de Razvan Moceanu

Duminică, 31 martie, se împlinesc 86 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, poet nepereche, parte a unei trinităţi reformatoare în lumea versului românesc, alături de Eminescu şi Arghezi şi un admirabil artist, care prin teoriile, jocurile, abilităţile şi stările sale a metamorfozat realmente imaginea poeziei româneşti. În cele ce umează, RADOR vă invită să parcurgem cele mai semnificative secvenţe din viaţa sa, plină de culoare, de o intensitate şi profunzime remarcabile, presărată cu poveşti fermecătoare de dragoste – trei soţii şi un număr nedeterminat de iubite – şi vicii distrugătoare, dar dătătoare de inspiraţie de geniu.

Nichita Hristea Stănescu s-a născut la 31 martie 1933, la Ploieşti, mama sa fiind Tatiana Cereaciuchin, membră a unei familii de nobili de origine rusă refugiată în România, iar tatăl, Nicolae Hristea Stănescu, fost ţăran devenit meşteşugar şi comerciant.

Între anii 1944 şi 1952 a urmat Liceul Sf. Petru şi Pavel din Ploieşti (actualul „Mihai Viteazul”), iar în perioada 1952 – 1957 a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.

În anul 1952, în primul an al facultăţii, s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, marea sa dragoste din adolescenţă, însă după numai un an cei doi se despart.

În anul 1955, Nichita şi-a adunat poeziile sale „băşcălioase”, scrise, după propriile sale cuvinte, „fără mamă, fără tată”, într-un volum numit „Argotice – cântece la drumul mare”, însă care avea să fie publicat mult după moartea sa, în anul 1992.

În martie 1957, debutează în revistele „Tribuna” din Cluj şi în „Gazeta literară”, unde îi sunt publicate trei poezii.

În anii 1957 şi 1958 este, pentru scurtă vreme, corector şi apoi redactor la secţia de poezie a „Gazetei literare”, aflată sub direcţia lui Zaharia Stancu, iar în anul 1960 îi apare volumul de debut „Sensul iubirii”.

În anul 1962 Nichita s-a căsătorit cu poeta şi eseista Doina Ciurea, din dragostea celor doi reieşind inspiraţia poetului pentru volumul „O viziune a sentimentelor”, apărut doi ani mai târziu şi pentru care Nichita primeşte, în acelaşi an, premiul Uniunii Scriitorilor.

În martie 1965 publică volumul de poezii „Dreptul la timp”, iar un an mai târziu publică volumul „11 elegii”, apărut la Editura Tineretului.

În anul 1967, publică nu mai puţin de trei volume – „Roşu vertical”, „Antologia Alfa”, precum şi volumul de poezii „Oul şi sfera”, iar în anul 1969 publică volumele de poezii „Necuvintele”, care primeşte din nou Premiul Uniunii Scriitorilor şi „Un pământ numit România”.

În acelaşi an este numit redactor-şef adjunct al revistei „Luceafărul”, alături de Adrian Păunescu, iar în anul 1970, publică volumul „În dulcele stil clasic” şi a doua antologie din opera sa cu titlul „Poezii” şi deţine o rubrică lunară în revista „Argeş”.

În perioada 1970 – 1973, devine redactor-şef adjunct la revista „România literară”, aflată sub conducerea lui Nicolae Breban.

În anul 1971 îi sunt traduse în fosta Iugoslavie volumele „Belgradul în cinci prieteni” – ediţie bilingvă de poezii inedite – şi „Nereci” („Necuvintele”), iar un an mai târziu publică volumul de poezii „Măreţia frigului” şi primeşte, pentru volumul de eseuri „Cartea de recitire”, pentru a treia oară, Premiul Uniunii Scriitorilor.

În anul 1973 publică antologia de poezii de dragoste „Clar de inimă”, iar în 1975, este recompensat cu Premiul internaţional „Johann Gottfried von Herder”. În acelaşi an publică antologia „Starea poeziei”, pentru care primeşte un nou premiu al Uniunii Scriitorilor, şi devine publicist comentator la revista „România literară”.

La cutremurul din 4 martie 1977, Nichita Stănescu încearcă, în zadar, să-l salveze pe prietenul său Nicolae Ştefănescu, fiind lovit de un zid care s-a prăbuşit, suferă un şoc şi o paralizie de scurtă durată a părţii stângi a corpului, dar care îi va lăsa sechele pe mai departe. Este şi perioada în care poetul devine dependent de alcool, apropiaţii săi povestind că Nichita consuma mai mult de două sticle de vodcă pe zi, un viciu care, culmea, nu îi crea beţia inevitabilă în astfel de cazuri, ci o luciditate aproape nefirească şi o efervescenţă artistică care conducea spre culmea genialităţii. Era, probabil „necesarul Pact cu Diavolul”, fără de care mulţi dintre artişti nu ar fi atins împlinirea de geniu.

