La Secţia specială de investigare a magistraţilor este audiată, de câteva ore, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Reporterul RRA Diana Surdu urmăreşte cazul şi este, acum, în direct cu mai multe informaţii. Bună ziua, Diana!
Reporter: Bună ziua! Procurorii Secţiei pentru investigarea magistraţilor susţin că fosta şefă a DNA ar fi primit peste 260.000 de lei pentru extrădarea fostului director FNI Nicolae Popa, în 2011. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă. La faţa locului, în afară de ziariştii care o aşteaptă pe Laura Codruţa Kövesi, care a spus că va face declaraţii la sfârşitul audierii sale, au mai rămas în jur de 20 de persoane, susţinători ai acesteia, oameni din /#Rezist/. De asemenea, este şi un dispozitiv destul de mare al Jandarmeriei. Kövesi a fost la Secţie şi în luna februarie, când a aflat învinuirile, însă atunci ea nu a fost audiată. Ea a recuzat procurorul de caz şi pe şeful Secţiei. Cererile au fost respinse. Amintim că Laura Codruţa Kövesi a candidat la şefia Parchetului European, care va funcţiona din 2020. Ea este susţinută de Parlamentul European. Astăzi, la Bruxelles, conferinţa preşedinţilor a stabilit cine sunt membrii echipei de negociere a Parlametului European cu Consiliul UE în privinţa procurorului şef european.
Tot astăzi, Financial Times a publicat o scrisoare trimisă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, care consideră că Laura Codruţa Kövesi nu ar trebui să ocupe această funcţie, pentru că, spune ministrul, ea a fost revocată din fruntea DNA pentru că a încălcat legea şi nu pentru că a ţintit politicienii corupţi. Jurnaliştii britanici au publicat anterior un articol în care şi-au arătat susţinerea pentru candidatura Laurei Codruţa Kövesi la Parchetul European./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie