Întâlnirea dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, care a avut loc ieri, la Vladivostok, este analizată de presa internaţională. Summit-ul s-a încheiat cu un angajament comun de strângere a legăturilor bilaterale, însă fără vreo promisiune din partea Moscovei de asistenţă economică pentru relaxarea sancţiunilor asupra Pyongyangului, menţionează The Wall Street Journal. La două luni după întâlnirea eşuată cu preşedintele Trump, Kim Jong-un s-a întâlnit cu Vladimir Putin, în încercarea de a obţine sprijin internaţional pentru o eventuală ridicare a sancţiunilor şi pentru o dezarmare nucleară treptată, cu care administraţia Trump nu este de acord, explică The New York Times. Summit-ul ruso-nord-coreean a subliniat rolul Rusiei în problema soluţionării situaţiei din Peninsula Coreeană, a afirmat preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei, Konstantin Kosacev, citat de Tass. În opinia oficialului rus, prin vizita sa în Rusia, liderul nord-coreean „a echilibrat, într-o anumită măsură, rolul Chinei în problemele coreene”, adaugă Tass.
În Statele Unite, după luni întregi de speculaţii, fostul vicepreşedinte american Joe Biden a confirmat că va încerca să obţină nominalizarea din partea Partidului Democrat, pentru a candida împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale de anul viitor, anunţă The New York Times. Biden intră în cursă plasat în intenţiile de vot printre favoriţi în rândurile candidaţilor dornici să se confrunte cu Donald Trump, în 2020, adaugă The Washington Post. După un deceniu de deplasare rapidă spre stânga, Partidul Democrat ar putea avea nevoie de Biden să îl salveze, crede The Washington Examiner. Biden are multe atuuri, dar riscă să pară un personaj al trecutului, observă Courrier International. Fostul vicepreşedinte va trebui să dovedească rapid că este capabil să unească generaţiile, şi pe moderaţi cu progresiştii, pentru a-l învinge pe Trump, opinează Le Monde.
Într-un interviu acordat cu ocazia unei gale a revistei Time pentru cele mai influente o sută de personalităţi din lume, consilierul de la Casa Albă, Jared Kushner, a vorbit despre iniţiativa de pace israelo-palestiniană din 2002, afirmând că nu a dat rezultatele scontate. Kushner a declarat că actuala echipă de negociere a decis să vină cu un plan nou, ce urmează a fi dezvăluit în iunie, citează The Jerusalem Post. Noul plan va sublinia beneficiile economice pentru palestinieni şi pe cele de securitate pentru Israel, completează Haaretz. Conducerea palestiniană, la început entuziastă cu privire la eforturile de pace ale administraţiei Trump, a întrerupt relaţiile cu Jared Kushner şi cu alţi negociatori, după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, în decembrie 2017, notează Times of Israel.
La Beijing a început Forumul pentru Iniţiativa „O Centură, Un Drum”, la care participă directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, anunţă presa chineză. Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat faptul că proiectul este conceput în China, însă aparţine întregii lumi, ca o platformă deschisă şi cuprinzătoare pentru cooperarea internaţională, reţine Xinhua. În ultimii şase ani, comerţul total dintre China şi alte ţări participante la iniţiativă a depăşit şase trilioane de dolari, iar investiţia Chinei în respectivele ţări a trecut de 80 de miliarde de dolari, subliniază Xinhua. În timp ce China salută zeci de lideri mondiali, la Beijing, cu ocazia celui de-al doilea Forum al proiectului „O Centură, Un Drum”, acesta are un singur scop, şi anume relansarea controversatei infrastructuri globale a preşedintelui Xi Jinping, critică Financial Times. De când a început, Iniţiativa a vărsat sute de miliarde în proiecte portuare, feroviare şi energetice care se întind din Asia de Sud-Est spre Europa Centrală, dar drumul a fost greoi, atrăgând critici clare asupra datoriilor riscante pe care unele ţări le-au strâns deja, explică Financial Times. Pentru ca orice promisiuni să fie semnificative, China trebuie să depăşească etapa contractelor opace, bilaterale, opinează ziarul britanic.
Cu ocazia Zilei Spaţiului Cosmic sărbătorită în China pe 24 aprilie, oficialii au dezvăluit că Beijingul are planuri de trimitere a unei misiuni cu echipaj pe Lună şi de construire a unei staţii de cercetare, în următorii zece ani, anunţă Newsweek. Un alt anunţ a vizat programul spaţial, primul zbor al rachetei Long March-5B, concepută pentru a transporta secţiuni ale viitoarei staţii spaţiale, fiind programat pentru prima jumătate a anului viitor.
Cristina Zaharia, RADOR