O călătorie muzicală în inima Italiei? Atmosfera Romei în perioada Săptămânii Patimilor, cu procesiunile religioase specifice, palatele renascentiste ale Florenței, dar și Italia rurală cu dansuri populare pline de viață cum ar fi tarantella, toate acestea au fost surprinse de celebrul compozitor german Felix Mendelssohn în cea mai populară simfonie a sa: Simfonia nr. 4 – „Italiana”, pe care o veți asculta vineri, 19 aprilie (19.00), la Sala Radio. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla cunoscutul muzician MĂDĂLIN VOICU.
Între 1829 şi 1831, Felix Mendelssohn a întreprins un tur al Europei, călătorie ce a cuprins şi Italia, ţară care l-a fascinat, astfel încât în jurul vârstei de 20 de ani a creat Simfonia ”Italiana”, pe care a considerat-o cea mai bună lucrare a sa, în ciuda nenumăratelor revizuiri pe care le-a făcut creației sale.
„Aceasta este Italia! Şi acum încep să simt ceea ce am crezut întotdeauna a fi suprema bucurie în viaţă.”, scria compozitorul părinţilor săi, iar surorii sale îi mărturisea că „Simfonia Italiană face progrese. Va fi cea mai frumoasă lucrare pe care am compus-o vreodată (…)”. Compozitorul însuşi şi-a dirijat creaţia la Londra în 1833, iar simfonia s-a bucurat de un mare succes de public.
Concertul se va derula și cu participarea pianistului MĂDĂLIN VOICU jr., fiul dirijorului Mădălin Voicu, care va aduce în fața publicului unui dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Mozart: Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, la a cărui premieră absolută la Viena, în 1785, solist a fost însuși Mozart. Seara va debuta cu lucrarea compozitorului italian Benedetto Marcello: Introducere, Arie şi Presto.
MĂDĂLIN VOICU s-a apropiat de domeniul muzical iniţial prin studiul viorii, a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară, iar concertele susţinute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul şi peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de cameră „Bucureşti”, înfiinţată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.
Pianistul MĂDĂLIN VOICU JR. este absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret şi a urmat apoi cursuri de măiestrie susţinute de Tatiana Nicolaevna şi Fausto Zadra la Universitatea Mozarteum din Salzburg. După debutul pe scena Sălii Radio, chiar la vârsta de 15 ani, Madălin Voicu jr. a susţinut concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. Astfel a fost invitat al instituţiilor de profil din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Ploieşti, Satu Mare şi Constanţa. Turneele în străinătate i-au oferit prilejul de a concerta în Italia, Franţa, Turcia şi Austria.