Parlamentul britanic va supune la vot săptămâna viitoare acordul încheiat între Marea Britanie şi Uniunea Europeană referitor la ieşirea Regatului Unit din UE. Iniţial votul ar fi trebuit să aibă loc la data de 11 decembrie anul trecut, dar premierul Theresa May a decis amânarea deciziei legislativului, pentru că potrivit semnalelor, propunerea guvernului nu ar fi obţinut majoritatea. Săptămâna această, doamna May duce o puternică campanie pentru a determina majoritatea fragilă deţinută în parlament a coaliţiei conservatoare să voteze în favoarea acordului. Conform sondajelor de opinie însă, majoritatea britanicilor și-ar dori un nou referendum, iar acesta – dacă s-ar organiza – ar fi câştigat confortabil de cei care doresc ca Marea Britanie să rămână în UE. În prezent nimeni nu poate estima care va fi rezultatul votului din parlament, iar incertitudinea generală a afectat economia britanică.
Doamna May este consecventă şi merge înainte. Ea a exclus posibilitatea organizării unui nou referendum – informează BBC. Potrivit opiniei premierului, cei care sunt împotriva acordului, ar avea datoria să propună alte soluţii, dacă nu-l pot accepta pe cel existent. Dar – spune ea – dintre cei care critică înţelegerea la care s-a ajuns, momentan nimeni nu a venit cu o propunere alternativă. Prim-ministrul a reafirmat că votul care a fost amânat în luna decembrie va avea loc la mijlocul lunii ianuarie. Theresa May a declarat că în cazul în care deputaţii vor respinge acordul încheiat cu Uniunea Europeană, atunci nimeni nu poate să spună ce se va întâmpla şi ţara va deveni „un teren necunoscut” (inexistent, necartografiat) („uncharted territory”). Şefa executivului britanic a declarat că în parlamentul britanic sunt prezenţi Partidul Laburist care reprezintă forţa cea mai puternică a opoziţiei, care refuză orice compromis şi foloseşte tema Brexitului pentru jocuri politice, cu scopul de a crea haosul cel mai mare; sunt cei care solicită un nou referendum despre Brexit, ca să oprească procesul; şi sunt cei care ar dori să vadă un Brexit perfect din punctul lor de vedere. „Lor le transmit: să nu lase ca dorința lor de perfecţiune să distrugă ceea ce este benefic, pentru că astfel periclitează întregul proces Brexit.” – a spus Theresa May.
Întrebată fiind de reporterul BBC, dacă în ipoteza în care parlamentul ar vota o iniţiativă privind organizarea unui nou referendum, atunci aceasta ar fi dispusă să deruleze acest proces, premierul britanic a declarat că, în opinia sa personală un nou referendum nu este de dorit, pentru că acela ar diviza ţara. Ea a mai adăugat că până la 29 martie (data când Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană n. r.) nu mai este timp pentru organizarea unui referendum, ca atare ar trebui prelungit termenul limită al procesului de negociere prevăzut de articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.
Articolul citat de Theresa May care reglementează procesul de ieşire din UE prevede termenul de doi ani pentru părăsirea Uniunii, dacă părţile nu se înţeleg mai repede. Întrucât Theresa May, la data de 29 martie 2017 a declarat decizia guvernului de a ieşi din UE, aceasta înseamnă că în 29 martie 2019 Marea Britanie îşi va pierde calitatea de membru al Uniunii Europene, chiar dacă până atunci acordul privind condiţiile de părăsire a uniunii nu va intra în vigoare. Guvernul britanic poate să ceară prelungirea datei, dar pentru ca cererea să fie acceptată, este nevoie de acordul celor 27 de ţări, care rămân în UE. Există posibilitatea ca Londra să ceară neactivarea articolului 50 (practic să renunţe la Brexit), dar acest lucru din punct de vedere politic ar fi inacceptabil pentru că în acest caz Partidul Conservator, practic ar desconsidera rezultatul referendumului din 2016. Cele mai noi sondaje de opinie însă arată că majoritatea britanicilor sunt de acord cu organizarea unui nou referendum. Institutul YouGov la solicitarea organizaţiei civice People’s Vote, care face campanie pro-Brexit a prezentat recent un sondaj de opinie, potrivit căruia 53% din populaţie crede că nu parlamentul, ci poporul ar trebui să decidă despre Brexit. În cazul unui nou referendum 54% dintre cetăţenii cu drept de vot ar vota pentru rămânerea în UE a Marii Britanii.
Potrivit comunicatului emis joi de către Camerele de Comerţ Britanice (BCC), indicii economiei britanice au scăzut îngrijorător. Motivul este incertitudinea privind Brexitul. Activitatea în domeniul serviciilor, care este unul dintre pilonii economiei Regatului Unit, de doi ani nu a fost atât de slab cum este în prezent.
Székely Ervin, Rador