Marea Britanie nu poate părăsi Uniunea Europeană fără acord. Theresa May şi-a schimbat strategia şi vrea să evite un Brexit dezorganizat. Presa britanică susține că premierul s-a răzgândit din cauza tendinţelor separatiste ale Scoţiei.
În noaptea zilei de miercuri, în parlamentul britanic a avut loc un vot istoric – scrie The Telegraph. După o dezbatere foarte tensionată, deputaţii au modificat ordinea de zi şi au decis să adopte nu doar hotărâri cu valoare orientativă pentru guvern, ci proiecte de legi obligatorii pentru executiv. Yvette Cooper din partea Partidului Laburist şi Sir Oliver Letwin din partea Partidului Conservator au înaintat împreună un proiect de lege prin care se interzice ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord peste o săptămână. Totodată, această lege crează obligația pentru premierul Theresa May de a solicita prelungirea datei Brexit-ului, conform articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene. Această propunere a trecut într-o singură zi prin cele trei examinări prevăzute de constituţie şi a fost votată de toţi deputaţii laburişti şi de câţiva conservatori. Astfel, legea a fost adoptată cu o majoritate de doar un singur vot (313 voturi pentru şi 312 împotrivă). Actul normativ mai trebuie să fie adoptată de camera superioară a legislativului. Iniţial votul a fost programat pentru azi, dar ulterior s-a amânat pentru luni. Doamna Yvette Cooper a calificat formula juridică drept una „simplă, practică şi transparentă”. Guvernul nu a fost de acord cu legea, susţinând că în acest mod parlamentul intervine într-o negociere internaţională, al cărei rezultat final trebuie să fie adoptat şi de Uniunea Europeană. Este interesant faptul că Theresa May, care până acum spunea de fiecare dată că şi o ieşire fără acord este preferabilă unui acord prost, de data aceasta – în cadrul unui vot anterior – a spus că trebuie evitată ieşirea „întâmplătoare” şi fără acord. Miniştrii sunt reticenţi faţă de această lege şi pentru că – contrar cutumei parlamentare – nu provine de la guvern, ci de la deputaţi.
Negocierile au continuat și joi între Partidul Conservator şi Partidul Laburist. Despre primele ore ale negocierilor purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că au fost „constructive”, însă liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn le-a calificat ca „neconcludente”. După şedinţa de guvern de şapte ore de marţi, aceste negocieri sunt vehement criticate de ambele tabere. Cu toate acestea, până acum niciun membru al guvernului nu a demisionat (doar secretarul de stat Nigel Adams, responsabil pentru problemele din Ţara Galilor), fiind însă adevărat că până în prezent nu au găsit înlocuitori nici pentru funcţionari de rang inferior care au plecat mai demult din guvern din cauza Brexit-ului. Doar puţini politicieni şi analişti aşteaptă ca negocierile May – Corbyn să se termine cu succes, având în vedere că între poziţiile celor doi sunt diferenţe semnificative. Theresa May şi membrii Partidului Conservator nu doresc ca Marea Britanie să rămâne în uniunea vamală, să fie parte a pieţei unice şi să admită circulaţia liberă a forţei de muncă. Cu atât mai puţin admit ideea unui al doilea referendum. În schimb în programul laburiştilor toate aceste elemente sunt prezente, chiar dacă Corbyn foloseşte termenul de „referendum pentru conformitate”, dar care are şi opţiunea de rămânere în Uniunea Europeană. De altfel ieri seară mai multe publicaţii britanice – printre care şi The Guardian – scriau în ediţiile lor electronice că May şi Corbyn tocmai negociează despre un al doilea referendum.
Analiştii politici au fost preocupați în ultima perioadă de motivul pentru care Theresa May – cunoscută pentru consecvenţa ei – şi-a schimbat strategia, şi a admis necesitatea evitării ieşirii fără acord. Ministrul finanţelor, Philip Hamond – cel care consideră ca aşa numitul hard-Brexit ar fi o catastrofă pentru economia britanică – într-un interviu acordat canalului de televiziune ITV a declarat că pentru Theresa May cel mai important lucru este menţinerea unităţii Marii Britanii. Comentatorii cred că această declaraţie face trimitere la ameninţările lansate de preşedintele Partidului Naţionalist Scoţian, Ian Blackford potrivit cărora, dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci Scoţia va organiza un referendum pentru proclamarea independenţei, şi dacă ar obţine acest deziderat, imediat ar solicita primirea în Uniunea Europeană. În această situaţie s-ar crea o presiune şi asupra Irlandei de Nord, pentru că închiderea graniţei spre Irlanda ar însemna încălcarea Acordului de Vinerea Mare prin care s-au pus capăt violenţelor dintre protestanţii unionişti şi catolicii care doresc reunificarea Irlandei. Fostul prim-ministru britanic, laburistul Tony Blair – cel care în anul 1998 a negociat Acordul de Vinerea Mare – a declarat că un eventual no deal Brexit ar creşte probabilitatea organizării unui referendum în Irlanda de Nord pentru reunificarea Irlandei, iar acordul mai sus menționat prevede această posibilitate.
Székely Ervin, Rador – 5 aprilie