Avatarurile Marii Britanii în faţa iminenţei Brexitului reţin în continuare atenţia presei internaţionale. Votul de la Londra „a crescut riscul unei retrageri dezordonate”, scrie LA LIBRE BELGIQUE, redând temerile diplomaţilor europeni, pentru care o amânare a termenului limită de la sfârşitul lunii martie este inevitabilă. Pe acelaşi subiect, THE GUARDIAN remarcă: „Cei 27 se tem că amânarea aplicării articolului 50 va muta situaţia de acum în luna iunie. Iar parlamentarii britanici se tem la rândul lor că May nu va avea curajul politic să ceară o întârziere mai mare de la UE, ceea ce va prelungi agonia unei situaţii fără ieşire”. În schimb, Irish Times crede că premierul britanic este hotărât să iasă din UE la 29 martie, deoarece „doamna May preferă producerea unui Brexit dezordonat decât să rămână în istorie ca persoana care i-a scindat pe conservatori”. Iar FINANCIAL TIMES punctează sec: „Uniunea nu poate salva Marea Britanie de haosul Brexitului”.
Dacă ieşirea Regatului Unit din Uniune nu a produs încă efectele economice prognozate, Italia a intrat în recesiune, după cum anunţă IL GIORNALE. Aceeaşi publicaţie italiană afirmă că guvernul se foloseşte de povestea navei Sea Watch ca de o armă de distragere în masă a atenţiei, pentru ca italienii să nu afle că ţara se află în impas economic. Tot despre ambarcaţiunea germană scrie şi LA STAMPA: „În cele din urmă, nava Sea Watch, blocată în largul coastei italiene, a fost autorizată să ancoreze în portul din Catania, unde în sfârşit cei 47 de migranţi vor debarca şi vor fi distribuiţi în Franţa, Portugalia, Germania, Malta, Lituania, Luxemburg şi România”. „Încă o dovadă a solidarităţii europene”, conchide, ironic sau nu, LA STAMPA.
La Bucureşti se desfăşoară timp de 2 zile reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE, organizată în cadrul semestrului de preşedinţie europeană a României, notează, de la Roma, Agenzia Nova. Potrivit sursei, o atenţie specială este consacrată Iranului, Chinei, aşa-numitului ‘Partenariat oriental’ al UE şi evoluţiilor de ultimă oră din Venezuela. Situaţia de la Caracas a fost abordată şi la Strasbourg. „În urma unui vot la care doar o parte din deputaţii socialiştii s-au opus, Parlamentul European l-a recunoscut pe Juan Guaidò ca preşedinte legitim al Venezuelei”, anunţă La Stampa, remarcând că acest demers reprezintă un pas înainte în comparaţie cu poziţia guvernelor europene, care încă nu au reuşit să găsească un consens în această chestiune. „Asta în timp ce presiunea diplomatică a Statelor Unite devine din ce în ce mai insistentă în fiecare zi”, remarcă LE MONDE. „După ce mai întâi l-a acceptat pe Juan Guaidó ca președinte, Washingtonul insistă acum că „toate opțiunile sunt pe masă”, inclusiv o intervenție militară. De asemenea, America este gata să livreze 20 de milioane de dolari în produse alimentare și medicamente, deşi pentru aceasta ar trebui să aibă undă verde din partea armatei”, mai scrie cotidianul francez.
„SUA şi aliaţii se pregătesc pentru sfârşitul pactului nuclear din era Războiului Rece” este titlul sub care STARS AND STRIPES reaminteşte că termenul limită pentru Rusia de a se conforma unui tratat nuclear-cheie va expira sâmbătă, provocând îngrijorări legate de o escaladare iminentă cursă a înarmării. „Din păcate, nu am văzut semne ale unei soluţionări”, a declarat joi la Bucureşti secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă, mai notează Stars and Stripes.
Rămânem în domeniul militar cu IL GIORNALE, din care aflăm că „Statele Unite ale Americii au trimis simultan trei platforme de recunoaştere în Marea Neagră, pentru a monitoriza zona de la Sevastopol până la Novorossiysk. Obiectivul lor este, cel mai probabil, urmărirea submarinelor ruseşti aflate în patrulare în acea zonă”, subliniază publicaţia italiană.
Încheiem cu un articol din NEW YORK TIMES din care aflăm că Bruxelles-ul va anunța curând un program de ocolire a sancțiunilor americane impuse Teheranului. Programul va avea sediul în Franța și va avea un director german, mai precizează New York Times, care crede că anunţul ar putea fi făcut chiar la reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Bucureşti./rlambru/dsirbu
R. Lambru, RADOR