la Johann Strauss-fiul şi Dmitri Şostakovici, acele lucrări muzicale pe care toţi le-am fredonat cândva sau pe care le-am ales să ne însoţească zilnic, ca sonerii de apel ale telefoanelor mobile. Realizatorii matinalului Radio România Muzical, Andreea Chiselev şi Liviu Peţu, au fost prezentatorii concertului. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură care implică o orchestră simfonică, într-un mall bucureștean.
Foto: Alexandru Dolea
- 15 septembrie – 12 mari oraşe, unde Radio România are studiouri teritoriale şi staţii locale – Bucureşti, Constanţa, Iaşi Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Reşiţa, Braşov, Sibiu, Arad şi Sighetu Marmaţiei – au găzduit începând cu această dată, expoziţiile România 100 – Eu aleg România. Expoziţiile şi-au propus să evidenţieze modul în care a fost construită o naţiune puternică, unită, demnă şi independentă, care contribuie şi astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului mondial.
– La 15 septembrie, BucurestiFM a deschis, în Centrul Istoric (zona Băncii Naționale), expoziția ”România 100 – Eu Aleg România – Istoria Românilor în 100 de momente esențiale”.
- 17 septembrie – Noua frecvenţă Radio Oltenia Craiova pentru Râmnicu Vâlcea, 99,8 FM, a fost lansată în cadrul unui mega show la River Mall
- 18 septembrie – Cu ocazia prezenţei sale la Radio România, ambasadorul Coreei de Sud în România, Kim Eun-joong a avut o întrevedere cu Georgică Severin, Preşedinte Director General al radioului public, trecând în revistă stadiul relaţiilor pe care posturile Radio România le au cu KBS, postul public sud-coreean.
În aceeaşi zi, de la ora 21.05, la Radio România Actualităţi, într-un duplex Bucureşti – Seul, Ruxandra Sararu şi Maria Ţoghină i-au avut ca invitaţi pe Kim Eun-joong, ambasadorul Coreei de Sud în România şi pe Mihai Ciompec, ambasadorul României în Republica Coreea, în cadrul emisiunii „Oameni care mişcă România”. La Aniversareaa 10 ani de Parteneriat strategic între România şi Republica Coreea, ambasadorii celor doua ţări au făcut bilanţul realizărilor acestui prim deceniu de colaborare, în plan economic, cultural şi turistic, dar au discutat şi despre perspectivele colaborării româno – coreene.
Republica Coreea a fost primul stat din Asia cu care România a stabilit relaţii de parteneriat. Totodată, România este prima ţară din UE care a stabilit relaţii la acest nivel cu Republica Coreea.
- 19 – 30 septembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a participat la cea de a IV-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău – eveniment special în spaţiul cultural românesc, organizat de Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România, Institutului Cultural Român şi Institutului Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău.
- 20 – 26 septembrie – O delegaţie a Institutului Cubanez de Radio şi Televiziune alcătuită din Tania Hernández Castellanos, director general Radio Habana Cuba, Reinier Valdés Iznaga, director adjunct Radio Taino şi Daniel Jorge Castillo, specialist sunet Radio Taino, au efectuat o vizită de lucru la Radio România, la invitaţia Preşedintelui Director General. Vizita a avut loc în cadrul Acordului de colaborare semnat între Radio România şi Institutul Cubanez de Radio şi Televiziune în 28 septembrie 2015
- 23 septembrie – „Ei sunt viitorul” a spus cântăreţul şi compozitorul britanic Rod Stewart în finalul concertului de la Bucureşti când, pe scenă, alături de el a urcat Corul de Copii Radio, pentru a interpreta împreună melodia Sailing. Concertul a făcut parte din seria de evenimente dedicate Zilelor Bucureştiului, prin care s-au marcat 559 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei dar şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
- 25 septembrie – Excelenţa Sa Thanglura Darlong, ambasadorul Indiei în România, a vorbit cu Daniela Mihai Soare şi cu Ionut Dragu, pe frecvențele Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii „Prietenii de la Zece”. Cu ocazia prezenţei sale la Radio România, ambasadorul Indiei a avut o întrevedere și cu Georgică Severin, Preşedinte Director General al radioului public.
- 25 – 29 septembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a participat la competiţia internaţională Prix Italia 2018, desfăşurată la Capri, cu două producţii selectate în secţiunea Radio Drama: Spovedania după Dostoievski şi Vele, scenariu original de Ilinca Stihi, ambele în regia artistică a Ilincăi Stihi. The Memory of the Future/Amintirea viitorului a fost motto-ul ediţiei aniversare a prestigiosului festival Prix Italia, concurs internaţional de producţii de radio, televiziune şi internet, ajuns anul acesta la a 70-a ediţie
- 1 octombrie – Radio România a avut din nou oaspeţi de la Radio Chişinău: Diana Turcanu, contabil şef, şi Ion Şendrea, administrator IT, sunt cei doi colegi care au venit la un stagiu de pregătire prin programul “Radio Chişinău – parte a echipei Radio România”, program inițiat de PDG SRR, Georgică Severin, și coordonat de Maria Țoghină.
