Cantitatea de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi. În acest context, putem observa că la o singura masă putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși.
Fiecare consumator pune pe masă cu ocazia sărbătorilor pascale multa mâncare din diverse sortimente pentru ca masa să fie cât mai bogată, dar totodată și pentru alimentele preparate au fost utilizate ingrediente la care poate nu ne-am gândit.
Fiecare dintre noi, ciocnim minim 2 ouă, servim ouă umplute cu: maioneză, peteu, unt, marfarină şi bem un pahar de băuturi reăcoritoare tip ceai sau bere cu fructe.
Pe masă mai punem și un platou cu: brânză topită, şuncă de praga, crenvurtşi, cabanoşi, parizer, bacon, alte diverse mezeluri, specialităţi din carne tocată. Bineînţeles că adăugăm sosuri, ketchup, muştar şi pâine.
Pentru desert avem pe masă: îngheţată, ciocolată, praline, croissant cu ciocolată, iaurt cu fructe.
La sfărșitul mesei mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat.
Urmează 1 Mai, mergem la un grătar și vom consuma cu siguranță 1 mic sau mergem în drumeție și sigur vom avea la noi o conservă de carne.
Vremea fiind în schimbare în această perioadă temperaturile variind de la o zi la alta, sigur vom avea nevoie de pastille de supt şi plicuri împotriva răcelii.
Când tragem linie consumâm într-o singură zi până la:
– 262 aditivi alimentari (E-uri) ;
– 53.21 grame de sare (aproximativ 27 de pliculețe)
– 47.7 grame de zahăr (aproximativ 10 pliculețe )
“Ne-am gândit vreodată cum masa de sărbători colcăie de aditivi alimentari, celebrele E-uri. Dacă ne-am pune niște ochelari speciali am vedea grămezi de E-uri, sare și zahăr, chiar și în produse la care nu ne-am imaginat că ar putea exista“, avertizează Sorin Mierlea, preşedintele asociaţiei naţionale pentru protecţia consumatorilor, InfoCons.