Sâmbătă, 23 martie, la ora 20.00, Cafeneau Actorilor din București a fost gazda unui eveniment deosebit: o seară cultural-artistică intitulată ”100 de bătăi de inimă – România, Basarabia ți-e soră!”
Într-o atmosferă caldă și relaxată, seara a debutat pe acordurile unor cunoscute melodii de muzică ușoară românească (”Zaraza”, ”Ce seară minunată”, ”Hai să ne întâlnim sâmbătă seara”) în interpretarea Cristinei Isac.
Născută în satul Cantemir de pe malul Prutului, în Basarabia, absolventă a Academiei de Muzică de la Chișinău, Cristina Isac este solistă a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” de mai bine de 20 de ani.
Artista, căreia îi aparțin în exclusivitate ideea și conceptul acestui spectacol, a mărturisit că proiectul i-a fost inspirat de Centenar – 100 de ani de la Marea Unire – 100 de bătăi de inimă.
Ea le-a povestit celor prezenți în localul situat pe malul Lacului Tineretului despre copilăria și viața sa din micuțul sat basarabean aflat foarte aproape de Moldova românească, despre suferințele și vicisitudinile la care au fost supuși frații noștri, românii de dincolo de Prut.
În vremea studenției, ea și colegii săi au primit o provocare de la profesorul lor, regretatul Ion Aldea Teodorovici: să dea o probă de curaj și să se ducă să le cânte în tranșee soldaților aflați în Transnistria. O adevărată luptătoare, Cristina a acceptat provocarea și a trăit o experiență care i-a marcat viața și care, poate, a ajutat-o să devină femeia puternică de astăzi. Ororile, cruzimile și atrocitățile la care a asistat i-au lăsat răni adânci în suflet, dar i-au oțelit caracterul și i-au sporit determinarea de a veni să trăiască îm patria-mamă, România.
La reușita serii au contribuit și momentele de dans oferite de doi tineri artiști, colegi ai Cristinei Isac la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”: Eduard și Andra Chirițescu.
Un alt invitat al artistei a fost ofițerul-poet Constantin Lincă. Cu multă sensibilitate, tânărul a recitat poezii scrise de Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Doina Dabija.
De altfel, și Cristina Isac și-a presărat emoționantul discurs cu câteva versuri ale regretatului poet basarabean Grigore Vieru.
Alături de melodiile românești, artista a interpretat și piese rusești foarte cunoscute, multe dintre ele fiind din repertoriul îndragitei cântărețe Ala Pugaciova.
Povestind că a fost întrebată de multe ori de ce vrea să cânte în limba rusă, având în vedere tragica istorie a Basarabiei noastre, Cristina Isac a ținut să sublinieze un lucru care ar trebui să fie evident pentru toată lumea: muzica nu are patrie, etnie, partid.
Muzica este o altă limbă, universală, care are menirea de a bucura sufletele și a sensibiliza oamenii și nu trebuie discriminată pe asemenea criterii. Ea trebuie să unească oamenii, să trezească în inimile lor sentimente frumoase, nicidecum să-i dezbine. Acesta este mesajul pe care a dorit să-l transmită artista în încheierea recitalului ei, în aplauzele celor prezenți.
La final, cei interesați au avut ocazia de a achiziționa și ultimul album al Cristinei Isac. Acesta, intitulat sugestiv ”E vremea să schimb ceva”, conține piese compuse de interpretă, dar și de compozitori precum Gheorghe Gheorghiu, Florin Bogardo, precum și celebra melodie ”Katiușa”.
O contribuție notabilă la succesul acestui eveniment a avut-o și doamna Nicoleta Băcănaru, care s-a ocupat atent de detaliile organizării acestui eveniment și a avut și rolul de prezentatoare.
Locația bine aleasă, publicul cald și, vizibil, dornic de astfel de evenimente au făcut ca această seară cultural-artistică, marcată de o mare încărcătură emoțională, să își atingă scopul propus.
Și, parafrazând versurile lui Dumitru Matcovschi, atât de inspirat puse pe note muzicale de Ion Aldea Teodorovici: ”Bucuraţi-vă, prieteni, de prieteni şi de fraţi,
Bucuraţi-vă de-un nume ce vi-i dat ca să-l purtaţi,
Bucuraţi-vă de-un cântec, de-un amurg cu flori de tei,
Bucuraţi-vă o viaţă de lumina dragostei. ”
Rodezia Costea, RADOR