Guvernul României, care s-a confruntat cu Uniunea Europeană într-o dispută asupra statului de drept, intenţionează să reducă finanţarea instanţelor după deschiderea unei anchete de corupţie împotriva fostului procuror-şef anticorupţie.
Administraţia condusă de social-democraţi a urmat exemplul omologilor regionali din Ungaria şi Polonia în urmărirea unei revizuiri a sistemului juridic, în ciuda criticilor din partea liderilor opoziţiei şi a UE privind erodarea standardelor democratice. În acest efort, a adoptat schimbări pentru atenuarea unui Cod penal care a condus la condamnarea a zeci de oficiali din partidul de guvernământ şi la o interdicţie asupra lui Liviu Dragnea de a deveni prim-ministru.
În cursul zilei de miercuri, un nou birou înfiinţat pentru a investiga magistraţii a făcut din procurorul anticorupţie Laura Codruţa Kovesi prima sa ţintă de nivel înalt, deschizând o anchetă împotriva sa pentru acuzaţii de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Iar vineri guvernul va discuta reduceri de fonduri de până la 15% în bugetul pe 2019 pentru procurorii care combat corupţia şi crima organizată, şi pentru serviciile de informaţii. Aceste servicii au declarat că sunt vizate ca parte a unei represiuni împotriva instituţiilor care au ajutat la trimiterea unui val de politicieni corupţi la închisoare, iar procurorul-şef Augustin Lazăr a avertizat că instituţia sa nu va putea să-şi atingă obiectivele. „Reducerea bugetului nostru este similară cu scăderea capacităţii operaţionale a serviciului”, a declarat George Voinescu, general al Serviciului Român de Informaţii, în cadrul audierilor parlamentare. „Am depăşit o linie roşie care pune în pericol securitatea naţională a ţării”.
Kovesi, care a fost forţa motrice din spatele campaniei anticorupţie care a trimis la închisoare mulţi oficiali ai partidului de guvernământ, a negat acuzaţiile şi a declarat că dosarul său este o răzbunare pentru poziţia de top în calitate de candidat la funcţia de procuror-şef al UE şi pentru deschiderea unui proces împotriva guvernului, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ancheta „este o răzbunare”, a spus Kovesi, miercuri. Un procuror de rang înalt al biroului pentru investigarea magistraţilor a apărat ancheta împotriva lui Kovesi şi a spus că sincronizarea respectă o procedură oficială care nu permite „un dublu standard”.
Dragnea, liderul de facto al ţării, a prezentat personal propunerea de tăiere a finanţării serviciilor de informaţii ale ţării, pe care le-a denunţat ca „statul paralel”, ca un ecou al teoriilor conspiraţiei, pe care le-au adoptat liderii naţionalişti din întreaga lume. După măsurile punitive planând asupra membrilor Polonia şi Ungaria, Uniunea Europeană a criticat România în noiembrie, declarând că ţara a regresat în combaterea corupţiei la nivel înalt. „Tot ce ne interesează este să rămânem în viaţă şi liberi să putem ţine coaliţia unită şi să vedem această revizuire finalizată”, a declarat Dragnea, la sfârşitul lunii decembrie, într-un interviu televizat. „Am mari speranţe că vom reuşi să dezmembrăm, să distrugem şi să rupem în bucăţi acest sistem subteran, acest stat paralel”.
BLOOMBERG (SUA) – 14 februarie 2019 – Autor: Irina Vilcu, Andra Timu
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-14/from-prosecutors-to-spies-romanian-coalition-hounds-opponents
Traducerea: Cristina Zaharia