Liderul partidului de guvernământ doreşte schimbarea legii, pentru a muta rezervele de aur
Germania, Austria, Ungaria şi-au mutat recent aurul acasă
România s-ar putea alătura unui val de ţări care îşi mută aurul acasă, din seifurile din străinătate, după ce liderul de facto al naţiunii a iniţiat o tentativă de a reloca rezervele de 61 de tone de aur, în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de dolari, din Regatului Unit. Şeful partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a înaintat un proiect de lege pentru modificarea legii băncii centrale, pentru a cere ca 95% din rezervele de aur să fie stocate pe plan intern, potrivit unui proiect publicat pe site-ul Parlamentului. Acum, aproximativ 60% din cele 103,7 tone de aur ale ţării sunt ţinute la Banca Angliei. Banca centrală, care s-a confruntat recent cu guvernul, a exprimat unele preocupări. Dragnea şi co-autorul proiectului de lege nu au răspuns cererilor de comentarii. „Nimic din peisajul economic actual al României nu justifică menţinerea unei cantităţi atât de mari de rezerve de aur în străinătate, care presupune costuri destul de semnificative, având în vedere că această rezervă poate fi stocată şi chiar mărită în ţară”, se arată în proiectul de lege.
*
Rezerve de aur: România are una dintre cele mai mari rezerve din regiune; România, 103,7 tone; Polonia, 128,6; Ungaria, 31,5; Bulgaria, 40,4.Sursa: FMI, bănci centrale
*
Germania, Austria, Ungaria şi alte naţiuni de asemenea îşi aduc acasă aurul, deşi ele vizează, de obicei, o cotă de aproximativ 50%. Venezuela a fost recent oprită în efortul său de a scoate din Marea Britanie aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Banca Angliei, care găzduieşte cea de-a doua cea mai mare rezervă din lume după New York Federal Reserve din Manhattan, a refuzat cererea, deoarece ţara este supusă unor sancţiuni internaţionale, potrivit celor familiarizaţi cu această chestiune.
În România, această mişcare are tenta încă unui conflict mocnit între guvern şi banca centrală, după disputele asupra costurilor de împrumut şi a impozitului bancar. Autoritatea monetară a formulat rapid propunerea în contextul independenţei sale. „În timp ce ajustările în ponderea rezervelor deţinute în străinătate nu pot fi excluse, pentru că vedem şi alte ţări făcând acest lucru, orice modificare a legii de funcţionare a băncii centrale trebuie să aibă acordul Băncii Centrale Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu, prin telefon.
Autor: Andra Timu, Irina Vilcu
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-28/bring-back-our-bullions-romania-may-too-seek-to-pull-u-k-stash?srnd=fixed-income
BLOOMBERG (SUA), 28 februarie 2019
Traducerea: Cristina Zaharia