Săptămâna parlamentară, pe care o începem, este dominată de dezbaterile la proiectul de buget, care ar urma să se încheie vineri, cu votul final asupra acestui document. Discuţiile în plen vor fi precedate de depunerea amendamentelor şi examinarea bugetului în comisiile de specialitate.
Reporter: Alina Stănuţă – Activitate intensă, săptămâna aceasta, în Parlament. Proiectul de buget pentru 2019 va reprezenta prncipala preocupare a senatorilor şi deputaţilor. Astăzi, până la ora 12:00, sunt depuse amendamentele, iar de la ora 15:00, miniştrii şi principalii ordonatori de credite sunt aşteptaţi în faţa comisiilor de specialitate pentru a dezbate bugetele ce le revin. Marţi şi miercuri sunt programate dezbateri în cadrul comisiilor reunite pentru buget-finanţe, iar de miercuri după-amiază proiectul de buget intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Conform programului adoptat de conducerea Legislativului, vineri ar urma să aibă loc votul final asupra proiectului de buget. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, dădea asigurări că programul va fi respectat, iar vineri legea bugetului va primi votul în Parlament. Cu privire la proiectul de buget, el preciza că fondurile vor fi îndreptate către zonele unde chiar este nevoie.
Călin Popescu-Tăriceanu: În ultimii ani, din păcate, şi probabil datorită legilor greoaie privitoare la achiziţiile publice, la fiecare sfârşit de an constatăm că sumele care sunt alocate pentru diferite capitole de cheltuieli, cu precădere cele pentru investiţii, nu se cheltuiesc. Este şi probabil o deficienţă a legii, dar şi o deficienţă a modului în care se organizează instituţiile administraţiei centrale şi, din acest motiv, rămânem fără bani. Aşa încât, dacă nu cheltuim toţi banii, la ce folos să punem bani în plus?
Reporter: Liderul principalului partid aflat la guvernare, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinea recent că cifrele din bugetul de stat arată foarte bine, dar atrăgea atenţia că o parte din sumele alocate în plus serviciilor de informaţii trebuie redirecţionate către domenii importante, cum ar fi sănătatea. Cum acest lucru nu s-a întâmplat la Guvern, este de aşteptat ca PSD să depună amendamente de fond la proiectul de buget. Reprezentanţii UDMR au avut mai multe întâlniri săptămâna trecută cu liderii coaliţiei de la guvernare PSD-ALDE şi au analizat împreună bugetele alocate comunităţilor locale, solicitând, printre altele, să existe o creştere a finanţării la drumurile judeţene. Din opoziţie, USR anunţă că depune zeci de amendamente, care privesc domenii precum sănătatea sau educaţia şi critică proiectul de buget, spunând că nu este al României, ci reprezintă rodul creativităţii unui grup restrâns de politicieni, cu cifre bazate pe scenarii foarte optimiste. Opoziţia este nemulţumită şi de timpul scurt alocat depunerii amendamentelor. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, acuză faptul că proiectul de buget le-a fost pus la dispoziţie foarte târziu. Mai mult, PNL susţine că bugetul de stat va fi dezbătut în condiţii de neconstituţionalitate, deoarece alte legi importante, în strânsă legătură cu bugetul, nu au trecut de Parlament.
Raluca Turcan: Din nefericire, avem informaţii tot mai consistente că cei din PSD şi ALDE, în mod voit, au transmis bugetul în condiţii de neconstituţionalitate, tocmai pentru a amâna votul, dezbaterea bugetului şi intrarea în aplicare a bugetului, pentru a mai câştiga timp în privinţa cheltuielilor pe care trebuie să şi le asume.
Reporter: Şi PMP anunţă că va depune un număr consistent de amendamente la proiectul legii bugetului de stat şi ia în calcul o posibilă contestare a documentului la Curtea Constituţională./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 februarie)