Sumele cheltuite de Nichita pe băutură ajungeau, la câteva zile, la mai mult decât dublul unui salariu lunar obişnuit, însă avea de unde plăti, fiind răsplătit regeşte pentru contribuţiile lui literare, ajungând, pentru acelaşi motiv, şi unul dintre favoriţii regimului ceauşist. În fapt tot ce câştiga poetul, altfel un om extrem de generos, era cheltuit, nu de puţine ori Nichita contribuind cu sume consistente la ajutorarea celor aflaţi în dificultate.

În anul 1978, publică volumul de poezii „Epica Magna”, pentru care primeşte premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, iar în anul 1979 îi apare volumul de poezii „Opere imperfecte”.

În acelaşi an, îi apare traducerea în limba bulgară a volumului „Bazorelief cu îndrăgostiţi”, publicat de Editura Narodna Kultura.

În anul 1980, scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură, Nichita fiind nominalizat alături de nume mari precum Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn, laureatul acelei ediţii fiind, însă, poetul grec Odysseas Elytis.

În acei ani, Nichita Stănescu frecventa o cârciumă aflată în apropiere de Palatul Elisabeta, unde cânta şi Johnny Răducanu, de care avea să îl lege o prietenie impresionantă. Se spune că într-o seară, în acel loc, lui Nichita i-a plăcut atât de mult de o tânără anume, o minune blondă, pe care a convins-o să se întâlnească cu el, lângă Piaţa Amzei, lângă locuinţa poetului (unde în faţa geamului său creştea celebrul salcâm „Gică”), însă în ziua planificată, Nichita s-a legitimat fără nicio solicitare în faţa unor miliţieni, iar blonda lui Nichita s-a speriat şi a făcut cale întoarsă.

Din acea perioadă datează şi povestea tratamentului la care fusese trimis poetul de familia Ceauşescu, care aflase despre problemele sale de sănătate. Se spune că Nichita a stat o perioadă mai lungă la Mangalia Nord, tocmai pentru a fi îndepărtat de anturaj şi de vicii, iar tratamentul, foarte costisitor, a constat în cele mai noi medicamente existente pe plan mondial şi cele mai sofisticate vitamine pentru refacerea ficatului, combinate cu o psihoterapie care părea că a convins pacientul să consume mult mai puţin alcool şi chiar i-a prelungit viaţa cu câţiva ani.

În anul 1980 apare, la Casa de discuri Electrecord, discul „Nichita Stănescu – o recitare”, realizat de Constantin Crişan şi Augustin Frăţilă.

Însă cu trecerea anilor, alcoolul avea să revină puternic în viaţa sa şi să îşi pună pternic amprenta pe sănătatea şi fizionomia poetului, iar în august 1981, acesta suferă prima criză hepatică puternică, care se repetă, apoi, periodic, astfel că poetul este spitalizat, în toamnă, la Fundeni.

În anul 1982 primeşte Premiul „Cununa de aur” a Festivalului internaţional de poezie de la Struga (Macedonia), şi în februarie, acelaşi an, moare tatăl poetului.

Tot în 1982 îi apare volumul „Noduri şi semne”, subintitulat „Recviem pentru moartea tatălui”, o selecţie din tot ce a scris poetul de la ultima sa apariţie editorială.

În iulie 1982 se căsătoreşte cu ultima sa soţie, Todoriţa Tărâţă (Dora), povestea lor de iubire fiind una cu adevărat impresionantă. Atât de mare încât Dora i-a convins chiar pe prietenii poetului să alcătuiască un fel de „conjuraţie antialcool“, oficializată printr-un act pe care toţi şi-au pus semnăturile, angajându-se să lupte alături de el împotriva acestui viciu care pusese stăpânire pe Nichita.

Dora și Nichita Stănescu

Poetul călătoreşte prin Iugoslavia, apoi într-o deplasare la Focşani, în noiembrie, îşi fracturează piciorul stâng, întâmplare care îl va imobiliza în casă pentru următoarele şase luni.

La 31 martie 1983, la împlinirea a 50 de ani de viaţă, poetului i se organizează o sărbătorire naţională, şi în acelaşi an îi apare volumul „Strigarea numelui”, la Editura Facla.

