Aseară, la ora 19.00, un eveniment inedit a avut loc la Centrul Cultural A. Păunescu din București. El deschide seria unor întâlniri de suflet cu artiști a căror muzică a încântat generații întregi.
Sub titulatura ”Sufrageria artiștilor”, acest prim eveniment l-a avut ca invitat pe cunoscutul și îndrăgitul cantautor Mircea Baniciu.
În sufrageria micuță a acestei case din perioada interbelică, aflată în inima Bucureștiului, nu au loc mai mult de 30 de persoane, motiv pentru care atmosfera acestei prime întâlniri a fost una extrem de caldă și intimă.
În fața unui public restrâns și eminamente feminin, artistul, vizibil emoționat, a depănat amintiri și a susținut un recital de suflet. Acustica bună și dimensiunea încăperii nu au necesitat folosirea microfonului sau a unei stații de amplificare. Vocea caldă și vibrantă a celui care a fost solistul uneia dintre cele mai îndragite formații din România, legendara Phoenix, i-a încântat pe cei prezenți cu melodii antrenante din etape diferite ale carierei sale precum: ”Tristeți provinciale”, ”Vara la țară”, ”Rânduri pentru păsările călătoare” sau ”Canadiana”.
Dar din recitalul lui Mircea Baniciu nu au lipsit piese de o mare sensibilitate cum sunt celebra deja ”Eșarfă în dar”, ”Scrisoare de bun rămas”, pe versurile regretatului poet George Țărnea, sau ”Înțelegere”, pe versurile poetului rus Mihail Lermontov.
După cum era de așteptat, piesa care a încheiat această seară ”de colecție” a fost cea care, practic, nu mai are nevoie de nicio prezentare: ”Andrii Popa”.
Pe chipurile celor prezenți – aparținând unor generații diferite – se putea citi încântarea și bucuria că pot împărtăși aceste clipe minunate cu unul dintre artiștii lor preferați.
Oamenii au cântat împreună cu Mircea Baniciu, i-au solicitat diferite cântece și au conversat cu el ca și cum s-ar fi aflat acolo în calitate de musafiri în casa artistului.
În lumina difuză, atmosfera relaxată, caldă și încărcată de emoție și nostalgii, a fost completată de prezența extrem de agreabilă și amabilă a gazdei evenimentului, Ana Maria Păunescu. Fiica celebrului bard s-a întreținut cu cei prezenți și a avut grijă ca toată lumea să se simtă bine.
De asemenea, umorul a fost prezent pe parcursul întregului eveniment. Cei care îl cunosc pe Mircea Baniciu știu că el este o persoană caldă și extrem de spirituală. Dincolo de vocea și muzica sa, firea deschisă și pozitivă de om vesel și veșnic pus pe glume le induce întodeauna celor aflați în preajma lui Mircea Baniciu o stare de bună dispoziție și relaxare. Lucru care s-a văzut și în cadrul întâlnirii de marți seară. Nici nu se încheiase bine evenimentul că oamenii întrebau deja când vor avea posibilitatea să-l revadă în același context.
Per ansamblu, se poate spune că seara a fost o reușită și de bun augur pentru cele care vor urma.
Pe parcursul evenimentului, cei prezenți au putut savura un pahar de vin de colecție, cafea sau ceai, în funcție de preferintele fiecăruia, iar la finalul recitalului lui Mircea Baniciu, au fost invitați la niște gustări apetisante în compania invitatului serii.
Pentru cei care au iubit și iubesc muzica folk, această frumoasă inițiativă a Centrului Cultural A. Păunescu reprezintă un adevărat prilej de bucurie.
În luna martie, ”Sufrageria artiștilor” continuă cu următoarele întâlniri: pe 12 martie, Cristian Buică, pe 20 martie, Victor Socaciu, și pe 26 martie,Emeric Imre.
Cei care au cunoscut și au trăit experiența Cenaclului Flacăra, creat de poetul Adrian Păunescu, căruia îi datorăm astăzi prezența pe scenele noastre a atâtor artiști de valoare, nu pot uita cu ușurință clipele magice din timpul acelor concerte-maraton și nici ce a însemnat el pentru cultura și muzica românească.
Chiar dacă nu există nicio posibilitate pentru o relansare a Cenaclului Flacăra, organizarea unor evenimente de acest gen poate duce mai departe tradiția lui și poate bucura sufletele multor nostalgici, dar și pe ale celor nenăscuți atunci.
Centrul Cultural A. Păunescu și-a redeschis porțile pe 28 februarie. De marți până duminică, între orele 11.00 – 20.00, cei interesați pot deveni membri și pot participa la ateliere de teatru, muzică și improvizație, precum și la toate evenimentele organizate de centru.
De asemenea, ei se pot bucura de cărțile pe care le pot găsi în librăria și biblioteca din incintă, precum și de o galerie de artă. e
Salutabilă inițiativa Centrului Cultural A. Păunescu! Viață lungă, succese și cât mai multe evenimente reușite!
Rodezia Costea