Ziua Francofoniei, în cadrul Sezonului Cultural România-Franța, la Gyula

Vineri, 22 martie 2019, la Centrul Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc o manifestare culturală multiplă, ce a marcat Ziua Francofoniei, sub auspiciile deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a Sezonului Cultural România-Franța. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Gyula, cu sprijinul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) și LNB.

Evenimentul a fost deschis prin discursurile introductive ale domnilor Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB și Petru Andea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale.

 Evenimentul la care au participat cca. 200 de persoane, s-a bucurat de prezența multor oficialități, între care Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți clerici din cadrul Episcopiei (pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula și paroh la Chitighaz (Ketegyhaza); pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin (Szeged) și paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad); Daniel Banu, consulul general al României la Seghedin; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta; Alexandru Fina, vicepreședintele Autoguvernării Românești pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Pluhár László, primarul orașului Aletea (Elek); Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării Românești din Gyula; Ana Ruja, directorul Școlii din Micherechi (Mehkerek), Tunde Niari, directorul Grădiniței din Micherechi; Erica Borbely, directorul Școlii din Chitighaz, Delia Covaci, redactorul-șef al săptămânalului „Cronica”, Anca Becan, redactor la „Foaia Românească”, profesori și elevi ai LNB  ș.a.

Au fost prezenți la Gyula reprezentanți de seamă ai mediului academic: Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad; Teodor Cilan, prorectorul UAV; Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste a UAV; Eugen Gagea, prodecan la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (UVVG); Diana Cârmaciu, prodecanul Facultății de Drept a Universității din Oradea; Raul Pașcalău, reprezentant al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și coordonator instituțional al Programului „Erasmus Plus”; Claudia Toma, președinte a Asociației „Iris Research” Arad; Tatiana Calalb, profesor  la Universitatea de Stat din Chișinău, s.a.

În deschiderea manifestării, consulul general Florin Trandafir Vasiloni a cerut publicului prezent să păstreze un moment de reculegere în memoria lui Tiberiu Juhasz (1958-2019), președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), între anii 2014-2019 și fost director al Oficiului AȚRU, între 1999-2014, care a trecut recent la cele veșnice. De asemenea, diplomatul român a vorbit despre semnificația multiplă a acestei manifestări.

Secretar de Stat Petru Andea a transmis salutul ministrului Ecaterina Andronescu, care a vizitat personal comunitatea românească din Ungaria și liceul din Gyula în anul 2002. Demnitarul român a vorbit și despre vocația europeană a României și Ungariei.

A urmat apoi un amplu program cultural, oferit de elevi ai LNB, care au prezentat un montaj literar, cu versuri în română și franceză, din Mihai Eminescu, Adrian Păunescu și Ana Blandiana, dar și piesa de teatru „Chirița în balon”, realizată sub îndrumarea regizorului Nora Chiriac, din Oradea și a prof. Vera Cser, din Gyula.  Elevii Asociației Mini AmiFran, de la Palatul Copiilor din Arad au oferit un spectacol de teatru în limba franceză.  Despre semnificația Francofoniei în contextul prezentat au vorbit prof. Ramona Lile, rectorul UAV; prof. Silviu Szentesi din Arad și Raul Pașcalău din Timișoara, programul continuând cu recitaluri de muzică ușoară și clasică, în limba franceză, oferite de Oana Palcu, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, dar și de membri ai Filarmonicii de Stat din Arad: soprana Preda Amalia, tenorul Ioan Moțiu și pianistul Corneliu Holhoș.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o recepție comună, oferită de organizatoriÎn dimineață aceleiași zile, consulul general Florin Vasiloni a primit la sediul misiunii diplomatice românești de la Gyula, o delegație de cadre didactice și studenți din cadrul Facultății de Drept a Universității din Oradea.

https://www.youtube.com/watch?v=YZhzeSmB4M0