- 5 octombrie – Maia Morgenstern, Oana Monica Nae și Dan Druta au vorbit cu Daniela Mihai Soare şi cu Ionut Dragu, pe frecvențele Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii „Prietenii de la Zece”, despre a III-a ediție a Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST, ce a avut loc în perioada 7-14 octombrie 2018 la Teatrul Evreiesc de Stat
- 6 octombrie – Stagiunea Muzicală Radio 2018 – 2019 s-a deschis prin concertul Orchestrei Naţionale Radio, solist fiind violonistul Alexandru Tomescu, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu. Concertul a fost urmat de o sesiune de autografe a violonistului Alexandru Tomescu, organizată de Editura Casa Radio
- 11 octombrie – În foaierul Sălii Radio a avut loc lansarea volumului „Viața ca un spectacol”, autor Viorel Popescu, fost redactor şef al postului Radio România Actualităţi. „Viaţa ca un spectacol” a fost o emisiune cu public transmisă în direct, la Radio România Actualități, realizată şi prezentată de Viorel Popescu
- 13 octombrie – Reuniunea corespondenților Radio România Actualități, un eveniment realizat de Radio România Actualități în colaborare cu UNCER
Foto: Adrian Lungu
- 29 octombrie – Se împlineşte exact un an de când au debutat emisiunile săptămânale ale Radio România Internaţional (RRI) în limba ebraică. Aceste emisiuni sunt destinate evreilor originari din ţara noastră, descendenţilor acestora, ca şi tuturor vorbitorilor de limba ebraică interesaţi de România. Emisiunea se difuzează în fiecare duminică, între orele 19:05-20:00, ora României. Emisiunile şi rubricile pot fi urmărite pe unde scurte, pe Internet, inclusiv prin aplicaţii, pe satelit, pe TuneIn, pe reţele sociale (Facebook, Twitter, SoundCloud, YouTube).
Radio România Internaţional este postul pentru străinătate al Societăţii Române de Radiodifuziune şi realizează emisiuni în limba română, dialectul aromân şi 11 limbi străine, adresate românilor din lume şi străinilor interesaţi de România şi regiunea noastră geografică.
- 29 octombrie – Radio România a deschis seria evenimentelor ce marchează aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio cu festivitatea de dezvelire a plachetei Studioul Paul Grigoriu. Studioul 31, principalul studio de emisie al Radio România Actualităţi va purta începând din această zi, numele legendarului om de radio Paul Grigoriu. În cadrul festivităţii, Georgică Severin, Preşedinte Director General şi Dan Preda, manager Radio România Actualităţi au elogiat activitatea lui Paul Grigoriu în slujba radioului, cu speranţa că generaţiile de jurnalişti ce-i urmează vor duce mai departe manifestul mentorului lor, omul ce reuşea de fiecare dată să atingă pragul cel mai înalt al profesionismului. În completare, Rodica Grigoriu – fosta soţie a realizatorului, cu multă emoţie şi lacrimi în ochi a invocat personalitatea marelui om de radio: „Paul (Grigoriu) a iubit radioul mai mult decât orice pe lume”.
- 29 noiembrie – Cel de-al doilea eveniment al zilei a fost prezentarea primului sitcom radio din România, în cadrul unei conferinţe de presă. Undeva în 28 este produs de Redacţia Teatru Radiofonic şi Radio România Actualităţi. Cele 11 episoade ale sitcom-ului se vor auzi la Radio România Actualităţi pe 1 noiembrie şi apoi în fiecare sâmbătă şi duminică de la ora 12:15. La evenimentul de lansare au fost prezenţi câţiva dintre actorii serialului: Rodica Mandache, Mircea Constantinescu şi Constantin Florescu, Ilinca Stihi – regizorul serialului, Oana Cristea Grigorescu – coordonatorul proiectului, Dan Preda – managerul Radio România Actualităţi şi Georgică Severin – Preşedinte Director General.
„Deschidem azi seria evenimentelor dedicate aniversării celor 90 de ani de radio şi celor 100 de ani de la Marea Unire. Va fi o săptămână încărcată – lansări, concerte, întâlniri, Ziua Porţilor Deschise şi, de fapt, va fi o lună întreagă plină de evenimente: urmează Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus şi Festivalul Orchestrelor Radio RADIRO, în cadrul căruia vom avea, în premieră, o secţiune de jazz”, a mai spus, în cadrul conferinţei de presă, Georgică Severin.
Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, caracteristic comediei, cu restituirea faptelor ce ţin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituţie publică de informare şi educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populaţia României. Distribuţia serialului face apel la cei mai cunoscuţi actori ai scenei româneşti, vedete ale teatrului şi cinematografului românesc din diferite generaţii, îndrăgiţi de marele public: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cristi Iacob, Mirela Zeţa, Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Andi Vasluianu şi mulţi, mulţi alţii. Serialul a fost înregistrat în afara studiourilor Teatrului Naţional Radiofonic, în spaţii cu o acustică apropiată de situaţia istorică reală pe care o descriu scenele. Refacem auditiv spaţiul Teatrului Naţional, al biroului primului director al Radio România sau sunetul străzilor bucureştene interbelice.
- 30 octombrie – Ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a conferit Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I postului Radio România Actualităţi în semn de apreciere pentru sprijinul constant oferit în promovarea imaginii Armatei României. Înalta distincţie a fost conferită cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio.
Pentru sprijinul oferit Armatei României, colegilor noştri Ruxandra Săraru şi Radu Dobriţoiu le-a fost conferită Emblema de Onoare a Armatei României.
Acordarea acestor distincţii a avut loc în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, eveniment desfăşurat la Cercul Militar Naţional din Capitală
- 31 octombrie – Începând cu ora 10:00, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de Radio România, respectiv a 2 ani de emisie zilnică de 24 de ore în limba maghiară, Kolozsvári Rádió a emis timp de 24 de ore, în direct, o întreagă emisiune. Toţi membrii redacţiei minorităţi au participat la maraton, iar băţul de ştafetă a fost microfonul.
În urmă cu un an, patru colegi s-au închis în cabina de emisie şi au transmis în direct, timp de 24 de ore, 24 de minute şi 24 de secunde. Anul acesta, fiecare membru al redacţiei a participat la maraton, iar emisiunea în direct nu s-a desfăşurat doar între zidurile studioului, ci au fost mai multe transmisiuni directe din diferite locaţii din oraş.
- 31 octombrie – Sibienii au asistat la spectacolul eveniment organizat de Radio România în Anul Centenarului: “România 100 – Eu aleg România”
- 31 octombrie – “Ziua porţilor deschise” la Radio România
Foto: https://www.facebook.com/rusu.renata.1/
- 31 octombrie – Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat în această seară, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental, ediţia a 25-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei. La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, academic şi diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialităţi de la nivelul Instituţiei Prefectului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ şi organizaţii patronale.
