Este vorba de implantarea primelor valve aortice prin procedura de cateterism cardiac, denumită și TAVI, intervenții ce vor avea loc la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș. Doi pacienți vor beneficia de această procedură, la care va participa și o echipă de medici din Zurich. Deși intervenția costă circa 20.000 de euro și poate fi decontată prin programul Ministerului Sănătății, valvele aortice pentru intervențiile de astăzi au fost achiziționate direct de către spital, din cauza unor probleme birocratice, a precizat șefa clinicii, prof. dr. Teodora Benedek. „În programul național există niște criterii pentru a beneficia de aceste valve iar unul dintre criterii este existența unei clinici de chirurgie cardiovasculară în structura spitalului pentru ca, în cazul în care ai o complicație, o problemă, să se poată rezolva chirurgical. Ei bine, Târgu-Mureșul este într-o situație unică în România în sensul că avem chirurgia cardiovasculară în această clădire (IBCVT) și avem colaborare cu Institutul dar niște persoane care au … așa, tendința spre o birocrație excesivă, nu dau undă verde”, a declarat prof. dr.Teodora Benedek.
O pondere însemnată în activitatea Clinicii o are implantarea stenturilor, precizează coordonatorul programului de cardiologie intervențională, prof.dr. Benedek Imre.
„În momentul de față, în România se fac aproape 5.500 de intervenții, stentări pentru infarctul miocardic, din care în clinica noastră se fac 530. Pe lângă acestea, se mai fac la Institutul Inimii vreo 300, ceea ce oferă avantaje deosebite cetățenilor din județ și din Târgu-Mureș care pot să ajungă la acest tratament”, a adăugat prof.dr. Benedek Imre.
Subfinanțarea afectează și alte tipuri de proceduri medicale, cum sunt cele de crio-ablație, ca metodă de tratament a aritmiilor cardiace, spune șefa Clinicii de Cardiologie, prof.dr. Teodora Benedek.
„Noi avem capacitatea de a rezolva un număr de cazuri de cel puțin 20 de ori mai mare decât numărul de cazuri pentru care avem finanțare. Aici depinde de Casa (Națională) de Asigurări. Vorbim, de exemplu de crio-ablații. Noi am făcut vreo 20 de proceduri și suntem pe locul I în România. Nu-i firesc. Ar trebui să se facă sute de astfel de intervenții în fiecare centru. O procedură de crio-ablație costă în jur de 5.000-6.000 de euro”, a mai precizat ea.
Rata mortalității pentru toată gama de boli cardiovasculare a scăzut semnificativ la Târgu-Mureș în ultimii ani, în prezent fiind de 4,5%.
În ultimul an și jumătate de la inaugurarea secției de USTACC – Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Critici Cardiaci din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, aproape 1.600 de pacienți au beneficiat de tratament, rata de mortalitate înregistrată aici fiind de doar 2,2%./rcostea/ddaniela
RADIO TÂRGU MUREŞ – 15 februarie