Un studiu al specialiştilor de la St. Josef-Hospital din Bochum, Germania, a constatat că băuturile carbogazoase pot fi mai dăunătoare pentru sănătate decât alcoolul. Consumul zilnic a două sau mai multe cutii din aceste produse provoacă dezvoltarea proceselor inflamatorii din organism. Aceste băuturi declanşează dezvoltarea unor boli cum ar fi diabetul de tip 2 şi scleroza multiplă. Ele sunt, de asemenea, foarte dăunătoare pentru vasele de sânge. Există şi un alt pericol al consumului de băuturi carbogazoase. Cele cu îndulcitori sintetici au un impact direct asupra măduvei spinării şi creierului, dar şi asupra sistemului nervos central. Consecinţele pot fi diferite – de la dureri de cap la afectarea capacităților cognitive şi furnicături la nivelul extremităţilor. Din studiu reiese că băuturile carbogazoase, chiar şi fără zahăr, consumate în mod regulat, pot creşte cu aproape o treime riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral./ddaniela
www.dariknews.bg – 7 martie