La 9 decembrie 1983, participă la o nuntă a unor prieteni la Turnu Severin, însă din  cauza consumului exagerat de alcool, la 12 decembrie suferă o criză puternică de ficat. Este dus cu Salvarea la Spitalul Fundeni, însă a doua zi, pe 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu trece la cele veşnice, la doar 50 de ani. Ultimele sale cuvinte au fost: „Respir, doctore, respir”.

Anunţul oficial spunea că poetul a murit în urma unui stop cardio-respirator, însă la autopsie s-a descoperit că ficatul său era aproape inexistent.

În anul 1985 apare volumul inedit „Antimetafizica, Nichita Stănescu însoţit de Aurelian Titu Dumitrescu”, la Editura Cartea Românească, iar în anul 1990, Nichita este ales membru post-mortem al Academiei Române.

În anul 2001, Editura bulgară Zaharie Stoyanov din Sofia publică, în colecţia Ars Poetika, „O viziune a sentimentelor”, în traducerea lui Ognean Stamboliev, volum care a primit premiul Uniunii Traducătorilor din Bulgaria.

În decembrie 2008, la împlinirea a 25 de ani de la dispariţia poetului, Editura Casa Radio anunţa apariţia unei noi ediţii a „Cărţii vorbite”, de Nichita Stănescu, un audiobook ce reuneşte 57 de poeme rostite la Radio, între anii 1964 şi 1983. Albumul a apărut în condiţii grafice de excepţie şi oferă cititorilor, alături de textul poemelor (prezentate de regretatul critic Al. Condeescu) şi ilustraţiile originale, privilegiul unic de a asculta vocea poetului, aşa cum o păstrează Fonoteca Radio.

La 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio a organizat, la Cafe Verona, spaţiul special al Librăriei Cărtureşti, o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stănescu, ajunsă la a cincea ediţie, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o. Albumul Nichita Stănescu, Cartea vorbită, a inaugurat în 2003 colecţia Biblioteca de poezie românească, seria Colecţionarul de voci, într-o formulă editorială sincretică (CD + text ilustrat) şi apare acum, într-o ediţie omagială, revăzută şi adăugită. Noua ediţie completează aparatul critic (cuvânt-înainte, cronologie şi note) alcătuit de regretatul editor Alexandru Condeescu, cu prefaţa semnată de Florin Iaru, iar autorul machetei colecţiei şi al ilustraţiei ediţiilor anterioare, Constantin Popovici, a refăcut integral comentariul grafic.

„STIRE PE FLUX” ROMPRES Foto/ Viorel LAZARESCU

La 21 martie 2016, un poster cu imaginea lui Nichita Stănescu, însoţită de poemul „Orfeu în vechea cetate”, a fost afişat în toate oficiile poştale din Bucureşti, ca urmare a programului cultural „Valorificarea patrimoniului literar naţional în spaţiul public”, derulat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Poşta Română, o campanie dedicată împlinirii, la 31 martie 2016, a 83 de ani de naşterea lui Nichita.

În fine, în acest an, în perioada 21 – 31 martie, au loc, la Ploieşti, manifestările prilejuite de cea de-a XXXI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, care adună laolaltă reprezentanţii culturii româneşti, din ţară şi din întreaga lume, pentru a onora cum se cuvine spiritul marelui poet, la împlinirea a 86 de ani de la naştere.

Organizatorii şi-au propus să marcheze şi anul acesta, printr-un amplu program, momentul în care Poetul Necuvintelor a văzut, la Ploieşti, lumina zilei.

Programul activităților din cadrul Festivalului Internațional de Poezie Nichita Stănescu – Ediția a XXXI – a, 21 martie – 31 martie 2019:

► Joi, 21 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 18.00 – Spectacol de teatru „Smulgerea măștii” de Nichita Stănescu. În distribuție, actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești, Scenariul și regia: Mihai Vasile

– Vernisajul expoziției de arte vizuale (pictură, grafică, fotografie, CAD-Computer Aided Design, ambient, obiect) Nichitiana – Mihai Vasile

► Vineri, 22 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Deschiderea Universității Libere „Nichita Stănescu”

– Ora 12.00 – Atelierul de imagine (I) Mihai Gheorghe

– Ora 18.00 – Proiecția filmului documentar „Transilvania. Burguri medievale” de Florin Andreescu

► Sâmbătă, 23 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de semne (I), Diana Lemnaru

