„Economia globală încetineşte, dar recesiunea nu se vede încă de la Davos”, titrează Bloomberg, explicând că analiştii, investitorii şi bancherii reuniţi la Forumul Economic Mondial vorbesc despre o slăbire a creşterii economice, dar nu întrevăd posibilitatea producerii unei recesiuni anul acesta, chiar dacă riscurile sunt multiple, de la conflictul comercial SUA-China şi scăderea economică în Europa şi Asia până la politicile monetare prea stricte ale băncilor centrale, după cum rezumă Bloomberg. Cu toate acestea, „Panica figurează pe agenda forumului de la Davos, deşi prea puţin şi prea târziu”, observă The Guardian. Dintr-un sondaj realizat printre participanţii la forum reiese că nouă din zece se tem de un război comercial sau de „o altă confruntare economică între marile puteri”. Cei mai mulţi mărturisesc că temerile sunt legate de „agendele populiste şi naţionaliste” şi de „furia publică la adresa elitelor”. Iar cauza acestui „seism politic” ar fi două plăci tectonice mişcătoare: schimbarea climatică şi „încrâncenarea crescândă a societăţii”. Comentatorul The Guardian consideră însă că principala cauză o reprezintă galopanta inegalitate creată de politicile economice din ultimele decenii, în condiţiile în care raportul Oxfam din această săptămână a arătat că 26 de persoane deţin cumulat o avere cât cea a peste jumătate din populaţia planetei.
Într-o lume cu perspective „mai degrabă sumbre”, cancelarul german Angela Merkel a pledat miercuri la Davos pentru menţinerea unei ordini globale multilaterale, care prin organisme internaţionale să „dea soluţii bune provocărilor viitorului”, notează Politico. Unii cred că cel mai bine ar fi ca fiecare să se gândească doar la sine, dar am îndoieli în această privinţă, a subliniat Merkel, avertizând că încetarea cooperării internaţionale va aduce nenorocire în lume, scrie Deutsche Welle. În timp ce The Globe and Mail vede în discursul lui Merkel o critică voalată la adresa politicii lui Donald Trump, Washington Post constată că „stilul lui Trump inspiră imitatori şi dezlănţuie impulsuri întunecate pe tot globul”. „O generaţie de lideri care se aseamănă preşedintelui Trump atât în stil, cât şi în substanţă este în ascensiune, îşi consolidează puterea şi capătă tot mai mult aplomb în disponibilitatea de a eluda principiile şi normele democratice”.” Fac un spectacol din întâietatea acordată propriei ţări şi resping cu dezinvoltură preocupările legate de legislaţia internaţională şi drepturile omului. Încearcă să îndoaie regulile după voinţa lor, condamnând „statul paralel” pentru că le stă în cale. Iar atunci când sunt contestaţi de presă sau alţi critici, au un răspuns din două cuvinte: ‘fake news'”, comentează Washington Post, dând drept exemplu lideri precum Viktor Orban în Ungaria sau Jair Bolsonaro în Brazilia.
Pe continentul european, „Banii fug de la Londra în timp ce Regatul Unit se ceartă cu privire la Brexit”, titrează Bloomberg, comentând că în condiţiile în care Parlamentul britanic nu poate cădea de acord asupra modului în care ţara va părăsi Uniunea Europeană, mai multe companii financiare au decis deja să-şi mute activele din City-ul londonez, pe continent, în special la Frankfurt. „Lumea afacerilor sună alarma, în timp ce Marea Britanie pare a se pregăti pentru un Brexit fără acord”, este şi titlul Washington Post, care constată şi el exodul companiilor dinspre Marea Britanie spre statele membre UE pentru a evita complicaţiile unui Brexit dur. Până şi BBC se gândeşte să deschidă un sediu la Bruxelles pentru a putea continua să emită pe teritoriul UE, remarcă La Libre Belgique.
În Statele Unite, Camera Reprezentanţilor a votat o lege care ar bloca o eventuală intenţie a preşedintelui Trump de a scoate SUA din NATO, scrie Washington Examiner. Acţiunea congresmenilor americani are loc în contextul în care surse citate de cotidianul New York Times au indicat că preşedintele Donald Trump a analizat în mai multe rânduri, în anul 2018, posibilitatea retragerii Washingtonului din Alianţa Nord-Atlantică, explică The Hill. Este un mesaj puternic transmis lui Trump, consideră CNN. „Timpul şi alianţa au dovedit că oamenii liberi ai lumii sunt mai puternici atunci când stau împreună” a subliniat, potrivit Washington Post, unul dintre congresmenii republicani care s-au alăturat în număr covârşitor democraţilor în susţinerea acestei legi. Star and Stripes comentează că angajamentul SUA faţă de NATO rămâne una dintre puţinele chestiuni care se bucură de susţinerea ambelor partide americane într-o perioadă de divizări politice cumplite la Washington.
În privinţa României, EuObserver titrează că „Preşedinţia română a UE planifică un summit cu Turcia în luna martie”, iar Euractiv preia declaraţiile ministrului român pentru afaceri europene, George Ciamba, cu privire la intenţiile României de a susţine cauza ţărilor din Balcanii de Vest pe durata exercitării preşedinţiei Consiliului UE. Despre realităţile interne, Washington Post scrie că „Partidele româneşti de opoziție au solicitat convocarea Parlamentului pentru a elimina măsurile ce ar putea invalida sute de cazuri de corupţie și ar putea impune taxe suplimentare băncilor și companiilor energetice”. Ziarul american mai notează că „cererea vine după ce președintele Klaus Iohannis și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o planificată ordonanţă de guvern care ar putea duce la suspendarea proceselor de corupție și a sentinţelor și ar avea ca rezultat rejudecarea în cazul anumitor condamnări”.
Carolina Ciulu, RADOR