O echipă internațională de cercetare a descoperit cinci noi specii de broaște pe insula Madagascar. Cea mai mare dintre ele are 15 mm, cea mai mică este cât un bob de orez. Studiul a fost publicat joi, 28 martie, în revista PLoS ONE. În această descoperire sunt implicați cercetători din Colecțiile Zoologice din München (SNSB-ZSM), LMU (Ludwig-Maximilians-Universität) din München, Universitatea Tehnică din Braunschweig și Universitatea din Antananarivo (Madagascar).
Madagascarul are o viață sălbatică unică și este un hotspot pentru biodiversitate. Peste 350 de specii de broaște sunt cunoscute în prezent pe insulă, dar acest număr crește constant și multe dintre noile descoperiri au dimensiuni foarte mici. Cele cinci specii noi aparțin grupului de broaște cu coadă, o familie foarte diversă, găsită pe toate continentele, cu excepția Antarcticii și a Europei.
Dimensiunile mici ale corpului lor au dat numele acestui nou gen: Mini. Eșantioanele adulte din cele două specii Mini sunt de numai 8-11 mm în lungime și, astfel, aparțin celor mai mici amfibieni din lume. Cele mai mari au o lungime de 15 mm şi aparţin noului gen Mini Ature. Celelalte două noi descoperiri Rhombophryne proportional și Anodonthyla eximia sunt, de asemenea, de numai 11-12 mm, mult mai mici decât cele mai apropiate rude ale lor.
„Miniaturizarea extremă face ca broaștele să pară foarte asemănătoare, așa că este ușor să subestimezi cât de diverse sunt în realitate”, spune Mark D. Scherz, autor principal al studiului, student la LMUdin München și la Universitatea Tehnică din Braunschweig.
Broaștele micuţe trăiesc în așternutul de frunze al pădurii tropicale și sunt greu de observat. „Găsirea animalelor mici necesită multă răbdare”, spune Frank Glaw, șeful Secției pentru amfibieni și reptile a Colecţiilor Zoologice (Zoologische Staatssammlung) din München.
Cicloanele tropicale de pe coasta de est a Madagascarului au creat condiții mai dificile pentru cercetătorii aflaţi în căutarea mini-broaştelor. Pentru Miguel Vences, șeful Departamentului de Biologie Evolutivă de la Universitatea Tehnică din Braunschweig, căutarea directă după o astfel de furtună a avut succes. „Am găsit Anodonthyla eximia dimineața devreme, după ce un uragan a îndepărtat cea mai mare parte a taberei noastre, dar condițiile proaste pentru biologi pot crea condiții minunate pentru broaște”, a spus Miguel Vences./aionescu/rcostea
(www.idw-online.de – 30 martie)