Bucurestifm a primit Trofeul de Excelenţă pentru proiectul „Eu Aleg Romania” iar Răsvan Roceanu a fost premiat pentru emisiunea „Strada de Business”!
- 1 noiembrie – Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 90 de ani ai Radio România: Dragi colegi, Sunt onorat şi deopotrivă bucuros să fim azi împreună, la aniversarea celor 90 de ani de Radio România. Am ajuns aici datorită talentului, inspiraţiei, profesionalismului, devotamentului tuturor celor din viaţa cărora a făcut sau face parte Radioul public.
Există câteva trăsături de identitate, comune tuturor entităţilor corporaţiei, care impun atenţiei Radioul public şi care fac ca acesta să treacă proba timpului: onestitatea, seriozitatea şi exigenţa profesională. Cred cu tărie că cel mai important lucru pe care l-a făcut Societatea Româna de Radiodifuziune în cei 90 de ani de existenţă a fost câştigarea încrederii a milioane de ascultători. Sunt peste 4,5 milioane de oameni care aleg zilnic posturile Radio România, pentru toate lucrurile bune pe care le găsesc aici: ştiri, reportaje, informaţii, cultură, sport, muzică, divertisment, timp liber.
Doresc să vă mulţumesc pentru ceea ce este astăzi Radioul public, pentru eforturile pe care le faceţi să consolidaţi încrederea milioanelor de ascultători în cuvântul rostit la microfonul oricăruia dintre posturile Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru sălile pline şi emoţia pe care o transmiteţi la fiecare concert al Orchestrelor şi Corurilor Radio, pentru milioanele de vizitatori ai Târgurilor de Carte Gaudeamus, pentru consecvenţa cu care vă străduiţi să aduceţi teatrul radiofonic în casele oamenilor şi pentru toate proiectele internaţionale pe care le creaţi an de an şi care fac din Radio România una dintre cele mai respectate instituţii media din Europa.
Sunt încrezător că vom rămâne şi de acum încolo în sufletele milioanelor de români care ne răsplătesc cu încrederea pe care ne-o acordă în fiecare zi.
Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc, cu prietenie, La Mulţi Ani!”
- 1 noiembrie – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Societăţii Române de Radiodifuziune. Astfel, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la fondarea Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru contribuţia importantă avută la promovarea şi susţinerea valorilor culturale, morale şi civilizaţionale româneşti, Preşedintele României a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria F Promovarea culturii, Societăţii Române de Radiodifuziune.
- 1 noiembrie – https://rr90.srr.ro a fost codul secret pentru intrarea în lumea magică a Radioului românesc. La 90 de ani de la naştere, Radio România a propus, începând cu această dată, o incursiune în trecutul său, dar şi o cursă pasionantă printre oameni şi evenimente din prezent. Site-ul aniversar are un format prietenos şi accesibil şi vă aşteaptă să îl descoperiţi. Bogat în radio-istorii, mărturii, poveşti de viaţă şi evenimente, ilustrat cu fotografii rare, https://rr90.srr.ro este o bijuterie unicat.
1 noiembrie – În holul de la etajul IX, corpul B, Agenţia de presă Rador a deschis oficial spaţiul expoziţional Rador Vintage. Rador, una dintre cele mai tinere redacţii ale instituţiei, are propria ei istorie remarcabilă, ilustrată de câteva piese ale tehnicii folosite de agenţie în decursul timpului, începând din 1990: un magnetofon de lucru cu platane orizontale STM, un vechi fax, un computer din prima generaţie, reportofoane, un dactilofon, aparate de înregistrare şi altele. Spaţiul expoziţional amplasat la intrarea în agenţie va fi un punct de interes, oferind vizitatorilor şi angajaţilor care trec zilnic prin faţa lui imaginea vie a evoluţiei tehnicii folosite pentru furnizarea informaţiilor. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a90 de ani de xistenţă ai Radio România
- 1 noiembrie – Orchestra de Muzică Populară Radio, condusă de maestrul Adrian Grigoraş, a susţinut un recital special, la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la prima emisie a postului public de radio.
- 1 noiembrie – La 90 de ani de existenţă ai Radio România, pe frecvenţa Radio România Actualităţi a fost difuzat primul episod al primului sitcom radiofonic românesc despre naşterea radioului, “UNDEva în 28!”. Următoarele 10 episoade au fost difuzate în fiecare sâmbătă şi duminică.
- 1 noiembrie – Intrarea principala a Consiliului judeţean din Arad a găzduit, din această zi, o inedită expoziţie de radiouri vechi. Cele mai vechi exponate sunt de vârsta radioului românesc iar unele au fost construite şi ansamblate la Arad.
Organizatorii, Consiliul Judeţean Arad, Muzeul Judeţean şi Radio România Actualităţi cu nemijlocita colaborare a lui Francisc Visky, preşedintele Pro Radio Antic au pregătit în vitrinele speciale o serie de exponate ce sunt mărturie a 90 de ani de la prima emisie radio de la Bucureşti.
- 1 noiembrie – Radio România Antena Satelor a onorat aniversarea Radioului deschizând Lada de zestre a folclorului românesc, Fonoteca de Aur. Emisiunea Foaie verde, radio! A adus, de la ora 14:00 la 20:00, bucuria şi profunzimea cântecului popular într-o suită impresionantă de înregistrări memorabile şi interviuri document. Românii au avut astfel ocazia să retrăiască istoria sonoră a folclorului lor şi să fredoneze cele mai cunoscute 90 de melodii de muzica populară, alături de cei mai importanţi 90 de solişti care s-au ascultat în cei 90 de ani de Radio!
- 1 noiembrie – 1 noiembrie 1928 – prima zi din istoria radiofoniei româneşti; prima zi de existenţă a ceea ce avea să devină, astăzi, corporaţia Radio România, din care face parte şi Radio România Muzical. 90 de ani de istorie, în anul când România Mare împlineşte 100 ani; 90 ani în care a reflectat cele mai importante evenimente istorice, sociale şi culturale ale României.
1 noiembrie a fost o zi specială şi la Radio România Muzical. Programul a debutat cu o ediţie specială a matinalului Musica viva, continuată cu cele două ore (10:00-12:00), când toate posturile Radio România s-au conectat la emisia Radio România Actualităţi pentru a difuza o emisiune la care au contribuit toate cele 15 posturi Radio România.
De la ora 19:00, a fost transmis în direct concertul aniversar Radio România 90 susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.
De la ora 21:30, aţi avut ocazia să ascultaţi câteva dintre concertele de succes propuse de Radio România Muzical pentru stagiunea Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).
1 noiembrie este şi data la care s-a lansat o nouă campanie online: Votează cel mai popular disc al anului 2018 semnat de un interpret român. 13 albume difuzate la Radio România Muzical de-a lungul anului 2018 vor intra în competiţie, urmând ca votul să se deruleze până în 25 noiembrie. Cele mai votate discuri vor difuzate în cursul zilei de 1 decembrie.
- 1 noiembrie – În cadrul unei ceremonii speciale, desfăşurată la Sala Radio, Societatea Română de Radiodifuziune a fost decorată cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio.
Aceeaşi Emblemă de Onoare a Statului Major al Apărării a fost acordată lui Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România şi colegilor noştri Maria Ţoghină, Ruxandra Săraru, Dan Preda, Nicu Popescu, Florin Bruşten şi Ilie Pintea. Distincţiile au fost înmânate de General de flotilă aeriană Vasile Toader, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării
- 1 noiembrie – Seria de evenimente dedicate celor 90 de ani aniversaţi de Radio România a continuat cu festivitatea de lansare a emisiunii de mărci poştale aniversare Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existenţă. Prezentarea emisiunii filatelice a fost făcută de Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, iar panoul filatelic a fost semnat de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române şi Georgică Severin, Preşedinte Director General al Radio România.
- 1 noiembrie – La împlinirea a 90 de ani de când reflectăm fără întrerupere cele mai importante evenimente din România şi din întreaga lume (la 1 noiembrie 1928 a fost difuzată prima emisiune a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune. În acelaşi an dirijorul Mihail Jora a înfiinţat Orchestra Radio, astăzi Orchestra Naţională Radio), la Sala Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice din România, a avut loc o serie de evenimente dedicate celor 90 de ani aniversaţi de Radio România şi de Orchestra Naţională Radio.
După ce, în foaierul central al Sălii Radio a avut loc festivitatea de lansare a emisiunii de mărci poştale aniversare Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existenţă, emisiune filatelică realizată de Radio România în parteneriat cu Romfilatelia, de la ora 19:00, sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal, alături de Orchestra Naţională Radio au evoluat încă două dintre cele şase formaţii muzicale ale instituţiei: Corul Academic Radio (dirijor Ciprian Ţuţu) şi Corul de Copii Radio (dirijor Răzvan Rădos).
Invitatul special al serii a fost celebrul violonist român Liviu Prunaru, concert-maestru al Royal Concertgebouw Amsterdam. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius Pachoud din 1694. Alături de Orchestra Naţională Radio, Liviu Prunaru a interpretat: Jules Massenet – Meditaţie din opera Thaïs, Gabriel Fauré – Après un rêve pentru vioară şi orchestră şi Henryk Wieniawski – Poloneza în La major.
Cea de-a doua parte a serii a propus publicului celebra cantată Carmina Burana, compusă de Carl Orff, interpretată cu participarea soliştilor vocali Diana Ţugui (soprană), Ştefan von Korch (tenor) şi Balla Sándor (bariton). Pe afişul serii s-a regăsit şi Etos I, creaţie semnată de compozitorul român Adrian Pop.
În pauza concertului, Editura Casa Radio a lansat albumul Radio România 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România. Sub această titulatură, sunt aduşi în prim-plan străluciţi reprezentanţi ai generaţiilor anterioare şi prezenţe ale artei interpretative româneşti, precum soprana Arta Florescu, tenorul Valentin Teodorian, violonistul Alexandru Tomescu, dirijorii Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Carol Litvin, Tiberiu Soare, aflaţi la pupitrul Orchestrei Naţionale şi Orchestrei de Cameră Radio. Prezentarea albumului aniversar a avut loc în foaierul central al Sălii Radio.
- 2 noiembrie – Radio România a organizat Ziua seniorilor care au lucrat în cadrul instituţiei. Cu această ocazie au fost decernate diplome, la împlinirea a 90 de ani de radiodifuziune românască
- 2 noiembrie – Singura Instituție media din regiune prezentă de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice și Paralimpice, Studioul Teritorial Radio Tg.Mureș, a fost premiată în cadrul galei „Valorile Comunității”.
Evenimentul a fost găzduit de Sala Oglinzilor de la Palatul Culturii și organizat de Primăria Municipiului Tg.Mureș. Într-o companie selectă, din care au făcut parte medaliați olimpici, campioni mondiali și europeni, Radio Tg.Mureș a fost răsplătit cu o plachetă personalizată, în semn de recunoștință pentru sprijinirea și promovarea sportului românesc.
Distincția a fost înmânată managerului Radio Tîrgu Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, de către președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu.
- 4 noiembrie – Sub semnul aniversar al celor 90 de ani sărbătoriţi de Radio România în 1 noiembrie, 90 de ani de la prima emisie a radioului public în 1928, Orchestra de Muzică Populară Radio, unul dintre cele 6 ansambluri muzicale ale instituţiei, a prezentat concertul intitulat „90 de ani de radiofolclor”, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.
Printre protagoniştii concertului s-au numărat interpreţi renumiţi ai scenei folclorice alături de tinere talente descoperite şi lansate de Radio România de-a lungul anilor. Publicul spectator a avut bucuria reîntâlnirii cu Ştefania Rareş, Tiberiu Ceia, Domnica Trop, Florica Bradu, Dumitru Zamfira, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Alexandru Pugna, Gheorghiţa Nicolae, Anghelina Timiş Lungu, Claudia Torop, Maria Butilă, Constantin Bahrin, Maria Băndoiu, Alexandru Brădăţan, Georgiana Mănăilă, Florin Pârlan, Narcisa Băleanu, Bogdan Firu, Ansamblul Burnasul – Alexandria şi alţii. Evenimentul a fost prezentat de actriţa Miruna Ionescu.
- 5 noiembrie – Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” a acordat, la cea de a XX-a ediţie, premiile anuale ale fundaţiei, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Vioreşti din Slătioara, în prezența președintelui fondator, scriitorul Dinu Săraru, a președintelui de onoare, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a președintelui fundației gl.lt.(r) Olimpiodor Antonescu, și a unui numeros public.
Premiile au fost înmânate de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, unor personalități culturale, literare, artistice sau jurnalistice, din administrație sau mediul de afaceri, care au contribuit la pregătirea și formarea în România a unui nou univers spiritual țărănesc.
Unul din Premiile pentru Jurnalistică și publicistică în spațiul cultural a fost oferit doamnei Vasilica Ghiță, pentru publicistică radio, strălucit realizator de emisiuni radiofonice consacrate universului țărănesc care au făcut și fac prestigiul postului de radio Antena Satului.
- 6 noiembrie – Societatea Română de Radiodifuziune şi Academia Română au semnat un protocol de colaborare mediatică şi culturală. Acad. Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, şi Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, au semnat protocolul de colaborare. Evenimentul a avut loc în Sala de Prezidiu a Academiei Române, în prezenţa reprezentanţilor celor două instituţii şi a jurnaliştilor.
Principiile acestui protocol sunt: sprijinirea liberei circulaţii a ideilor în ştiinţa şi cultura românească, promovarea valorilor democratice şi etice, prezentarea publicului din România şi din străinătate a marilor personalităţi ştiinţifice şi culturale ale Academiei Române, difuzarea datelor ştiinţifice de interes public legate de cercetările Academiei Române, promovarea manifestărilor ştiinţifice şi culturale naţionale şi internaţionale.
În cadrul acestui parteneriat, Academia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune îşi propun desfăşurarea unor proiecte comune cu caracter cultural, ştiinţific şi educativ, având ca obiectiv principal promovarea culturii şi identităţii naţionale, a valorilor limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, a ştiinţei şi artelor româneşti.
- 7 noiembrie – Dirijorul de origine română stabilit în Franţa Christian Ciuca a fost invitat pe scena Sălii Radio, unde a dirijat un concert Bach / Händel / Puccini, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio şi cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).
Evenimentul a fost un prilej de a-l aprecia şi pe organistul Steffen Schlandt, care a concertat în numeroase ţări din Europa, iar în Germania a obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional de orgă Schramberg – 2001 şi premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg – 2003. În prima parte a serii, au fost audiate în interpretarea sa lucrările: Bach – Concertul nr. 1 în re minor (variantă pentru orgă şi orchestră) şi Händel – Concertul nr. 13 în Fa major, The Cuckoo and the Nightingale (Cucul şi privighetoarea). Orga Sălii Radio este cea mai mare din sud-estul Europei – 7.600 de tuburi, şi a fost realizată în Cehia, în 1960.
- 14 – 18 noiembrie – A avut loc ediţia aniversară, a 25-a, a Târgului Internaţional Gaudeamus, eveniment organizat de Radio România. Evenimentele prilejuite de Centenarul Marii Uniri şi de aniversarea a 90 de ani de Radio România, cele peste 900 de lansări, prezentări de carte şi dezbateri, susţinute de cei mai cunoscuţi scriitori români ai momentului, au făcut din ediţia numărul 25 a celui mai îndrăgit târg de carte din România centrul de atracţie al vieţii culturale a Capitalei timp de cinci zile. Cei peste 125.000 de vizitatori care au trecut pragul Pavilionului Central sunt cea mai concludentă dovadă.
Tema centrală a ediţiei a fost România Centenar, ilustrată prin intermediul unui stand care a găzduit o colecţie de câteva sute de volume dedicate acestui moment istoric şi prin circa 50 de evenimente. Standul România Centenar a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost acad. Ioan-Aurel Pop.
- 18 – 25 noiembrie – A avut loc ediţia a IV-a a Festivalului RadiRo, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat şi produs de Radio România, un eveniment tonic, emoționant și cu adevărat personal pentru public. Festivalul a cuprins două secțiuni: concerte simfonice – derulate la Sala Radio și, în premieră la această ediție, concerte de jazz – prezentate la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.
Prin această ediție a festivalului Radio România a marchat și cele două evenimente importante ale acestui an – aniversarea împlinirii a 90 de ani de existență a postului public de radio (1 noiembrie 1928) și aniversarea Centenarului României (1 decembrie 1918).
Festivalul RadiRo este organizat o dată la doi ani, alternativ cu Festivalul Internațional ”George Enescu”, începând din anul 2012, reușind performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia.
Radio România a fost, încă de la înfiinţarea sa, acum 90 de ani, la 1 noiembrie 1928, un permanent susţinător şi promotor al muzicii clasice, fiindcă a adus în casele noastre, de-a lungul timpului, bagheta magică a lui Herbert von Karajan, acordurile viorii lui Yehudi Menuhin sau transmisiuni în direct de la Festivalul „George Enescu” sau de la mari evenimente muzicale europene. Radio România va rămâne un element de continuitate, stabilitate şi performanţă în contextul radiourilor româneşti şi europene, mai ales din punct de vedere al educaţiei prin cultură.
- 23 noiembrie – Producţia Teatrului Naţional Radiofonic Spovedania – scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski, regia artistică: Ilinca Stihi, se află pe lista scurtă a premiilor BBC Audio Drama Awards 2019, la secţiunea Cea mai bună dramă europeană. Premiile BBC Audio Drama se acordă pentru originalitatea şi calitatea spectacolelor audio on air şi online şi dau recunoaştere creativităţii actorilor, scriitorilor, producătorilor, designerilor de sunet şi altora care lucrează în acest gen. Finaliştii vor fi anunţaţi marţi, 8 ianuarie 2019, iar câştigătorii duminică, 3 februarie 2019, într-o ceremonie ce se va ţine la Teatrul de Radio de la BBC Broadcasting House Londra
- 27 noiembrie – Colegul nostru Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualităţi din judetul Hunedoara, a fost decorat de Armata româna, la Craiova, în cadrul unei ceremonii militare de exceptie. Ilie a primit Emblema de Onoare a Statului Major General, conferita cu ocazia aniversarii a 90 de ani de Radio România, pentru activitatea desfăşurată în teatrul de operaţii Afganistan. Ceremonia a avut loc în Bănie, la Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova
- 29 noiembrie – La Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a avut loc lansarea proiectului Scriitori români interbelici şi Marea Unire, proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Radio România oferă ascultătorilor săi şase premiere radiofonice, construite într-un limbaj sonor modern, care vor celebra spiritul românesc şi identitatea naţională. Spectacolele pornesc de la texte semnate de autori români din perioada interbelică, opere literare de autentică valoare artistică şi istorică, ale căror subiecte reflectă participarea României la Primul Război Mondial şi importanţa Marii Uniri de la 1918.
Teatrul Naţional Radiofonic şi-a propus realizarea unor versiuni radiofonice şi difuzarea la Radio România a acestor opere create în preajma Marii Uniri şi dedicate acestui eveniment, prilej ce va aduce în conştiinţa publicului de azi emoţia împlinirii năzuinţelor contemporanilor Marii Uniri.
- 29 noiembrie – În Anul european al patrimoniului cultural, marcat şi de un dublu context festiv naţional: 90 de ani de radiofonie şi 100 de ani de statalitate modernă, Radio România, prin Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive, pune la dispoziţie, începând din această zi, istoria sonoră a României pe noua platformă multimedia www.radio-arhive.ro.
Proiectul de punere în circulaţie, în etape succesive, a celei mai vechi şi mai importante arhive media a ţării, memoria radioului public, demarează în mod simbolic la 1 decembrie 2018 şi conţine o pagină permanentă „1918”, ce restituie prin documente reflectarea radiofonică a unui eveniment ce a marcat istoria şi conştiinţa naţională. Pagina a fost susţinută prin programul Centenar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
www.radio-arhive.ro reuneşte colecţiile de documente scrise şi sonore ce alcătuiesc arhiva naţională radiofonică, o cale prin care se întoarce către public un tezaur naţional creat în 9 decenii de funcţionare neîntreruptă în spaţiul public a Radio România.
- 29 noiembrie – În cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Ambasada Statului Israel în România, E.S. doamna Ambasador Tamar Samash a acordat domnului Georgică Severin, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, diploma pentru recunoaşterea importantei contribuţii adusă relaţiilor culturale bilaterale între Israel şi România, prin crearea programului în limba ebraică ce a aniversat deja un an de succes la Radio România Internaţional. Distincţia a fost acordată în contextul aniversării a 70 de ani de prietenie între cele două naţiuni.
- 30 noiembrie – Sala Radio a fost gazda unui concert extraordinar dedicat Centenarului României. Sub bagheta apreciatului dirijor Horia Andreescu, Orchestra Naţională Radio a interpretat un program 100% românesc, selecţionat special pentru evenimentul centenar. Seara a debutat cu partitura Suite roumaine semnată de George Enescu şi tot sub semnătura marelui compozitor român spectatorii au putut asculta şi Şapte cântece pe versuri de Clement Marot (orchestraţia: Th. Grigoriu) – cu participarea sopranei Irina Iordăchescu.
Obişnuit cu cele două celebre Rapsodii semnate de Enescu, publicul a avut şansa de a asculta la Sala Radio o partitură mai rar interpretată pe scenele de concert: Rapsodia română semnată de Ciprian Porumbescu, ce surprinde cu extrem de multă sensibilitate specificul spiritului românesc. Programul concertului extraordinar a cuprins şi fragmente din banda sonoră a filmului Mihai Viteazul (1971, regia Sergiu Nicolaescu), suită ce poartă semnătura lui Tiberiu Olah şi Trei dansuri româneşti, creaţie a compozitorului Theodor Rogalski. Evenimentul s-a derulat cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).
În pauza concertului, Editura Casa Radio a marchat aniversarea Centenarului Marii Uniri prin lansarea a două albume muzicale:
– România Centenar – CD ce cuprinde înregistrări din Fonoteca Radio România, o selecţie reprezentativă pentru acest concept editorial, marca Radio România Muzical;
– Cântecele Unirii – album de cântece patriotice româneşti înregistrate recent de Corul Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu), printre care Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!, Pe-al nostru steag e scris Unire sau Treceţi, batalioane române, Carpaţii!
- 1 decembrie – Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Radio România Muzical dedică Centenarului României finalizarea unui nou proiect, site-ul www.clasic.radio, construit pe un domeniu gestionat de EBU – Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune şi dedicat interpreţilor şi compozitorilor români.
Pe site-ul www.clasic.radio pot fi accesate în prezent peste 40 de portrete ale unora dintre cei mai cunoscuţi şi reprezentativi muzicieni români, compozitori şi interpreţi, însoţite de fişiere audio ilustrative pentru creaţia şi repertoriul acestora.
Site-ul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Portretele au fost redactate de studenţi la secţia Muzicologie şi adaptate apoi de o echipă Radio România Muzical alcătuită din Monica Cengher, Sorina Bobeico şi Cristina Comandaşu.
- 3 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic a inaugurat, pe site-ul www.eteatru.ro, noua categorie Podcast cu serialul de teatru scurt radiofonic Scrisori şi fotografii din Marele Război (Arheologie sonoră subiectivă) de Alexander MacLennan, regia Mihnea Chelaru.
Producţia în 18 episoade ficţionalizează fotografii reale din Primul Război Mondial selectate din arhiva Muzeului Militar Naţional, colaboratorul proiectului. Site-ul prezintă fotografii reale, complementare conţinutului fiecărui episod, asociate materialului sonor. Poveştile circumscriu frontul românesc şi descriu viaţa soldatului de rând şi a familiei rămasă acasă în perioada Marelui Război din 1914-1918.
Scrisori şi fotografii din Marele Război (Arheologie sonoră subiectivă), de Alexander MacLennan, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihnea Chelaru, compozitor George Marcu. Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic decembrie 2018 realizată în colaborare cu Muzeul Militar Naţional.
Regia de studio: Janina Dicu, inginer de sunet: Codrin Lazăr, redactor coordonator: Oana Cristea Grigorescu.
- 4 decembrie – La sediul Radio France, a fost semnat un nou acord bilateral între Societatea Română de Radiodifuziune şi Radio France. Acordul, încheiat pe o perioadă de 4 ani, prevede schimburi de programe, realizarea de coproducţii precum şi schimburi de experienţă.
La ceremonie au fost prezenţi E.S. Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, Sibyle Veil, preşedinte director general Radio France, Georgică Severin, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi comisarii sezonului cultural Franţa-România 2019, Jean Jacques Garnier şi Andrei Ţărnea. Semnarea acordului vine într-un moment foarte important în relaţiile culturale dintre cele două state – imediat după inaugurarea sezonului cultural Franţa-România 2019, a cărui desfăşurare coincide cu Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene dar şi în anul celebrării a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârşitului primului Război Mondial.
- 5 decembrie – După ce în perioada 1 noiembrie – 1 decembrie, de la momentul împlinirii a 90 de ani de la prima emisie a radioului public şi până la momentul sărbătoririi de către toţi românii a Centenarului Marii Uniri, Radio România Cultural a derulat campania 100 de cărţi pentru România – cu scopul de a trimite unei şcoli cu o bibliotecă mai puţin dotată, sau fără bibliotecă, 100 de cărţi noi, în majoritate despre România sau scrise de autori români – în urma tragerii la sorţi, câştigătoare este Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Hoceni, judeţul Vaslui, înscrisă de o fostă elevă. Campania a fost organizată de Radio România Cultural cu sprijinul editurilor Humanitas, Litera şi Polirom.
- 7 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a organizat, în mansarda librăriei Cărtureşti Verona, lansarea spectacolului, în premieră absolută: Andilandi – Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm de Sînziana Popescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Silviu Stănescu, Anne Marie Ziegler, Constantin Codrescu, Alexandrina Halic, Ion Haiduc, Jeanine Stavarache, Anca Zamfirescu, Ada Navrot, Eugen Cristea, Alexandru Georgescu, Manuela Ciucur, Julieta Strâmbeanu, Costina Ciuciulică, Adina Lucaciu, Camelia Pintilie, Liliana Pană, Violeta Berbiuc, Ştefan Velniciuc, Constantin Cojocaru, Orodel Olaru, Alexandra Spătaru, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Claudia Drăgan, Tamara Creţulescu, Ion Arcudeanu, Ioan Chelaru, Nicolae Călugăriţa, Daniel Badale, Alina Petrică, Alexandra Paşcu, Magda Dimitrescu, Marina Fluieraşu, Alexandra Răduţă, Mihaela Coveşanu, George Grigore, Cristi Dionise. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Bogdan Golovei şi Radu Verdes. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru
- 7 decembrie – Managerul Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea, a primit la Topul firmelor din Caraş-Severin, Premiul de Excelenţă, o recunoaştere a valorii, implicării şi perseverenţei radioului reşiţean în societate. Organizatorul manifestării, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a premiat rezultatele şi consecvenţa celor care au ales să promoveze, să dezvolte şi să slujească Banatul de Munte
- 8 decembrie – La cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Presei Bănăţene care a avut loc în Biserica Ortodoxă Română din Seleuş, comuna Alibunar, a fost acordat Premiul de Excelenţă al Jurnalismului Românesc din Banat Aurel Turcuş, managerului Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea şi redactorului de la Radioteleviziunea din Voivodina, Anicica Barbu din Covăciţa. Premiul Silvius – Bata Miclea, pentru contribuţii deosebite în publicistică a fost acordat Studioului Teritorial Radio România Reşiţa
- 9 decembrie – Ca în fiecare an, în luna cadourilor, Corul de Copii Radio a susţinut un concert-eveniment, intitulat sugestiv 100 de sărbători şi derulat sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Prima parte a serii a fost dedicată Centenarului României şi a adus pe scena Sălii Radio muzică românească tradiţională, fragmente din proiectul de succes intitulat Romanian Roots (Amprente). Acest spectacol multimedia a mai fost prezentat la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale, în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld – Germania, la Festivalul Let the Future Sing – Suedia şi la International Thracian Choir Festival – Bulgaria.
În cea de-a doua parte a serii au fost ascultate îndrăgite colinde româneşti, iar pentru bis-uri au fost pregătite câteva surprize: o parte dintre cele mai cunoscute cântece internaţionale de Crăciun! Evenimentul s-a desfăşurat cu participarea pianistei Magdalena Faur.
În pauza concertului a fost lansat CD-ul recent apărut la Editura Casa Radio, intitulat Corul de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu. Colinde. CD-ul cuprinde o colecţie de colinde româneşti şi străine interpretate de Corul de Copii Radio, într-o serie de înregistrări speciale realizate în anul 2018 la Radio România, în fapt o reconstituire originală a concertului de colinde de la Sala Radio din decembrie 2017. La lansare au participat dirijorul Voicu Popescu şi semnatara prezentării albumului, Liliana Pispiris, iar la finalul spectacolului, Voicu Popescu a acordat autografe publicului.
- 11 decembrie – Corul Academic Radio a susţinut un eveniment special de Crăciun intitulat Christmas Fantasy (Poveste de Crăciun). Cele mai frumoase şi mai cunoscute colinde româneşti, dar şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional au adus atmosfera caldă a sărbătorilor de iarnă la Sala Radio. Evenimentul a fost cu atât mai special cu cât a oferit publicului ocazia să asculte cu acest prilej şi orga Sălii Radio, cea mai mare din sud-estul Europei (7.600 de tuburi – realizată în Cehia, în 1960).
Din repertoriul serii au făcut parte colinde ca Nouă azi ne-a răsărit, La portiţa cerului, La Vitleem colo-n jos, După datini colindăm şi cântece de sărbători din repertoriul internaţional ca Jingle bells, Joy to the world, We wish you a merry Christmas ş.a.
Concertul s-a derulat sub bagheta dirijorului Ciprian Ţuţu şi s-a bucurat de participarea cvintetului de suflători Romanian Radio Brass Quintet: Ionel Lazăr, Alexandru Mavroean, Vlad Andrei Buzdugan, Cătălin Bucerzan şi Marius Hoghi. De asemenea, în concertul de la Sala Radio au participat Carmen Săndulescu – pian, Simona Săndulescu – orgă, Aurelia Mihai şi Marius Olteanu (flaut), Cristian Balea şi Dan Teodorescu – percuţie.
- 16 decembrie – Lumea plină de farmec a Crăciunului tradiţional, cu datinile şi colindele strămoşeşti, a fost adusă la Bucureşti prin concertul extraordinar Începem a colinda, prezentat la Sala Radio. Devenit o tradiţie a Radioului public, de 28 de ani consecutiv la Sala Radio, în preajma Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos, evenimentul a adus la Bucureşti cete tradiţionale din diferite zone ale ţării – Bacău, Cluj, Arad, Gorj, Maramureş, Mehedinţi, Suceava şi Vaslui. Graţie acestor invitaţi speciali, publicul s-a bucurat de sfintele colinde, datini şi obiceiuri de Crăciun şi An Nou, aşa cum se păstrează ele în vatra satului.
Într-un număr impresionant, peste 200 de persoane din cetele de colindători – copii, tineri şi bătrâni, cu recuzita adecvată (colaci, mere, nuci, cârnaţi, ţuică) – au dăruit spectatorilor de la Sala Radio momente speciale pe care bucureştenii nu mai au astăzi ocazia să le trăiască de sărbători.
- 16 decembrie – O expoziţie inedită, organizată cu prilejul marcării unui eveniment petrecut la Iaşi în toamna anului 1941, a fost deschisă la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet). Câteva aparate de radio vechi – receptoare care au aparţinut scriitorului şi emiţătoare in vremea ultimului Război Mondial –, ziare care consemnau la acea vreme evenimentul, revistele „Radio Universul”, „Radio România” şi „Radio Adevărul” cu lista zilnică a emisiunilor şi zeci de componente din aparatele de atunci sunt prezentate vizitatorilor în atmosfera caldă a cochetei Vile „Sonet”.
Toate aceste exponate au ca reper central ziua de 2 noiembrie 1941, când a început să emită Radio Moldova. Postul a fost închis de sovietici în 1944 şi a fost redeschis în 1956 în acelaşi loc de pe strada Lascăr Catargi (redenumită de regimul comunist Karl Marx) de unde emite astăzi Radio Iaşi.
- 17 decembrie – La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea albumului FiRMA, Poezii alese, vol. I, apărut, la finalul acestui an, la Editura Casa Radio. Publicul a avut astfel ocazia de a fi martorul unei rare întâlniri între muzica rock şi poezie, poezie care este cântată de membrii trupei FiRMA şi, în acelaşi timp, recitată – graţie înregistrărilor păstrate în Fonoteca Radio România, chiar de către autorii George Bacovia, Leonid Dimov, Nina Cassian, Ana Blandiana, Svetlana Cârstean, Adela Greceanu, Elena Vlădăreanu. Volumul de muzică şi poezie are drept „coperţi” versuri de Mihai Eminescu şi Lucian Blaga.
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, alături de membrii trupei FiRMA şi realizatorul radio Cristian Marica, au participat la lansarea albumului poetele Svetlana Cârstean, Adela Greceanu şi Elena Vlădăreanu. Invitaţi speciali: Ileana Moise, Tatiana Vassu-Dimov, Dragoş Cojocaru
- 19 decembrie – În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, Orchestra de Cameră Radio a prezentat publicului la Sala Radio, un concert 100% Vivaldi, al cărui punct culminant a fost celebra lucrare Gloria în Re major, un prilej de a intra în atmosfera solemnă a Crăciunului. Pe afişul serii s-au regăsit, de asemenea: Concertul în si bemol major pentru vioară şi violoncel (solişti: Marian Alexandru – vioară şi Radu Sinaci – violoncel), două simfonii, o arie şi o cantată, toate semnate de Vivaldi, unul dintre cei mai prolifici compozitori ai barocului muzical. A compus în total 770 de lucrări (opere, concerte, simfonii ş.a.) şi este creatorul celebrei suite de concerte Anotimpurile.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi invitaţi speciali – Toufic Maatouk, dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze şi soprana Rodica Vică, invitată a mai multor opere şi filarmonici atât din România, cât şi din străinătate.