Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, revin pe prima pagină a ziarelor străine prin declaraţiile sau gesturile lor care, ca de obicei, sporesc tensiunea şi aşa crescândă la nivel global.
„Cu ocazia conferinţei de presă pe care o organizează de obicei la sfârşit de an, preşedintele Putin avertizează că există pericolul crescând al unui război nuclear”, citim în ziarul britanic „The Times”, care mai spune că, în opinia lui Putin, „apărarea în faţa unui război nuclear se prăbuşeşte”. Potrivit ziarului moscovit „Pravda”, „Putin a subliniat că, în ultimii ani, lumea a subestimat pericolul unui război nuclear. Pericolul unui asemenea scenariu este ascuns, iar asta ar putea duce la moartea civilizaţiei umane şi chiar a întregii planete. În Occident, există ideea folosirii unor arme nucleare de forţă mai mică, dar asemenea arme ar provoca o catastrofă la nivel mondial”. Şi tot din „Pravda” mai aflăm că, potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, „obiectivul Rusiei este acela de a deveni cea de-a cinca mare putere economică mondială”. Dar presa franceză remarcă şi alte declaraţii ale preşedintelui rus. Publicaţia „L’Obs” scrie că, în opinia lui Putin, „Occidentul doreşte să frâneze dezvoltarea Rusiei”. Iar titlul unui articol din „Ouest France” îi caracterizează succint declaraţiile: „Surpize, umor negru şi formulări ciudate”. În plus, mai aflăm şi că el „apreciază decizia preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage trupele din Siria”.
Dar din America lucrurile se văd altfel. Potrivit ziarului american „USA Today”, „senatorul republican Lindsey Graham a subliniat că victoria proclamată de Trump asupra militanţilor ISIS este o ‘ştire falsă’, iar retragerea trupelor americane din Siria este ‘o pată pe onoarea Statelor Unite'”. În plus, cotidianul „The Washington Post” remarcă faptul că „secretarul american al apărării, Jim Mathis, îşi pierde din influenţa sa asupra lui Trump şi a încetat să mai fie, după cum spunea preşedintele, ‘unul dintre generalii mei'”.
Dar în Europa, şi mai ales în Uniunea Europeană, Brexitul rămâne în atenţie, iar planul britanic pe tema migraţiei e urmărit îndeaproape. Un plan care, în opinia publicaţiei „Business Standard” este „suprarealist şi cinic”. Aceeaşi publicaţie menţionează că aşa-zisa „carte albă a guvernului pe această temă soseşte cu o atât de mare întârziere, încât ea este depăşită”. Iar un alt ziar britanic, „The Independent” estimează că „planul propus de ministrul de interne, Sajid Javid, este sortit eşecului”. Şi, mai de drepta, britanicul „The Telegraph” stârneşte panica, titrând că, „potrivit planului anunţat, zeci de mii de oameni necalificaţi din UE vor continua să intre în Regatul Unit”.
În sfârşit, nici evenimentele din România nu au trecut neobservate. Ziarul „The New York Times” informează că, „cu doar 161 de voturi ‘pentru’, guvernul a supravieţuit moţiunii vizâd demiterea sa, întrucât cifra este departe de cele 233 de voturi necesare”. Referindu-se la acelaşi eveniment, un alt ziar american, „Miami Herald”, îl citează însă pe Dan Barna, liderul partidului de opoziţie USR, care sublineză că principala prioritate a guvernului este aceea de a-i scoate pe delincvenţi din închisoare”.
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)