– Ora 18.00 – Spectacolul de haiku tradițional japonez „Să aprinzi o lumină cu altă lumină”. În distribuție: actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești. Scenariul, scenografia şi regia – Mihai Vasile

► Duminică, 24 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 11.00 – Vernisajul expoziției de fotografie documentară „Nichita Stănescu / Ion Stratan“

– Ora 12.00 – Atelierul de semne (II), Diana Lemnaru

► Luni, 25 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de arhitectură literară (I) Sînziana Constantin

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Ora 13.00 – Deschiderea oficială a Târgului de carte și de artă tradițională și contemporană

– Recital susținut de Fanfara Consiliului Județean Prahova

– Lansarea revistei Atitudini a Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, cu pagini de colecție dedicate operei și personalității poetului Nichita Stănescu

– Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Prahova al Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, coordonatori: Vasile Enache și Nicolae Vicol

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 18.00 – Bunavestire. Conferință susținută de Florin Manole, scriitor şi teolog

– Ora 19.00 – In memoriam Alin Georgescu, actorul Centrului Dramatic Mythos

► Marți, 26 martie 2019

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Între orele 10.00-16.00 – Show de caricatură: Marian Avramescu

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de arhitectură literară (II) Sînziana Constantin

– Ora 18.00 – Proiecția filmului Muzeul întâmplărilor de ceară, după spectacolul cu același titlu de Lucian Vasilescu. Un film de Mihai Vasile și Mihai Gheorghe

► Miercuri, 27 martie 2019

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Între orele 10:00-16:00 – Show de caricatură: Marian Avramescu

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de teatru Mihai Vasile

– Ora 18.00 – Mesajul Institutului Internațional de Teatru (ITI) cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului

– Torna umbra. Spectacol de teatru. În distribuție: actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești. Scenariul, scenografia şi regia: Mihai Vasile

► Joi, 28 martie 2019

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de imagine (II) Mihai Gheorghe

  • Colegiul Național „Nichita Stănescu” Ploiești

– Ora 11.00 – Concursul „Lecții cu Nichita”, ediția a IX-a. Primăria Ploiești care este partener va premia câștigătorii

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Începând cu ora 13.00 – Întâlnire cu cititorii și prezentare de carte – Alex. Ștefănescu

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 18.00 – Lansarea cărții Sonatele lunii (ediția a doua) de Mihai Vasile. Prezintă Dragoș Grigorescu

– Ora 19.00 – Proiecția photo-show-ului Nostalgii

► Vineri, 29 martie 2019

  • Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”

– Ora 11.00 – Deschiderea oficială a celei de a XXXI-a ediţii a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”. Alocuțiuni: Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, Adrian Dobre, primarul Municipiului Ploiești, Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Adam Puslojić, Acad. Valeriu Matei, Gheorghe Popa, Secretar de Stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Nicolae Băciuț, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Mureș

Moderator: Prof. Constantin Stere, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Concursul literar-artistic „Nichita Stănescu – Dreptul la timp”, ediția a XXX-a. Primăria Ploiești care este partener va premia câștigătorii

  • Vizită la Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Ora 13.00 – Moment liric susținut de actorii: Nicolae Jelescu și Viorel Burlacu, alături de care vor participa elevi ai Cenaclului „Atitudini” Ploiești

– Evocări ale Poetului făcute de foștii colegi și prieteni ai acestuia

– Vernisarea expoziției de pictură de Inga Edu

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Începând cu ora 13.00 – Întâlnire cu scriitorii de la Cenaclul „Atitudini” al Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și scriitori basarabeni

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 10.00 – Atelierul de imagine (III) Mihai Gheorghe

– Ora 18.00 – Spectacolul de teatru Iov sau Lungul drum al nopții către zi de Matei Călinescu. În distribuție: actorii Centrului Dramatic Mythos Ploiești. Scenariul, scenografia şi regia – Mihai Vasile

  • Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova

– Ora 13.00 – Lansarea volumului de poezie și proză Țara din oglindă, un volum al membrilor Atelierului de chimii stilistice din cadrul bibliotecii. Coordonator: Sânziana Constantin

– Expoziție de carte „Nichita Stănescu”

– Recital de poezie susținut de elevi participanți la Artelierul de chimii stilistice. Invitați: Aliona Grati, Carolina Ilica, Daniel Corbu, Filomena Corbu

  • Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Ploiești

– Ora 16.00 – Vernisajul expoziției „Omagiu lui Nichita”. Participă: Acad. Adam Puslojić, Ion Mânăscurtă, Filomena Corbu, Daniel Corbu, Florentina Paraschiv. Prezintă: Valter Paraschivescu, președintele Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România

  • Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

– Ora 17.00 – Vernisajul expoziției de artă contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) Conexiuni convergente. Expun 33 de artiști din Basarabia. Prezintă: Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, curatorul expoziției

  • Casa de Cultură Plopeni

– Ora 18.00 – Spectacol muzical și liric Omagiu lui Nichita. Participă: Acad. Adam Puslojić, Carolina Ilica, Nicolae Băciuț, Viorel Dinescu, Matei Bucur Mihăescu, Nicolae Jelescu, Viorel Burlacu, Sadovnic Orheianu

► Sâmbătă, 30 martie 2019

  • Colecția de artă „Avocat Aldea N. Neagoe”, secție a Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

– Ora 10.00 – Colocviul Despre artă și Nichita. Participă: Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Adam Puslojić, Acad. Valeriu Matei, Ioan Pavel. Amfitrioni: Florin Sicoie, directorul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Prof. univ. dr. Hortesiu Aldea

  • Tabăra Internațională de Pictură „Vasile Grigore” din Hârsa

– Ora 13.00 – Simpozion „Valori ale culturii populare românești”. Participă: Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Valeriu Matei, Nicolae Jelescu, Viorel Burlacu, Sadovnic Orheianu. Amfitrioni: Dr. Marian Albu și Victor Adam

  • Parcul „Nichita Stănescu” Ploieşti

– Ora 13.00 – Întâlnire cu scriitori basarabeni

– Ora 14.00 – Recital de poezie cu Nicolae Băciuț, Viorel Dinescu, Daniel Corbu și Cristina Trandafir

– Ora 15.30 – Recital de muzică corală susținut de Corala „Paul Constantinescu” a Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti

  • Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

– Ora 16.00 – Poeme din cărțile JucĂrii de lemn, Fotograful de muște și Etajul cinci, la vară, precum și câteva capitole din romanele Simfonia lupului și Culorile rândunicii, în lectura autorului, Marius Daniel Popescu. Prezentarea ziarului literar le persil, creat de Marius Daniel Popescu în Elveția, în 2004

– Ora 17.00 – Serata Atitudini

– Recitaluri muzicale susţinute de elevi și profesori ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti

– Recitaluri poetice susţinute de membrii Cercului de teatru pentru copii al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a municipiului Ploieşti şi de invitaţii lor

– Prelegeri despre opera şi personalitatea marelui poet Nichita Stănescu susţinute de: Prof. Mădălina Paula Ștefan și Prof. Gelu Nicolae Ionescu

– Concursul interjudeţean de recitări „Sub aripa lui Nichita”, ediţia a XI-a

– Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 11.00 – Gala tânărului actor ((elevii claselor de actorie, prof. Mihai Vasile – Școala Populară de Artă):

Spectacolul de teatru-dans Cascando (Nichita Stănescu/Samuel Beckett). Scenariul și coregrafia – Emilia Vasile

Colajele teatrale: O viziune a sentimentelor (Nichita Stănescu)

Trandafirul de carne (Magdalena Ghica)

– Ora 18.00 – Proiecția filmului de lung metraj Umilință de Cătălin Apostol

► Duminică, 31 martie 2019

  • Parcul „Nichita Stănescu“ Ploiești

– Ora 10.00 – Ceremonia de depunere de flori la statuia Poetului

Moment liric suSținut de poeții Adam Puslojić, Valeriu Matei și Nicoale Băciuț

– Ora 10.30 – Întâlnire cu Acad. Eugen Simion

  • Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești

– Ora 11.00 – Ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”. Participă: Mădălina Lupea, prefectul Județului Prahova, Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, Adrian Dobre, primarul Municipiului Ploiești, Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Acad. Eugen Simion, Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Adam Puslojić, Acad. Valeriu Matei. Amfitrioni: Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Mihaela Rus, directorul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești. Moderator: prof. Constantin Stere, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Prahova

  • Centrul Județean de Cultură Prahova

– Ora 11.00 – Matineu. Proiecția filmului Măreția frigului după spectacolul cu același titlu de Nichita Stănescu. Un omagiu adus poetului Nichita Stănescu. În distribuție: actorii Teatrului Equinox Ploiești. Un film de Mihai Vasile și Mihai Gheorghe

– Ora 12.30 – Închiderea atelierelor Universității Libere „Nichita Stănescu” (proiecții de filme, diaporame, expoziții, recitaluri)

– Pe toată perioada festivalului vor avea loc workshop-uri de creație plastică și recitaluri susținute de elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploiești.