După cum v-am informat partidului de guvernământ din Ungaria – Fidesz – i-a fost suspendată calitatea de membru în Partidul Popular European (EPP). Această decizie reprezintă o schimbare importantă nu doar în relaţia Fidesz – EPP, dar şi în ceea ce priveşte atitudinea Uniunii Europene faţă de guvernul maghiar. Cu toate acestea, analiştii cred că a fost vorbă mai degrabă de o mişcare tactică a EPP, decât de o soluţie principială.
Negocieri tensionate şi declaraţii tactice
Înainte de şedinţa EPP de ieri au avut loc negocieri intense şi declaraţii tactice din partea Fidesz. După ce EPP a anunţat în mod oficial că propunerea prezidiului este suspendarea Fidesz, a devenit clar că nu este posibilă respingerea acestei propuneri, deşi Fidesz a sperat până în ultimul moment că acest lucru nu se va întâmpla. Pentru a pune presiune asupra conducerii EPP, ministrul care conduce cancelaria prim-ministrului Orbán Viktor, Gulyás Gergely a declarat pentru presă că în cazul în care Fidesz va fi suspendat, ei vor părăsi imediat EPP. Potrivit informaţiilor portalului maghiar fuhu.hu , în urma acestei informaţii, prim-ministrul maghiar şi preşedintele Fidesz, Orbán Viktor s-a repliat şi ar fi dorit să obţină acordul EPP ca partidul său să nu fie suspendat, pentru a putea să se autosuspende în familia politică a partidelor europene conservatoare. Această propunere a fost însă respinsă de liderii EPP. Candidatul conservatorilor la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber și-a motivat refuzul aratând că propunerea conducerii conţine şi crearea unei aşa zise „comisie de supraveghere”, care va monitoriza procesele privind evoluţiile democratice în Ungaria în timpul suspendării, iar pe baza raportului întocmit de aceasta, va decide dacă Fidesz va fi reprimit în EPP. Această comisie ar putea fi condusă de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, iar membri ar fi fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Gert Pöttering.
Discuţiile au fost tensionate, Orbán Viktor a negat şi a calificat acuzaţiile ca fiind ştiri false (fake news), totodată a ameninţat că în cazul în care vor fi suspendaţi, vor părăsi grupul EPP şi vor creea un nou grup parlamentar în Parlamentul European – scrie fuhu.hu. Mai multe partide, printre care şi UDMR l-au sprijinit pe Orbán şi au declarat că dacă Fidesz va fi exclus, atunci şi ei vor părăsi EPP – scrie Euronews.
În cele din urmă s-a realizat un compromis, în sensul că suspendarea Fidesz a fost propunerea comună a conducerii EPP şi Fidesz. Astfel propunerea a fost votată cu o mare majoritate, 190 de voturi pentru şi doar 3 împotrivă.
Război comunicaţional
Interpretarea deciziei a fost diferită. Presa guvernamentală maghiară a scris că nu este vorba de suspendare, ci de autosuspendare. Astfel Fidesz nu trebuie să părăsească EPP pentru că decizia de suspendare nu aparţine EPP, ci lor. Această interpretare este însă contrazisă de comunicatul oficial al EPP, publicat pe pagina de web a familiei politice, potrivit căreia decizia a fost luată la propunerea comună a conducerii EPP şi Fidesz, ca atare nu este vorba despre o măsură unilaterală a partidului maghiar.
Consecinţe
În urma deciziei de ieri Fidesz nu mai participă la şedinţele politice ale EPP, membrii acestuia nu au drept de vot şi nu sunt consultaţi în legătură cu politica popularilor europeni. Totodată guvernul maghiar trebuie să elimine afişele dezinformatoare şi denigratoare care-l vizează pe preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, trebuie să recunoască faptul că această campanie a adus grave prejudicii politice, şi în viitor trebuie să se abţină de la o asemenea conduită. Totodată, guvernul maghiar trebuie să rezolve problemele juridice în legătură cu funcţionarea Universităţii Central Europene la Budapesta şi trebuie să ofere garanţii în acest sens. Pe lângă aceste solicitări concrete, EPP aşteaptă de la Fidesz să respecte principiile statului de drept, valorile EPP şi să respecte decizia adoptată anul trecut la Congresul EPP din Helsinki privind apărarea valorilor Uniunii Europene şi asigurarea democraţiei.
Decizie tactică
Cotidianul maghiar Népszava a solicitat opinia câtorva analişti politici cu privire la importanţa deciziei de ieri. Politologul Böcskei Balázs, analistul Institutului IDEA crede că ceea ce s-a întâmplat „nu este victoria lui Orbán, dacă ne gândim că mai multe partide au solicitat excluderea Fidesz, iar până la urmă acesta a fost suspendat. Deşi părţile vorbeau despre o dispută bazată pe valori, în final EPP a adoptat o decizie bazată pe interese. Familia politică conservatoare presupune ca Fidesz – împreună cu Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP), să aibă un rezultat conform aşteptărilor, sau chiar unul şi mai bun la alegerile europarlamentare. Astfel decizia comună privind suspendarea poate fi interpretată ca un gest reciproc și în acelaşi timp o propunere de normalizare a relaţiilor şi de maximizare a şanselor la alegerile europarlamentare”.
Directorul Institutului Policy Solutions, Bíró-Nagy András crede că „Cu această decizie atât EPP cât şi Fidesz şi-au cumpărat timp ca după alegeri să poate să decidă dacă vor continua împreună sau separat. Această decizie însă atât EPP cât şi Fidesz vor să o adopte doar după ce vor avea loc alegerile, atunci când deja se va putea şti care este raportul de forţă în Parlamentul European.” Analistul este de părere că Fidesz și-ar fi dorit să rămână în EPP, pentru că acolo se adoptă cele mai importante decizii privind UE. Ca membru al unui grup parlamentar de extremă dreapta Fidesz nu ar putea să fie mai mult decât „o minoritate gălăgioasă”.
Székely Ervin, Rador