Magistrații au protestat vineri în fața tribunalelor din întreaga Românie, iar săptămâna viitoare mulți procurori își vor suspenda munca, într-un protest fără precedent împotriva modificărilor aduse legislației judiciare, care au declanșat semnalele de alarmă în privința statului de drept.
Guvernul României s-a folosit marți de o ordonanță de urgență pentru a modifica legislația, în principal văduvindu-i pe procurori de și mai multe dintre puterile lor. A fost doar ultima dintr-o serie de schimbări operate de social-democrații de la putere în ultimii doi ani, care au provocat proteste masive de stradă.
Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA și mii de magistrați români au afirmat că schimbările amenință independența justiției și statul de drept.
„Modificările neașteptate aduse legilor judiciare prin decret de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și corpului magistraților, au un impact major asupra capacității întregului corp al procurorilor de a-și îndeplini îndatoririle constituționale”, au declarat într-un comunicat procurorii din București.
Decretul din februarie, întocmit de ministrul justiției Tudorel Toader, schimbă modul în care se face numirea procurorilor șefi și elimină cea mai mare parte a posibilității de supraveghere a unei secții de procurori care investighează magistrați, despre care opozanții afirmă că a fost înființată pentru a intimida.
Judecători și procurori s-au strâns vineri în fața tribunalelor de pe întreg teritoriul țării într-un protest tăcut, purtând pancarte pe care scria „Independență”, „Stat de drept”, „O justiție independentă are procurori independenți” și „Domnule ministru, destul”.
Procurori din orașe de la capitala București și până la micul oraș estic Suceava nu vor mai lucra de luni cazuri, cu excepția celor urgente, timp de trei până la șapte zile. Mulți judecători le vor urma și ei exemplul.
Asociațiile procurorilor și judecătorilor au organizat ședințe pentru a decide viitoare forme de protest.
România este cu regularitate clasată printre cele mai corupte state din UE, iar Bruxelles-ul îi menține sistemul judiciar sub monitorizare încă de la aderarea la UE, în 2007.
Parchetul anticorupție al țării, DNA, a condamnat mii de funcționari publici, inclusiv miniștri și parlamentari, din toate partidele politice, pentru corupție la nivel înalt.
Activitatea DNA a fost lăudată de Bruxelles, de diplomați și investitori străini, dar e denunțată de majoritatea politicienilor români.
Social-democrații afirmă că schimbările sunt menite să limiteze abuzurile comise de magistrați. Partidul a ignorat deocamdată recomandările Comisiei Europene de a revizui schimbările.
THE NEW YORK TIMES (SUA) – 22 februarie 2019 (Reuters) – Articol de Luiza Ilie
Traducere: Andrei Suba