La Strasbourg, România prezintă priorităţile preşedinţiei sale la Consiliul Uniunii Europene, scrie presa internaţională. La preluarea cârmei UE, România se luptă pentru sufletul ei politic, titrează Irish Times şi adaugă că liderii europeni speră că politicienii ţării vor lăsa deoparte neînţelegerile în această perioadă. Începutul agitat al primei preşedinţii rotative a României dezvăluie disputele tot mai adânci din cadrul blocului comunitar pe tema aşa-numitelor demersuri autoritare ale membrilor mai noi din centrul Europei, printre care se numără Ungaria şi Polonia, aminteşte Financial Times. Hazard al calendarului instituţional, o Românie în plină derută şi în plină confruntare cu Comisia Europeană, a primit cheile preşedinţiei rotative, o situaţie inedită de la începutul construcţiei europene, menţionează Les Echos. Însă Die Presse, din Austria, constată că Bruxelles-ul şi Bucureştiul depun eforturi pentru a limita, pentru şase luni, conflictul juridic intern. La rândul său, agenţia spaniolă EFE notează că Executivul european şi Guvernul român au convenit să-şi unească forţele pentru a face faţă provocărilor UE, care trebuie să fie mai presus de litigiile interne. „Coeziunea” este, de altfel, sloganul preşedinţiei române, subliniază El Pais. O coeziune care aspiră nu numai la o convergenţă economică, ci şi la o unitate politică a unui club care, în săptămânile următoare, ar putea suferi de pe urma primei sciziuni din istoria sa, prin plecarea Regatului Unit.
La Londra, premierul britanic Theresa May i-a îndemnat pe parlamentari să analizeze atent acordul de retragere din UE, avertizându-i că respingerea acestuia ar deschide calea unei dezintegrări a Regatului Unit, citează The Guardian. În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, au trimis o scrisoare deschisă premierului britanic, pentru susţinerea aprobării acordului negociat pentru Brexit, informează EUObserver. Totuşi, UE ar putea amâna Brexit din martie pentru iulie, sau mai târziu, la nevoie, pentru a se evita un scenariu de ieşire fără acord, adaugă The Guardian, citând surse comunitare. Totodată, peste o sută de europarlamentari ai Uniunii au semnat o scrisoare emoţionantă în care le cer britanicilor să reconsidere Brexit-ul, pentru a preveni un dezastru, consemnează The Independent. Continentul urmăreşte cu o crescândă îngrijorare evenimentele derulate peste Canalul Mânecii şi îi asigură pe britanici că o eventuală decizie de a rămâne în UE va fi călduros primită de ceilalţi membrii ai comunităţii, precizează mesajul transpartinic citat de The Independent. În funcţie de votul din Parlamentul britanic privind acordul pentru Brexit şi de reacţia premierului May la acest vot, lira sterlină ar putea urca la cel mai ridicat nivel al său din mai 2018, sau coborî la cel mai scăzut nivel de la referendumul din iunie 2016, estimează Bloomberg. Cel mai bun scenariu pentru liră ar fi un al doilea referendum, cel mai dorit scenariu în rândurile investitorilor, însă şi cel mai dificil de realizat, analizează Bloomberg.
În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron le-a adresat concetăţenilor săi o scrisoare în care îi cheamă la o amplă dezbatere naţională, pentru a ieşi din impasul provocat de revolta vestelor galbene, scrie presa franceză. Preşedintele inaugurează acest exerciţiu în Normandia, iar scrisoarea reprezintă pentru executiv atât o speranţă, cât şi un risc politic, în încercarea de a transforma furia în soluţii, notează France 24. Apoi, în luna următoare încheierii marii dezbateri, pe 15 martie, Macron le dă întâlnire francezilor pentru traducerea politică a epistolei sale, dar nu precizează cum ar putea propunerile cetăţenilor deveni realitate, comentează France 24. Emmanuel Macron a luat pana în mână, aşa cum au făcut înaintea lui François Mitterrand şi Nicolas Sarkozy, ironizează Le Parisien. Cu scrisoarea sa către francezi, Emmanuel Macron încearcă să îşi salveze mandatul, comentează Le Vif. Exerciţiul este periculos, crede L’Union, căci Macron ştie că nu mai are dreptul la nicio greşeală. Preşedintele ar putea reuşi, până la urmă, să-şi scoată mandatul din menghina puternicei contestări şi a grelelor constrângeri bugetare, deşi îi lipseşte credibilitatea necesară pentru a convinge că va lupta cu adevărat contra fracturilor sociale şi teritoriale în Franţa, crede La Croix. La fel ca în satul lui Astérix, vor fi certuri şi excese, dar în realitate, rezultatul acestei mari dezbateri depinde de toţi francezii şi de voinţa lor de a înţelege, înainte de a judeca, conchide Le Figaro.
La Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat, în cadrul unei întâlniri cu omologul său nipon, Taro Kono, că resursele de colaborare dintre Rusia şi Japonia în sfera economiei, investiţiilor şi securităţii sunt inepuizabile, notează Ria Novosti. Însă, a atenţionat şeful diplomaţiei de la Moscova, problema suveranităţii Rusiei asupra Insulelor Kurile nu se discută, citează Tass. Cei doi înalţi oficiali au identificat preocupările reciproce şi au deschis calea pentru planificata întâlnire dintre premierul Shinzo Abe şi preşedintele Vladimir Putin, în Rusia, ca şi pentru vizita pe care liderul rus o va efectua în Japonia, în iunie, adaugă Japan Times, descriind viitorul eveniment ca având o însemnătate istorică.
Cristina Zaharia, RADOR