La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul britanic Theresa May au purtat un dialog „viguros, dar constructiv”, după cum îl caracterizează EUObserver. Echipele de experţi vor continua consultările, adaugă The Guardian. May şi Juncker se vor întâlni, din nou, la sfârşitul lunii februarie, notează The Daily Mail. Va avea loc procesul Brexit pe 29 martie? întreabă La Libre Belgique. O amânare a ieşirii Regatului Unit din UE pare a fi din ce în ce mai inevitabilă, crede ziarul belgian, în pofida insistenţei premierului britanic de a respecta termenul-limită. Incertitudinea trage în jos creşterea economică în Europa, titrează Euractiv, iar The Wall Street Journal scrie că prognoza economică pentru eurozonă a fost redusă, pe fundalul riscului sporit în faţa unui Brexit haotic şi al slăbirii comerţului global. Comisia Europeană a estimat o creştere de 1,3% în acest an, în scădere faţă de prognoza de 1,9% de anul trecut, detaliază EUObserver.
Cooperarea dintre instituţiile UE şi autorităţile regionale şi locale este esenţială pentru combaterea euroscepticismului, a subliniat premierul român Viorica Dăncilă adresându-se Comitetului European al Regiunilor, citează Euractiv. Lupta împotriva euroscepticismului necesită o Europă mult mai democratică şi mai participativă, iar comunităţile şi autorităţile locale şi regionale pot juca un rol foarte important aici, reţine Euractiv. Cu privire la politica monetară a României, Bloomberg constată că aceasta este la unison cu reacţia „mai potolită” a principalelor bănci centrale din lume, din cauza temerilor stârnite de situaţia dezvoltării economice la nivel mondial. Deşi inflaţia în România a atins cea mai scăzută rată la nivel anual, iar ritmul economiei încetineşte, o devalorizare a monedei naţionale la un nivel-record ar putea exercita presiuni asupra preţurilor în următoarele luni, avertizează Bloomberg.
Deputaţii ucraineni au votat înscrierea în Constituţia ţării a obiectivelor de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană, modificarea legislativă, iniţiată de preşedintele Petro Poroşenko, fiind aprobată de 334 de parlamentari, anunţă Korrespondent. Amendamentul reflectă ţelul strategic al ţării, subliniază Kyiv Post. Adoptarea, în Ucraina, a proiectului de lege care vizează intrarea în UE şi în NATO va îngreuna reglementarea situaţiei în Donbass, a opinat preşedintele Comitetului Consiliului Federaţiei Ruse pentru probleme internaţionale, Konstantin Kosaciov, citat de Ria Novosti. În evaluarea nivelului de dezvoltare a ţării, Banca Mondială a arătat că Ucraina ar avea nevoie de cel puţin 50 de ani pentru a ajunge la PIB-ul per capita al Poloniei şi de încă 50 de ani pentru a ajunge din urmă Germania, notează TASS.
În SUA, fostul secretar de stat Hillary Clinton a caracterizat suspendarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, INF, drept „un cadou oferit lui Putin”, scrie The Hill. Pe acest fundal, experţii şi analiştii din lume sunt îngrijoraţi de pericolul declanşării unei noi curse a înarmării, subliniază revista Time. În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia nu va permite să fie atrasă într-o cursă a înarmării, chiar dacă Statele Unite par a miza pe aşa ceva, citează Ria Novosti. Experţi suedezi suspectează că Rusia s-ar pregăti să participe la conflicte militare din ce în ce mai mari, potrivit unui raport al Institutului pentru Studii de Apărare din Suedia, scrie publicaţia lituaniană Delfi. Autorii raportului, care au analizat exerciţiile militare ruseşti desfăşurate în perioada 2009-2017, susţin că, începând cu anul 2009, armata rusă ar fi început să se pregătească pentru războaie regionale de lungă durată, cu oponenţi de nivelul Chinei şi al NATO, detaliază Delfi. Marina rusă a comandat şase submarine ultrasofisticate, de tip batiscaf, care urmează să intre, până în 2022, în dotarea Flotelor ruse ale Nordului, Pacificului şi Mării Negre, informează Defense One. Iniţial comandate de Gazprom pentru cercetări legate de conductele subacvatice, submersibilele sferice pot fi transportate la misiuni externe pe vase civile sau militare şi pot fi alimentate pentru o zi întreagă, explică Tass. Şi Marina SUA dezvoltă submersibile pentru trupele sale SEAL, adaugă Defense One şi precizează că, în 2016, o mare companie americană a primit un contract în valoare de 166 de milioane de dolari pentru proiectarea şi construcţia de noi vehicule subacvatice autonome.
Într-o notă ironică privind disputele dintre Washington şi Moscova, Newsweek anunţă că vrăjitoarele din Rusia îl sprijină prin magie pe Vladimir Putin, însă cele din SUA s-au întors împotriva lui Donald Trump. Adăugând conotaţii politice, Newsweek aminteşte că liderul republican apelează deseori la sintagma „vânătoare de vrăjitoare” pentru a descrie ancheta pe tema eventualelor sale relaţii cu Putin şi a influenţării alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
La Montevideo, în Uruguay, s-au reunit ţări ale Uniunii Europene şi latino-americane pentru a aborda criza din Venezuela, în vederea găsirii unui plan, pentru 90 de zile, privind un viitor proces politic paşnic, anunţă Diario de Noticias. Reuniunea survine într-un moment de mari tensiuni, alimentate şi de trimiterea de ajutoare umanitare americane pentru Venezuela, remarcă La Nacion, de la Caracas. Cu penuria de alimente şi medicamente şi cu o inflaţie colosală, Venezuela este cufundată în cea mai gravă criză din istoria sa modernă, care a provocat exodul a circa 2,3 milioane de persoane din 2015, potrivit datelor ONU, aminteşte La Nacion.
Cristina Zaharia