La Bucureşti s-a încheiat primul eveniment pe care Senatul şi Camera Deputaţilor l-au organizat în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele statelor membre şi candidate la Uniune, comisarul european Corina Creţu şi reprezentanţi ai Parlamentului de la Strasbourg. Două mari teme au dominat dezbaterile – Brexitul şi reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre. Cu detalii, redactorul RRA Iulia Gherman.
Reporter: În timpul celor şase luni în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România îşi propune să asigure coeziunea şi unitatea statelor membre în faţa provocărilor politice, economice şi sociale, au declarat, în cadrul reuniunii, autorităţile de la Bucureşti. Şi comisarul european Corina Creţu a spus că politica de coeziune este despre şi pentru cetăţeni, reprezentând instrumentul care oferă răspunsuri la problemele şi tensiunile din cadrul UE, cum sunt Brexitul, migraţia sau securitatea transfrontalieră. Comisarul a precizat că, pentru prima dată în istoria UE, politica de coeziune are alocată sumă de 373 miliarde de euro, din care 80% vor fi alocaţi regiunilor mai puţin dezvoltate.
Corina Creţu: Politica de coeziune pentru perioada 2021-2027 va fi aliniată mai strâns cu agenda şi priorităţile europene, fiind concentrată pe priorităţi-cheie cum sunt inovarea, competitivitatea, locurile de muncă, provocări climatice şi de mediu.
Reporter: Vicepremierul Ana Birchall a spus că România va pleda, în timpul preşedinţiei, pentru pluralism, nediscriminare, toleranţă şi solidaritate în Uniunea Europeană.
Ana Birchall: În toată activitatea noastră vom menţine o abordare imparţială, de honest broker, şi pragmatică, pentru a identifica soluţii consensuale menite să avanseze agenda europeană.
Reporter: În cadrul dezbaterilor, reprezentantul Marii Britanii, lordul Whitty, a spus că va fi prezentat un nou plan pentru Brexit şi a cerut flexibilitate părţilor implicate.
Lord Whitty: Avem o situaţie destul de confuză în Marea Britanie. Unii colegi mi-au spus, aseară, de o posibilă organizare a unui al doilea referendum sau o extensie a Articolului 55.
Reporter: Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentului de la Ankara a spus că Turcia este pregătită să intre în Uniunea Europeană. A cerut continuare negocierilor şi a subliniat eforturile Turciei în gestionarea problemeie refugiaţilor. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Angel Tîlvăr, a spus că România va fi un lider pregătit şi corect pentru viitoare dezbateri-cheie privind viitorul Europei./asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 ianuarie