Săptămâna trecută preşedintele Statelor Unite ameninţa cu declararea stării de necesitate, din cauză că majoritatea democrată a Camerei Deputaţilor nu a fost de acord să aloce din bugetul de stat 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la graniţa de sud a statului, cu scopul de a opri imigraţia ilegală din Mexic. Săptămâna aceasta însă, în discursul său televizat de marţi din biroul oval al Casei Albe, Donald Trump se arăta mult mai conciliant – scrie site-ul canalului de televiziune CNBC. Preşedintele a susţinut că la graniţa de sud a ţării s-a creat o criză umanitară, zilnic mai multe mii de imigranţi vor să intre pe teritoriul Statelor Unite. „Nu mai avem locuri disponibile unde i-am putea caza şi nici mijloacele necesare să îi trimitem înapoi acolo de unde au plecat” – a spus Trump. Acesta a mai adăugat că America oferă bucuroasă cămin pentru milioane de imigranţi, care sosesc legal şi îmbogăţesc naţiunea americană „dar imigrarea ilegală irită pe fiecare american” – sublinia preşedintele. Președintele a adăugat că imigraţia ilegală epuizează resursele americane, scade salariile, fapt care afectează în primul rând comunităţile afro-americane şi pe cele vorbitoare de limbă spaniolă. Preşedintele vorbea despre „criza inimii şi a sufletului”. Trump a citat cazuri concrete în care imigranţii de la graniţa de sud au devenit violenţi şi a făcut trimitere la o crimă petrecută recent în California, comisă de un imigrant ilegal. El a apreciat că drogurile care provin de dincolo de graniţe vor ucide în acest an mai mulţi americani decât războiul din Vietnam. Pentru a-și susţine tezele expuse, preşedintele american a citat date statistice: în ultimii doi ani autorităţile americane au arestat 266.000 de imigranţi ilegali, care au comis infracţiuni. A amintit că din timpul campaniei electorale a promis asigurarea securităţii cetăţenilor americani şi a pus întrebarea: oare de ce americanii înstăriţi îşi ridică ziduri înalte în jurul caselor lor? Fără să nominalizeze cu această întrebare, Donald Trump a făcut referire la fostul preşedinte, Barack Obama despre care cu câteva zile în urmă a afirmat că a ridicat un zid în jurul vilei sale din Washington. Preşedintele a mai amintit că liderul grupului senatorial al Partidului Democrat, Chuck Schumer, cel care acum este împotriva ridicării zidului, a sprijinit în trecut această idee şi și-a schimbat opţiunea, după ce acesta (Donald Trump n. r.) a fost ales preşedinte. Preşedintele şi-a menţinut poziţia și anume că graniţa de sud trebuie apărată şi pentru atingerea acestui scop este necesară alocarea din buget a 5,6 miliarde de dolari. Sursa acestei sume ar putea să fie veniturile pe care le-ar obţine Statele Unite din noile acorduri comerciale pe care le-a încheiat deja, sau pe care le va încheia în viitor.
Preşedintele a reafirmat că blocarea parţială a activităţii guvernului s-ar putea soluţiona în doar câteva minute, şi în acest scop i-a invitat la Casa Albă pe liderii Partidului Democrat la o întâlnire care a avut loc miercuri. Totodată a subliniat că reluarea activităţii guvernului nu va fi posibilă decât dacă în bugetul Statelor Unite pentru anul 2019 va figura şi suma necesară pentru construirea zidului, respectiv pentru un gard de oţel. După cum este cunoscut, activitatea administrativă a guvernului a fost oprită la începutul anului din cauză că bugetul de stat a Statelor Unite nu a fost aprobat de Camera Deputaţilor. Motivul este că majoritatea democrată nu a dorit să voteze un buget care aloca mai mult de 5 miliarde de dolari pentru construirea zidului de la frontieră. Astfel, activitatea administrativă a guvernului este suspendată, iar ghişeele care se ocupă de relaţii cu publicul sunt închise.
Din partea Partidului Democrat, i-au răspuns preşedintelui senatorul Chuck Schumer şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Nancy Pelosi. Schumer a spus că democraţii „nu fac politică bazată pe emoţii”, aceștia au principii, iar ridicarea unui zid la graniță este incompatibilă cu aceste principii. „Preşedintele se bazează pe intimidare şi nu pe fapte, pe divizare şi nu pe unitate” – a declarat liderul grupului senatorial al Partidului Democrat. Totodată, acesta a opinat că într-o primă fază trebuie repornită activitatea guvernamentală, după care se pot purta discuţii despre securitatea graniţei de sud a ţării.
Székely Ervin, Rador – 10 ianuarie