Orientul Mijlociu şi Europa rămân în continuare în atenţia presei internaţionale, având în vedere că, potrivit ziarelor străine, o serie de evenimente din aceste zone preconizează o criză.
Luni, Iranul a sărbătorit împlinirea a 40 de ani de la Revoluţia Islamică. Cotidianul american „The Washington Post” opinează că, „după 40 de ani, Revoluţia Islamică îşi arată vârsta”. Nu de aceeaşi părere este şi ziarul local, „Tehran Times”, care scrie că, pentru celebrarea acestei aniversări, „s-au organizat demonstraţii în peste 1000 de oraşe şi peste 10.000 de sate din ţară, iar oamenii nu au luat în seamă vremea geroasă, ploile şi ninsorile”. Potrivit aceleiaşi publicaţii, un slogan a fost „Mândri de trecut şi cu speranţe pentru viitor”. Citaţi tot de „Tehran Times”, ministrul iranian al petrolului afirmă că „iranienii vor birui sancţiunile”, iar un parlamentar spune că „duşmanii trebuie să înţeleagă că rădăcinile revoluţiei sunt puternice”. Dar o ţară vecină nu prea are motive de bucurie. Ziarul american „The New York Times” informează că „Statele Unite au cerut Irakului ca, până în luna martie, să nu mai importe energie din Iran”, dar „Irakul respinge cererea SUA în acest sens” şi, în plus, „a grăbit o propunere legislativă care ar limita mişcarea trupelor americane de pe teritoriul său”.
În Europa, după cum era de aşteptat, Brexitul continuă să rămână în actualitate. Ieri, premierul britanic Theresa May şi-a reiterat planurile pe tema Brexitului şi a acceptat noi tratative cu liderul laburist Jeremy Corbyn”, notează cotidianul britanic „The Telegraph”. Acelaşi cotidian mai adaugă şi că fostul ministru de externe, Boris Johnson, recunoscut drept un aprig susţinător al Brexitului, a declarat că „ar putea susţine acordul propus de Theresa May dacă ea stabileşte un termen-limită sau un mecanism de ieşire care să rezolve problema frontierei dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord”. Semnale pe tema Brexitului s-au transmis şi din partea Uniunii Europene. Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, s-a întâlnit, tot ieri, cu Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit, dar, după cum aflăm din ziarul britanic „Daily Express”, Barnier a ţinut înainte să precizeze: „Timpul rămas e foarte scurt. Claritatea trebuie să vină însă din partea Londrei. Noi suntem gata să oferim toate explicaţiile necesare”. Şi totuşi, francezul „Le Monde” afirmă că „guvernul britanic doreşte mai mult timp pentru a renegocia”. Iar ziarul financiar „Les Echos” concluzionează: „La Bruxelles se poartă discuţii de formă, dar blocajul este de afond. În privinţa Brecitului, Regatul rămâne unul Neunit”.
În sfârşit, România rămâne şi ea în atenţia presei. „Rândurile liberalilor din UE se întăresc, dar la fel se întăresc şi disensiunile”, opinează portalul bruxellez Euractiv. Care însă vorbeşte şi despre „blues-ul Bucureştiului”. Portalul face referire la nişte afirmaţii ale europarlamentarei române Renate Weber, care neagă că partidul său, ALDE, s-ar fi opus unei moţiuni vizând validarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia pe tema reformelor judiciare din România”. Iar americanul „The New York Times” notează că, „aflată pe lista scurtă pentru o înaltă funcţie în UE, fosta luptătoare împotriva corupţiei din România, trebuie să facă faţă adversarilor din ţară”. Ziarul precizează că „ministrul român al justiţiei se află în fruntea unei campanii împotriva numirii Laurei Codruţa Kövesi într-o asemenea funcţie”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR