Fenomenele meteo extreme au provocat cea mai severă scădere a recoltei de măsline înregistrată în ultimii 25 de ani în Italia. O scădere atât de masivă încât Peninsula ar putea deveni dependentă de importuri din aprilie, după cum avertizează un climatolog de marcă. Scăderea cu 57% a recoltei de măsline a antrenat protestele a mii de fermieri italieni îmbrăcaţi cu „gilet arancioni” – veste portocalii – la Roma, luna aceasta. Măslinii din toată zona mediteraneană sunt afectaţi de fenomene meteo bizare care se înscriu în prognozele schimbării climatice – ploi ieşite din comun, îngheţ la început de primăvară, vânturi puternice şi secete în timpul verii. Profesorul Riccardo Valentini, director al Centrului Euro-Mediteraneean pentru schimbare climatică, spune că „temperaturile sub zero apărute în Mediterana sunt anormale pentru noi. În orice direcţie, extremele sunt importante şi de fapt sunt prognozate de scenariile schimbării climatice”. Iar aceste extreme bruşte – fie că este vorba de încălzire sau răcire, de îngheţ sau secetă – pot dăuna dezvoltării plantelor. Temperatura medie în zona mediteraneană a crescut deja cu 1,4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – comparativ cu media globală de aproximativ 1 grad Celsius – iar precipitaţiile s-au diminuat cu 2,5%. În ultimele 18 luni, Italia a trecut prin perioade de secetă estivale, inundaţii în timpul toamnei şi valuri de îngheţ primăvara. Măslinii sunt slăbiţi de aceste şocuri meteo şi, chiar dacă îşi revin, devin mai vulnerabili la infectarea cu bacteria xylella fastidiosa şi la infestarea cu muştele de măslin.
Sindicatul italian al fermierilor estimează că pierderile antrenate de scăderea recoltei de măsline de anul acesta se cifrează la 1 miliard de euro.
Pentru consumatorii de ulei de măsline, vestea bună este că dacă recoltele din Italia şi Grecia vor fi mai mici anul acesta, UE se aşteaptă la o recoltă bună de măsline în Spania care este şi cel mai mare producător în acest domeniu./abuzoian
(www.theguardian.co.uk – 5 martie)