Legea pentru combaterea risipei alimentare ar putea fi aplicată din februarie

Legea pentru combaterea risipei alimentare, modificată anul trecut în Parlament, ar putea fi aplicată de luna viitoare, după ce vor fi definitivate normele tehnice. Sunt vizaţi producătorii şi marile magazine, care ar urma să doneze surplusul de alimente care se apropie de expirare.

Reporter: Iulia Gherman – Până acum s-a stabilit că nu pot fi donate către consumatorul final băuturile alcoolice, produsele perisabile, cum sunt sucurile de legume şi fructele nepasteurizate, legumele şi fructele pre-tăiate, seminţele germinate, carnea şi organele proaspete, laptele crud, peştele proaspăt, ouăle şi produsele din ouă crude. Aceste alimente pot fi donate doar către cantine sociale sau unităţi de alimentaţie publică în vedera transformării lor în produs finit.

Faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, deputaţii au modificat anul trecut legea, fiind eliminată obligativitatea aplicării unor măsuri de către operatorii din sectorul agroalimentar. Astfel, vânzarea la preţ redus a produselor pentru care perioada durabilităţii se apropie de data minimă va rămâne facultativă. Totodată, cei care vor primi alimente prin donaţie nu vor avea voie să le vândă mai departe. Excepţie fac asociaţiile şi fundaţiile, întreprnderile sau serviciile sociale ale furnizorilor publici care funcţionează potrivit legislaţiei în vigoare. Acestea vor putea să comercializeze produsele primite prin donaţie către consumatorul final la un preţ mai mic decât cel iniţial, dar care să acopere costurile de funcţionare a activităţilor desfăşurate. Potrivit legii, operatorii economici care vor dona alimente, vor beneficia fie de reducerea impozitului, fie de scăderea bazei de impozitare./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 ianuarie