Laura Codruţa Kövesi e considerată favorită, în ciuda opoziției ministrului justiției
Ministrul român al justiției s-a angajat că va face tot ce-i stă în puteri pentru a-l bloca pe candidatul mult apreciat al propriei țări la noul post de procuror public UE.
Laura Codruţa Kövesi a câștigat aprecieri entuziaste în calitate de șefă a anticorupției românești pentru încercările ei curajoase de a stârpi corupția dintr-unul dintre cele mai corupte state ale UE. În calitate de șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ea a pus sub acuzare premieri, miniștri în funcție și foști miniștri, primari și parlamentari, după care a fost destituită la ordinele ministrului justiției, Tudorel Toader, în iulie 2018.
Săptămâna aceasta Toader a declarat site-ului românesc Stiripesurse că UE nu are cunoștință despre „abuzuri comise de Laura Codruţa Kövesi” când era la conducerea DNA și a promis că va trimite motivele demiterii ei celorlalți miniștri ai justiției din UE.
Declarațiile lui Toader au întors lumina reflectoarelor asupra corupției omniprezente în țara sa. Comisia Europeană a avertizat în noiembrie România că lupta anticorupție înregistrează un regres, subliniind presiunea pusă pe DNA. Unii diplomați europeni consideră că România ar trebui supusă procedurii UE de sancțiuni pe tema statului de drept, dacă guvernul va continua cu propuneri de amnistie care să le șteargă complet cazierul politicienilor condamnați pentru corupție.
Oficiali ai Comisiei au considerat-o pe Codruţa Kövesi drept cea mai bună variantă pentru conducerea noii instituții UE, care se va ocupa cu combaterea fraudelor transfrontaliere cu TVA și infracțiunilor contra bugetului UE. O scrisoare a comitetului de selecție al Consiliului UE și Parlamentului European, consultată și de The Guardian, o plasează pe Codruţa Kövesi drept candidată preferată, înaintea candidaților Franței și Germaniei.
Într-un interviu acordat pentru The Guardian în 2015, Codruţa Kövesi declara că guvernul român mereu încearcă „să ne priveze de instrumentele noastre pentru a ne limita posibilitățile de a investiga”.
Sub conducerea ei, DNA a obținut condamnarea pentru abuz în serviciu a celui mai influent politician din România, Liviu Dragnea. El e șeful Partidului Social Democrat, care conduce în prezent România împreună cu niște liberali de centru-dreapta, și e văzut ca fiind șeful de bandă al eforturilor de rescriere a legislației privitoare la corupție.
Tentativele guvernului de a dezincrimina corupția au dus la unele dintre cele mai mari proteste de stradă de după căderea comunismului în România, în vreme ce la Bruxelles au făcut să răsune clopote de alarmă.
România, care deține în prezent președinția rotativă a UE, nu poate bloca prin veto numirea Procurorului Public European. Candidatul ales de comitetul de selecție trebuie aprobat prin vot de o majoritate a statelor membre și de Parlamentul European, ceea ce înseamnă că nici o țară nu poate bloca vreun candidat de una singură.
Biroul Procurorului Public European a fost înființat în 2017 de 22 de state membre dintre cele 28 ale UE, între care și România. Instituția își va începe activitatea cel mai târziu la finalul următorului an.
Articol de Jennifer Rankin
https://www.theguardian.com
Traducere: Andrei Suba/asuba/abuzoian
THE GUARDIAN (Marea Britanie), 5 februarie 2019