În opinia lui Hunor Kelemen, Uniunea Democrată Maghiară din România are nevoie în continuare de aliaţi în politica la nivel naţional sau local din România, chiar dacă nu se identifică cu valorile promovate de partidele cu care se aliază. Preşedintele UDMR a abordat acest subiect în cadul consfătuirii Consiliului Reprezentanţilor UDMR, care a avut loc vineri, la Târgu Mureş. Hunor Kelemen a încercat astfel să răspundă criticilor la adresa UDMR, potrivit cărora această formaţiune sprijină în Parlament coaliţia social-liberală aflată la guvernare, a cărei politică este respinsă de o parte semnificativă a maghiarilor din România.
Hunor Kelemen a afirmat că, fără aliaţi, UDMR s-ar izola, iar alianţele se pot încheia numai cu aceia pe care alegătorii români îi trimit în Parlament şi în consiliile locale. „Aceasta nu înseamnă o identificare ideologică cu aceia cu care ne aliem la un moment dat” – a declarat preşedintele UDMR. Hunor Kelemen a precizat că UDMR a purtat negocieri şi cu partidele de opoziţie, înainte de moţiunea de cenzură din luna decembrie, dar a constatat că opoziţia nu doreşte de fapt să ajungă la guvernare.
Preşedintele UDMR a criticat aspru coaliţia aflată la guvernare pentru că aceasta nu a înaintat Parlamentului proiectul bugetului pentru anul 2019, iar printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut „a întors cu susul în jos politica fiscală”. Hunor Kelemen a declarat că Guvernul a creat haos în economie, iar din această cauză în următoarele două-trei luni „ţara va funcţiona la flacără de veghe”.
Preşedintele UDMR a adăugat: chiar dacă bugetul va fi adoptat până la sfârşitul lunii februarie, contractarea investiţiilor poate dura până în aprilie. Hunor Kelemen a mai declarat că UDMR propune amânarea intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă de modificare a sistemului de impozitare. În opinia lui Hunor Kelemen, România ar trebui să profite de faptul că deţine timp de şase luni preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi să declanşeze o ofensivă diplomatică pentru admiterea României în Spaţiul Schengen.
Preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, însărcinat cu pregătirea congresului acestei formaţiuni, a vorbit despre faptul că, la congresul care va avea loc în perioada 22-23 februarie, la Cluj-Napoca, UDMR se pregăteşte să adopte un document strategic care să definească imaginea de viitor a acestei fomaţiuni. „Miza nu este cine va fi preşedintele UDMR, ci direcţia pe care o vom arăta comunităţii maghiare” – a declarat Bálint Porcsalmi, referindu-se astfel la faptul că Hunor Kelemen este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR./ademeny/ilapadat
MTI – 26 ianuarie